ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία

Δυτική Ελλάδα: Έργα 16 εκατ. ευρώ για τη διάβρωση στον Πατραϊκό

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δρομολογεί έργα 16 εκατ. ευρώ για την προστασία ακτών του Πατραϊκού από τη διάβρωση, σε Ροίτικα, Μονοδένδρι, Βραχναίικα και Τσουκαλαίικα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δρομολογεί έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Πατραϊκού Κόλπου, μέσω της ένταξής τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο αφορά τη θωράκιση της ακτογραμμής στις περιοχές Ροίτικα, Μονοδένδρι, Βραχναίϊκα και Τσουκαλαίϊκα του Δήμου Πατρέων. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, οι ακτές αυτές παρουσιάζουν έντονη διάβρωση, με τη θάλασσα να υποσκάπτει την ακτογραμμή και να απειλεί υποδομές, παραλιακούς δρόμους και ιδιοκτησίες.

Η διάβρωση αποδίδεται, όπως δείχνουν οι επιτόπιες έρευνες, τόσο σε παλαιότερες ανθρώπινες παρεμβάσεις όσο και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στις συγκεκριμένες περιοχές κατοικούν περισσότεροι από 5.000 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ κατά τη θερινή περίοδο καταγράφεται σημαντική αύξηση επισκεπτών για διακοπές ή σύντομες αποδράσεις από τα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα. Παράλληλα, υπάρχουν κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και οδικός άξονας.

Συνδυασμός έργων προστασίας και αποκατάστασης

Η μελέτη προβλέπει, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει συνδυασμό "ήπιων" και "σκληρών" λιμενικών έργων σε τέσσερα τμήματα, όπως θωρακίσεις ακτών και εγκατάσταση κυματοθραυστών, με στόχο τη μείωση της έντασης των κυματισμών και την αποκατάσταση της ακτογραμμής σε μήκος που συνολικά ξεπερνά τα 5,5 χιλιόμετρα».

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται τεχνητή αναπλήρωση της ακτής με καθαρή άμμο, καθώς και κατασκευή εγκάρσιων προβόλων για τον περιορισμό των απωλειών του υλικού αναπλήρωσης. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν έργα θωράκισης της ακτογραμμής με κεκλιμένα πρανή από φυσικούς ογκόλιθους, ώστε να μειωθεί η διαβρωτική επίδραση των κυματισμών.

Στην παραλιακή οδό Μονοδενδρίου – Βραχναιΐκων προβλέπεται η διαμόρφωση πεζοδρομίου συνολικού πλάτους 2,4 μέτρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των πεζών και στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου.

Επέκταση των παρεμβάσεων σε νέες περιοχές

Παράλληλα, στο πλαίσιο των έργων για την προστασία των ακτών του Πατραϊκού Κόλπου, προωθείται η ωρίμανση αντίστοιχων μελετών για τις περιοχές Νιφοραιΐκων, Καλαμακίου και Αλισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Οι μελέτες αυτές αναμένεται να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης σε ευρύτερη κλίμακα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεδίκογλου: Παραιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραδίδει τη βουλευτική του έδρα

Ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου ανακοίνωσε μέσω των social media την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη βουλευτική του έδρα, δηλώνοντας πως θα συνταχθεί με τη νέα πολιτική κίνηση ΕΛΑΣ για μια προοδευτική Ελλάδα.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπούγας από Πάτρα: Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και νέα δικαστικά κτίρια

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας επισκέφθηκε την Πάτρα και ανακοίνωσε μείωση του χρόνου εκδίκασης στο Πρωτοδικείο Αχαΐας και παρουσίασε τον σχεδιασμό για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών.
lockdown, koronoios, katastimata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Νέα έργα για ανθεκτικό και ασφαλές νερό στη Δυτική Ελλάδα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας των υδάτων μέσω προτάσεων για χρηματοδότηση, με στόχο την ενίσχυση των υδροφόρων και των υποδομών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάτρα: Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας σε τρία νοσοκομεία και το ΚΥ Βορείου Τομέα

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε τρία νοσοκομεία και το Κέντρο Υγείας Πάτρας, επισημαίνοντας την ολοκλήρωση έργων και τη δέσμευση για άμεση επίλυση των προβλημάτων στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων.
Άδωνις Γεωργιάδης φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης από Πάτρα: Η Ελλάδα προοδεύει και δυναμώνει διαρκώς

Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης τόνισε στα εγκαίνια του νέου ερευνητικού κέντρου της ΒΙΑΝΕΞ στην Πάτρα πως η Ελλάδα προοδεύει παρά τη μιζέρια, ενώ επεσήμανε τη σημαντική εξαγωγική επιτυχία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.