ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νομική σχολή Αθήνας

Αντίθεση δικηγόρων στην ίδρυση πολλών νέων ιδιωτικών Νομικών Σχολών

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την ίδρυση πολλών ιδιωτικών Νομικών Σχολών χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και διασφάλιση ποιότητας, ζητώντας ανώτατο όριο εισακτέων.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για τη δρομολόγηση ίδρυσης πολλών νέων ιδιωτικών Νομικών Σχολών, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη σκοπιμότητας και χωρίς να διασφαλίζεται η ποιότητα των νομικών σπουδών. Παράλληλα, ζητά να θεσπιστεί ανώτατο όριο εισακτέων κατ’ έτος για το σύνολο των ιδιωτικών Νομικών Σχολών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, «η ίδρυση πολλών νέων ιδιωτικών νομικών σχολών δρομολογείται χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς εγγύηση για την ποιότητα των σπουδών και με την εξαίρεση των Δικηγορικών Συλλόγων από τα αρμόδια θεσμικά όργανα στα οποία πέρυσι συμμετείχαν».

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η αναντιστοιχία μεταξύ ίδρυσης νέων νομικών σχολών και πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας θα εντείνει τα προβλήματα υπερπληθωρισμού στο δικηγορικό επάγγελμα. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για τη βιωσιμότητα της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, «η οποία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή».

Όπως τονίζεται, «δεν νοείται ίδρυση νομικής σχολής χωρίς συνολικό σχεδιασμό και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα». Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι η αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη στις νομικές επιστήμες πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή των Δικηγορικών Συλλόγων.

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά τη συμμετοχή εκπροσώπου της στα θεσμικά όργανα εξέτασης των αιτήσεων ίδρυσης νέων σχολών, επισημαίνοντας πως αυτά πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και να διασφαλίζουν την ποιότητα των νομικών σπουδών, που αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ζητείται, κατόπιν διαβούλευσης με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, η θέσπιση ανώτατου ορίου εισακτέων για όλες τις ιδιωτικές νομικές σχολές, όπως ισχύει ήδη για τις δημόσιες. «Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να παραμείνει θεατής στην επιχειρούμενη προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας νέων ιδιωτικών νομικών σχολών που θα έχει δραματικές αρνητικές επιπτώσεις στην άσκηση των νομικών επαγγελμάτων και στην ασφάλεια δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνταγμα: Πιερρακάκης για το μέλλον της χώρας – Αντίθεση για άρθρο 16

Ο Κ. Πιερρακάκης στη Βουλή επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση έχει στόχο το μέλλον και όχι το παρελθόν, δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της δημοσιονομικής πολιτικής για να μην υποθηκευτεί το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εκπαίδευση γεφυρώνει Ελλάδα και ΗΠΑ στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Ναύπλιο φέρνει κοντά μαθητές, φοιτητές και ακαδημαϊκούς από Ελλάδα και ΗΠΑ, με καλοκαιρινά προγράμματα που κορυφώνουν τη χρονιά και ενισχύουν τη συνεργασία και την εξωστρέφεια.
Τεχνητή νοημοσύνη απασχόληση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιταλός υπουργός Παιδείας: Θεμελιώδης ο ρόλος του εκπαιδευτικού με την ΤΝ

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα συναντήθηκε με τη Σοφία Ζαχαράκη στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση σε τεχνητή νοημοσύνη, ένταξη, αγορά εργασίας και δημογραφικές προκλήσεις.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει το σχέδιό του για την Παιδεία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, συζητά με τον τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Παραστατίδη, για θέματα που η κυβέρνηση δεν προβάλλει σχετικά με την εκπαίδευση, ενόψει εκδήλωσης όπου παρουσιάζεται η πρόταση του κόμματος για το μέλλον της Παιδείας.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον αθλητισμό

Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό με έμφαση σε σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα και κοινά θερινά camps, προσφέροντας ευκαιρίες ανταλλαγών και δραστηριοτήτων για νέους.