ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Handelsblatt: Θετικός ο πρώτος χρόνος του Κυρ. Μητσοτάκη στην εξουσία 

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Ελλάδα τονίζει ότι ο ««ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες του. Έρχονται δύσκολοι καιροί για τον Μητσοτάκη».

Στη θετική άποψη που υπάρχει για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt υπό τον τίτλο «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης παίρνει καλούς βαθμούς».

Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο  ανταποκριτής της εφημερίδας ξεκινάει με μία αναδρομή στον Ιούλιο του 2019: «Δεν έχουμε περίοδο χάριτος, έλεγε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από έναν χρόνο, μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Μάλλον ούτε ο ίδιος φανταζόταν πόσο δίκιο θα είχε με αυτή την πρόγνωση: πρώτα η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Τουρκία, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πολιορκούν επί εβδομάδες τα ελληνικά σύνορα και μετά η πανδημία του κορονοϊού. 

Μέχρι στιγμής ο 52χρονος έχει ανταποκριθεί και στις δύο αυτές προκλήσεις. Στα σύνορα επικρατεί και πάλι ηρεμία. Χάρη στις ενισχυμένες περιπολίες της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς μειώθηκε κατά 51%, σε σχέση με το 2019, ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται παράτυπα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Και καθώς ο Μητσοτάκης ακολούθησε από την αρχή τις συμβουλές των ιολόγων στον αγώνα κατά του κορονοϊού και επέβαλε από νωρίς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές, η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μία επιτυχία που προκαλεί έκπληξη, καθώς στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είχε θεωρηθεί failed state, ένα κράτος υπό κατάρρευση».

Ωστόσο, επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες του. Έρχονται δύσκολοι καιροί για τον Μητσοτάκη. Πριν από έναν χρόνο, όταν ανήλθε στην εξουσία, υποσχέθηκε να επαναφέρει τη χώρα σε πορεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Φέτος το ΑΕΠ επρόκειτο να αυξηθεί κατά 2,8%. Τώρα όμως η πανδημία του κορονοϊού βυθίζει και πάλι στην ύφεση μία χώρα που μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από τις συνέπειες της κρίσης χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για τους Έλληνες μείωση του ΑΕΠ κατά 9,7% και αύξηση της ανεργίας σχεδόν στο 20%. Τώρα ο Μητσοτάκης επιχειρεί να στηρίξει επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το λοκ-ντάουν και να διασώσει θέσεις εργασίας με ενέσεις δισεκατομμυρίων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόδος: Νέο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας Εργασίας στα Δωδεκάνησα

Ιδρύεται στη Ρόδο το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Δωδεκανήσου, ικανοποιώντας αίτημα της τοπικής κοινωνίας και εργαζομένων. Το νέο τμήμα ενισχύει την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην περιοχή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μάκι Σαλ για ΟΗΕ και ρόλο Αφρικής στη διακυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Μάκι Σαλ, υποψήφιο για γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Συζήτησαν για την υποψηφιότητά του, τη θέση της Αφρικής και του Παγκόσμιου Νότου, αλλά και τις προκλήσεις του ΟΗΕ.