ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Καταδίκη της πυραυλικής επίθεσης στη Λαύρα Κιέβου από τον Πατριάρχη

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει τη ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της Λαύρας του Κιέβου, τονίζοντας ότι πρόκειται για βέβηλη ενέργεια εναντίον σημαντικού χριστιανικού μνημείου και εκφράζει τη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε με βαθιά θλίψη και απογοήτευση την αντίδρασή του για την απαράδεκτη και βέβηλη πυραυλική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της ιστορικής Λαύρας του Κιέβου (Pecerska). Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή, όπως και κάθε άλλη επίθεση σε ιερά και εμβληματικά μνημεία της κοινής χριστιανικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «κανείς λογικός άνθρωπος και κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη βάρβαρη καταστροφική επίθεση» σε βάρος ενός ιερού προσκυνηματικού χώρου. Η περιώνυμη Λαύρα του Κιέβου, με τη μακρά ιστορία και παράδοσή της, αποτελεί μνημείο εθνικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τη ρωσική επίθεση και μεταφέροντας την ολόθυμη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας προς τον πολύπαθο ουκρανικό λαό. Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες.

Το απόγευμα της Δευτέρας, 15 Ιουνίου 2026, ο Παναγιώτατος επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδικάζοντας εκ νέου τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην ιστορική Λαύρα του Κιέβου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για «πράξη βαρβαρότητας και ασέβειας» και ζήτησε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μεταφέρει τη συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο ουκρανικό λαό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μονή Ευαγγελισμού στην Ορμύλια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού στην Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου έγινε δεκτός από τη μοναστική κοινότητα, άναψε κερί και προσκύνησε στον τάφο του Γέροντα Αιμιλιανού.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Μητροπολίτη Ιταλίας και Έξαρχο Ευρώπης Πολύκαρπο

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Βενετία και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο, καθώς και με μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους Ελληνορθόδοξους στη Συρία;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, ρωτούν την κυβέρνηση αν υπάρχει στρατηγική προστασίας των Ελληνορθόδοξων της Συρίας, ενώ ζητούν πρωτοβουλίες για την ασφάλεια μειονοτήτων εν μέσω νέου καθεστώτος στη χώρα.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση μνήμης για τον Χρυσόστομο Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη

Στη μνήμη του Χρυσόστομου Σταμούλη, πρώην κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, συνάδελφοι, φοιτητές και φίλοι ανέδειξαν την προσωπικότητα και το έργο του σε εκδήλωση της Σχολής, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πάπας Λέων ΙΔ τόνισε τη σημασία διαλόγου για τον τερματισμό των πολέμων

Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισαν στο Μετς Γαλλίας την ανάγκη ειρήνης στην Ευρώπη μέσω διαλόγου και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καλώντας σε ενότητα για την υπεράσπιση των αξιών και της ασφάλειας της ηπείρου.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Έληξε η λειτουργία στο Παρίσι, ο Πάπας αναχωρεί για τη Λούρδη

Με πλήθος πιστών, περίπου 700.000 άτομα, τελέστηκε η λειτουργία του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στην Πλας ντε λα Κονκόρντ στο Παρίσι. Η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε και επόμενος σταθμός του είναι η Παναγία της Λούρδης.