ΓΔ: 2263.6 -0.11% Τζίρος: 58.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:06:35
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
Φώτο: SOOC

Φάμελλος: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από τη ΝΔ για τις υποκλοπές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να μιλά για μεθόδευση συγκάλυψης στις υποκλοπές.

Για «ξεκάθαρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Η ΝΔ θέλει, πάση θυσία, να κρύψει την αλήθεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών, να τελειώνει, με εντολή Μητσοτάκη, αυτή τη βδομάδα, με όλα τα σκάνδαλα» ανέφερε ο κ. Φάμελλος. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι σε προηγούμενη πρόταση εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση για το θέμα της ΕΥΠ, αυτή είχε εγκριθεί με 142 ψήφους, ενώ τώρα η κυβέρνηση ακολουθεί, όπως είπε, «αντιδημοκρατική μεθόδευση».

Κατά τον κ. Φάμελλο, «δεν απαιτείται καμία αυξημένη ψήφος της Βουλής με 151 βουλευτές, γιατί δεν είναι ένα σκάνδαλο Εθνικής Άμυνας, δεν αφορά τα σύνορα της χώρας, δεν αφορά την εξωτερική πολιτική, αφορά την παραβίαση του δικαιώματος του απορρήτου των συνομιλιών και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων». Κάλεσε μάλιστα το προεδρείο της Βουλής να πάρει θέση για την απαιτούμενη πλειοψηφία στη διαδικασία.

Παρεμβάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι η ΝΔ πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν επικαλέστηκε τη διάταξη για απόλυτη πλειοψηφία το 2022. 

«Για να την επικαλεστεί τώρα, σημαίνει ότι κάτι καινούργιο υπάρχει, ότι υπάρχουν νέα στοιχεία», ανέφερε, προσθέτοντας πως εξελίσσεται μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κων. Χήτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ξεφύγει με «νομικά τερτίπια». 

Όπως δήλωσε, «το Σύνταγμα λέει ότι απαιτούνται 151 βουλευτές, όταν το θέμα αφορά σε εξωτερική πολιτική ή εθνική άμυνα» και αναρωτήθηκε αν η ΝΔ ομολογεί ότι οι παρακολουθήσεις αφορούσαν θέματα εθνικής άμυνας.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «με τη μέχρι σήμερα επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η υπόθεση των υποκλοπών και ιδιαίτερα η υπόθεση του predator, είναι μια υπόθεση μεταξύ ιδιωτών». 

Επισήμανε ότι η σημερινή στάση της ΝΔ έρχεται σε αντίθεση με όσα έχουν δηλώσει οι κ. Μητσοτάκης και Μαρινάκης, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει πως δεν τίθεται ζήτημα κρατικών μυστικών ή κατασκοπείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, Σπυρίδων Τσιρώνης, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι «παίζει με τους θεσμούς» και «χρησιμοποιεί δικονομικά τερτίπια για α λά καρτ κλείσιμο κάθε υπόθεσης». Ρώτησε γιατί δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να αποκαλυφθεί ποιοι κατασκοπεύουν τη χώρα και τους θεσμούς.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, δήλωσε ότι «ο κ. Βορίδης είναι ο ίδιος παρακολουθούμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, επομένως είναι μη δικαιούμενο πρόσωπο να μιλάει γι’ αυτό το θέμα». Κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν πράγματι τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας και να τοποθετηθούν όλοι οι παρακολουθούμενοι της «λίστας Μενουδάκου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ ζητά Εξεταστική για υποκλοπές, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη Βουλή, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης για την εξεταστική για τις υποκλοπές και άνοδο του ορίου ψήφων, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Συντάγματος.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Αποχώρηση από τη Βουλή για την Εξεταστική για υποκλοπές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε από τη Βουλή την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη συζήτηση για την Εξεταστική για τις υποκλοπές, διαμαρτυρόμενος για τον χειρισμό της κυβέρνησης και καταγγέλλοντας υπονόμευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Πυρά κατά κυβέρνησης για την Εξεταστική στις υποκλοπές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και φαυλότητα στη συζήτηση για την Εξεταστική των υποκλοπών, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Όχι σε προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Η Βουλή απέρριψε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Σπήλιο Λιβανό και τη Φωτεινή Αραμπατζή, μετά από μυστική ψηφοφορία.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Βουτηγμένοι στη διαφθορά - Η απάντηση στις κάλπες

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τοξικότητα, διαπλοκή και διαφθορά, τονίζοντας εσωκομματική κρίση στη ΝΔ και εμπλοκή βουλευτών στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, με ανταγωνισμό ρουσφετιών εις βάρος των αγροτών.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε η πρόταση για προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Η Φωτεινή Αραμπατζή, πρώην υφυπουργός, δήλωσε αθώα στην πρόταση προανακριτικής επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν διέπραξε καμία παρανομία και δεν έκανε κατάχρηση εξουσίας. Ζήτησε αμερόληπτη εξέταση της δικογραφίας και απέρριψε τις κατηγορίες.