Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης απάντησε με αιχμηρή δήλωση στους βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκο Παρασύρη, σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη λειτουργία προσωρινής κλειστής ελεγχόμενης δομής για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι οι δύο βουλευτές «επέλεξαν να μην παρευρεθούν σε ενημέρωση» που πραγματοποιήθηκε για τους βουλευτές του Ηρακλείου. Παράλληλα, όπως ανέφερε, εξέδωσαν ανακοίνωση διαφωνίας σχετικά με τη λειτουργία της δομής, χωρίς να καταθέτουν κάποια εναλλακτική πρόταση.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι με τη στάση τους «ουσιαστικά προτείνουν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Ηράκλειο εν μέσω καλοκαιριού να γίνεται στο λιμάνι», χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο «απολύτως ανεύθυνο».
Αναφερόμενος στην περίπτωση των Χανίων, τόνισε πως «με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του δήμου, ήδη λειτουργεί χώρος που δεν επιβαρύνει καθόλου την τοπική κοινωνία, καθώς είναι κλειστός και η μεταφορά γίνεται άμεσα». Για το Ηράκλειο, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε αδυναμία παραχώρησης δημόσιου χώρου και πρότεινε στο υπουργείο την αναζήτηση ιδιωτικού χώρου.
Στη δήλωσή του, ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να καταθέσει εναλλακτική πρόταση, δηλώνοντας πως «εάν υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτήν του υπουργείου από τον Ηρακλειώτη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ανδρουλάκη είναι ευπρόσδεκτη». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η πολιτική "όχι σε όλα και καμία θέση" δεν ταιριάζει σε κάποιον που φιλοδοξεί, όπως ο ίδιος πιστεύει, να κυβερνήσει».
Ο κ. Πλεύρης συνέχισε την κριτική του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «επέβαλε στους βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ να κρυφτούν». Όπως ανέφερε, «η αλήθεια είναι ότι τελικά ο ίδιος κρύφτηκε και από τους συμπατριώτες του και από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας».