ΓΔ: 2479.55 0.31% Τζίρος: 252.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:38
Δημήτρης Χούπης αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρών στις στρατιωτικές συνόδους ΝΑΤΟ και ΕΕ στις Βρυξέλλες

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δ. Χούπης, συμμετείχε στις 19 και 20 Μαΐου σε συνόδους αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Δημήτριος Χούπης, συμμετείχε στις 19 και 20 Μαΐου στις συνόδους των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Στρατιωτικών Επιτροπών του NATO (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session - MCCS) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee - EUMC), που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η σύνοδος MCCS διεξήχθη στις 19 Μαΐου στο Αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την Αποτροπή και Άμυνα της Συμμαχίας, τις τρέχουσες αποστολές και δράσεις, καθώς και τις προτεραιότητες και τους αντικειμενικούς σκοπούς του NATO.

Επιπλέον, εξετάστηκαν θέματα Αμυντικής Σχεδίασης (NATO Defence Planning Process), η εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία και ζητήματα υποστήριξης, καθώς και η συνεργασία μεταξύ NATO και ΕΕ.

Η σύνοδος της ΕΕ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Στις 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της ΕΕ η σύνοδος EUMC. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην τρέχουσα περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, στα ζητήματα ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας και στην ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο των συνόδων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με ομολόγους του από άλλες χώρες. Παράλληλα, συναντήθηκε με τη μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο NATO, Βασιλική Γούναρη, καθώς και με τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους της Ελλάδας στη Στρατιωτική Επιτροπή του NATO και της ΕΕ, αντιναύαρχο Λουκά Τσαρμακλή ΠΝ και αντιπτέραρχο (Ι) Κωνσταντίνο Ζολώτα, αντίστοιχα.

Ο στρατηγός Χούπης συνομίλησε επίσης με το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στις στρατιωτικές αντιπροσωπείες της χώρας στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της ελληνικής παρουσίας στους διεθνείς θεσμούς ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η διεύρυνση Δυτικών Βαλκανίων ξανά ευρωπαϊκή προτεραιότητα

Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική Προεδρία το 2027, ενώ κάλεσε τις χώρες της περιοχής να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους για ειρήνη και ευημερία.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεπτέμβριο το χρονοδιάγραμμα για τον διάδρομο Βαλτικής-Αιγαίου

Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα για το διεθνή διαδρόμο που θα συνδέει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, έργο κομβικής σημασίας για την ΕΕ. Συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Στρατηγικός ο άξονας Μαύρης Θάλασσας - Αιγαίου

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαύρη Θάλασσα.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θεωρεί την ΕΕ εταίρο για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την ΕΕ ως εταίρο σε συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πραγματικές διαπραγματεύσεις και στηρίζουν το καθεστώς Ζελένσκι για τη συνέχιση της σύγκρουσης.