ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΕ: Νέο δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και 20ό πακέτο κυρώσεων

Το δάνειο 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία και το 20ό πακέτο κυρώσεων εγκρίθηκαν σήμερα σε επίπεδο Coreper και περνούν για τελική έγκριση μέσω γραπτής διαδικασίας, μετά από αλλαγές στη στάση της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, η οποία ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκρίθηκαν σε επίπεδο Coreper τόσο το δάνειο ύψους 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία όσο και το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όπως επισημαίνεται, τα δύο θέματα περιλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη των πρεσβευτών της ΕΕ και θα υποβληθούν σε γραπτή διαδικασία για την τελική έγκρισή τους από το Συμβούλιο.

Η γραπτή διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα, ενώ, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας, «η Κυπριακή Προεδρία εργάστηκε αδιάκοπα για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει αποφασιστικά την Ουκρανία και να ασκεί πίεση στη Ρωσία».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι πρόσφατες πολιτικές αλλαγές στην Ουγγαρία φαίνεται να έχουν επηρεάσει θετικά το κλίμα εντός της ΕΕ. Το προηγούμενο διάστημα, η Βουδαπέστη είχε μπλοκάρει αποφάσεις που απαιτούσαν ομοφωνία, προκαλώντας καθυστερήσεις σε πακέτα κυρώσεων και χρηματοδοτικής βοήθειας.

Ωστόσο, μετά την αλλαγή στην ηγεσία, παρατηρείται μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό και συνεργασία, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην έγκριση τόσο του δανείου όσο και του νέου πακέτου κυρώσεων σε επίπεδο Coreper.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε γειτονικά κράτη: Επιτρέψτε τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών

Ο Ζελένσκι ζήτησε από Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία να επιτρέψουν τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών λόγω αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμφώνησε υπό όρους.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συζητήσεις για έξτρα χρηματοδότηση στην Ουκρανία, λέει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως οι σύμμαχοι θα εξετάσουν το αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον 70 δισ. ευρώ, χωρίς να δεσμευτεί για το ποσό. Κατηγόρησε τη Λεπέν ότι η διακοπή στήριξης βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια Ευρώπης και Γαλλίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ευρώπη μπορεί να δράσει, αναγκαίες οι περικοπές του προϋπολογισμού

Ο καγκελάριος Μερτς δηλώνει πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει εξωτερικά και οικονομικά, απαιτούνται όμως περαιτέρω βήματα. Τάσσεται υπέρ ενός πιο συγκρατημένου προϋπολογισμού και συνέχισης της στήριξης προς Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Μας χρειάζονται άλλα 70 δισ. ευρώ από την ΕΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την ΕΕ επιπλέον 70 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα ρεαλιστικό. Μερική κάλυψη για το 2027 παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση έως τώρα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ζητά άλλα 70 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την άμυνα

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε 70 δισ. ευρώ οικονομική βοήθεια από την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής, τονίζοντας πως τα έξοδα του πολέμου το 2025 θα φτάσουν τα 155 δισ. ευρώ και η στήριξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.