ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας

Κ. Κάλλας: Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία ΕΕ σε ύδατα και εναέριο χώρο

Η Κάγια Κάλλας καλεί την Τουρκία να σέβεται κυριαρχικά δικαιώματα, χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο των κρατών-μελών, αποφεύγοντας απειλές, και να επιλύει διαφορές ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Γιάννη Μανιάτη.

Η κυρία Κάλλας υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει τονίσει επανειλημμένα ότι αναμένεται από την Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, προσφεύγοντας, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Από τον Φεβρουάριο του 2023 μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί πτήσεις τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές. Παρόλ' αυτά, η Τουρκία συνέχισε να εκδίδει συστηματικά γενικές προειδοποιήσεις ναυσιπλοΐας που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «το Συμβούλιο έχει σημειώσει τις βελτιώσεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αναμένει τη διατήρησή τους. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας».

Ευρωπαϊκά αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος

Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος (EDPCI) στο πλαίσιο του προγράμματος για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η Κάγια Κάλλας επισήμανε ότι «κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής κυριαρχίας και ετοιμότητας της ΕΕ».

Όπως ανέφερε, «τα έργα EDPCI είναι μεγάλα, πολυκρατικά προγράμματα υπό την καθοδήγηση τουλάχιστον τεσσάρων κρατών μελών και την υποστήριξη μέσων της ΕΕ υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα έργα αυτά επικεντρώνονται στις προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά τις δυνατότητες και αποσκοπούν στη συγκέντρωση της ζήτησης, στον εξορθολογισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας, με παράλληλη αντιμετώπιση των επειγουσών αμυντικών αναγκών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καγιά Κάλλας: Ζητούμε σεβασμό της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει του νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ζητώντας αποχή από μονομερείς ενέργειες.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός πρωθυπουργός: Πολύ θετικές οι σχέσεις με ΗΠΑ στη Σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε "πολύ θετικές" τις σχέσεις Ισπανίας-ΗΠΑ παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συμμαχικών δεσμών, πέρα από ιδεολογικές διαφορές.