Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ουσιαστική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα θέτει με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή την υπογραφή της εκτελεστικής σύμβασης με αντικείμενο την παροχή προγραμμάτων ελληνικής βιομηχανικής συνεργασίας από τις γαλλικές προμηθεύτριες εταιρείες των αεροσκαφών Rafale ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι η εγχώρια βιομηχανία θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, η μέχρι σήμερα εικόνα φαίνεται να διαψεύδει αυτές τις προσδοκίες. Όπως επισημαίνεται, οι δεσμεύσεις αυτές δεν αποτυπώνονται με σαφήνεια στις συμβάσεις και στις επίσημες ανακοινώσεις.
Αφορμή για την κριτική αποτελεί η πρόσφατη ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων σχετικά με την υπογραφή εκτελεστικής σύμβασης που αφορά προγράμματα ελληνικής βιομηχανικής συνεργασίας στο πλαίσιο της προμήθειας των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μιχ. Κατρίνης αυτή χαρακτηρίζεται ελλιπής, καθώς δεν περιλαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, δεν διευκρινίζεται το είδος των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, η οικονομική τους αξία, ούτε ποιες ελληνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν. Επιπλέον, παραμένει ασαφές αν έχουν ήδη συναφθεί δεσμευτικές συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις πριν την ανάθεση της κύριας συμφωνίας.
Οι παραλείψεις αυτές ενισχύουν τις αμφιβολίες για το κατά πόσο τηρείται στην πράξη η δέσμευση για συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25%. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά άπτεται της ουσιαστικής ενίσχυσης της ελληνικής παραγωγικής βάσης και της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται η ανάγκη για πλήρη και διαφανή ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως τονίζει ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να γνωστοποιούν ποια ελληνικά σχήματα έχουν εξασφαλίσει έργο, ποιο είναι το οικονομικό αντικείμενο των συμβάσεων και ποιες συγκεκριμένες εργασίες περιλαμβάνουν.
«Το ΥΕΘΑ οφείλει να ενημερώνει ποιες είναι οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει εργασίες με σύναψη σχετικών συμβάσεων, ποιο είναι το τίμημα αυτών των συμβάσεων και τι ακριβώς εργασίες αφορούν.
Για να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση πράγματι θέλει να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία και την ελληνική οικονομία ή όχι», καταλήγει η ανακοίνωση.