ΓΔ: 2733.44 0.87% Τζίρος: 243.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:38
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
Φώτο: SOOC

Νέα Αριστερά: Το BBC εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα για «μισθοφόρους» στον Έβρο

Η Νέα Αριστερά σχολιάζει τις αποκαλύψεις για μισθοφόρους στον Έβρο και οργανωμένες επαναπροωθήσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη στάση της στο μεταναστευτικό. Κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενες διεθνείς επικρίσεις.

Η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στις αποκαλύψεις του BBC για τη δράση «μισθοφόρων» στα σύνορα του Έβρου, υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα αυτά εκθέτουν διεθνώς τη χώρα και συνδέονται με την ακροδεξιά ατζέντα που, όπως σημειώνει, έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό. 

Η παράταξη υπενθυμίζει ότι παρόμοια συμπεράσματα είχαν προκύψει ήδη από το 2022, μέσα από έρευνα του Lighthouse Reports.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η έρευνα περιλαμβάνει μαρτυρίες, έγγραφα και καταγγελίες που κάνουν λόγο για οργανωμένες επαναπροωθήσεις μεταναστών, με συμμετοχή αλλοδαπών οι οποίοι φέρονται να δρουν υπό την καθοδήγηση ή την ανοχή κρατικών μηχανισμών.

 Οι καταγγελίες, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνουν περιστατικά βίας, ληστειών, εξευτελισμών και σεξουαλικών επιθέσεων.

Η Νέα Αριστερά επικρίνει τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στο BBC πως «δεν γνώριζε», όπως, κατά την ίδια, είχε δηλώσει και για άλλες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, το δυστύχημα στα Τέμπη και τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις. 

Με σκωπτικό τόνο, προσθέτει ότι «αν ο Alfred Hitchcock γνώριζε τον κ. Μητσοτάκη, ίσως να είχε γυρίσει όχι “Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά”, αλλά “Ο άνθρωπος που δεν γνώριζε τίποτα”».

Η παράταξη θέτει το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός είναι «ακατάλληλος και επικίνδυνος» ή αν η άγνοια αποτελεί την κεντρική κυβερνητική γραμμή, καταλήγοντας ότι «συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα». 

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η επίκληση της «προστασίας των συνόρων» δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για πρακτικές που παραπέμπουν σε παρακρατικές μεθόδους.

Η Νέα Αριστερά ζητά από την κυβέρνηση:

- Να δώσει άμεσα σαφείς απαντήσεις για τις καταγγελίες.
- Να διασφαλίσει πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση της υπόθεσης.
- Να εγγυηθεί την τήρηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στα σύνορα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδρίτη: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης για τη Θέουτα

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της πρόσφατης κρίσης μεταναστών στη Θέουτα, ζητώντας προστασία των συνόρων και πρόωρες εκλογές. Πολλοί κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα.
Σημαία Λιθουανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Βρέθηκαν 12 σήραγγες μεταναστών στα σύνορα με Λευκορωσία

Οι αρχές της Λιθουανίας εντόπισαν 12 σήραγγες από τη Λευκορωσία για παράνομη διέλευση μεταναστών το διάστημα Απριλίου-Αυγούστου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μαρτίνας Κατελίνας, εκφράζοντας ανησυχία για την αυξανόμενη απειλή.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών σε Έβρο και Ροδόπη

Συνελήφθησαν πέντε οδηγοί σε Έβρο και Ροδόπη για παράνομη μεταφορά μεταναστών. Σε δύο περιπτώσεις, αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν οδηγούς που μετέφεραν συνολικά έντεκα μετανάστες στην ενδοχώρα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έβρος: Συνελήφθη διακινητής με έξι παράτυπους μετανάστες

Στον Έβρο συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής που μετέφερε με Ι.Χ. έξι μη νόμιμους μετανάστες, ύστερα από έλεγχο των αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό ζήτημα

Συνεχίζεται η κόντρα Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε ότι πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ιταλία, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε κρίσεις, όπως αυτές στη Λαμπεντούζα.
Ουρά μεταναστών εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον εντοπισμό 70 μεταναστών σε δύο επιχειρήσεις νότια της Γαύδου

Περίπου 70 αλλοδαποί διασώθηκαν τα ξημερώματα νότια της Γαύδου από δυνάμεις της FRONTEX, σε δύο επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που συντονίστηκαν από το ΕΚΣΕΔ, μετά τον εντοπισμό δύο λέμβων στη θαλάσσια περιοχή