ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία

Πιερρακάκης: Μεγάλη επίπτωση αν μείνουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Ο Υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης συζήτησε με τον συνιδρυτή του Semafor, Μπεν Σμιθ, στο Semafor World Economy Forum στην Ουάσιγκτον, για τη νέα εποχή παγκόσμιας ανάπτυξης και τις επιπτώσεις του σοκ από το Ιράν.

Στο Semafor World Economy Forum στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τον συνιδρυτή και Editor-In-Chief του Semafor, Μπεν Σμιθ, με θέμα «The New Era of Global Growth». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις, την ενεργειακή κρίση και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας.

Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, επικαλούμενος τη δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. Όπως σημείωσε, αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση, η κρίση αυτή μπορεί να ξεπεράσει σε ένταση τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70 και του 2022.

Ο υπουργός τόνισε ότι το σοκ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ήδη αισθητό, ενώ προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός παρατεταμένου κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, που θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών διεθνώς.

Ο ρόλος του Eurogroup και η ευρωπαϊκή απάντηση

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές πολιτικές, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι το Eurogroup εργάζεται για τον συντονισμό μέτρων με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όπως είπε, τα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία, επενδύοντας σε υποδομές, αποθήκευση και διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις.

Προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα κάτω, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω της ενεργειακής αστάθειας. «Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, η ομαλοποίηση της προσφοράς θα χρειαστεί χρόνο.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ένωση Κεφαλαιαγορών

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη τραπεζική και κεφαλαιαγορική ενοποίηση στην ΕΕ. Αναφέρθηκε στα παραδείγματα επενδύσεων διεθνών ομίλων στην Ελλάδα, όπως η UniCredit και η Euronext, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και επενδύσεων.

«Χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη, με λιγότερα εσωτερικά εμπόδια και μεγαλύτερη ενιαία αγορά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ήπειρος πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ελληνική εμπειρία και τα μαθήματα της κρίσης

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, της πολιτικής συνέπειας και των μεταρρυθμίσεων. Επισήμανε τη συμβολή της ψηφιοποίησης μέσω της πλατφόρμας Gov.gr, η οποία ενίσχυσε τη διαφάνεια και τη φορολογική συμμόρφωση.

«Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα, όχι λόγια», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η διαρκής μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι το κλειδί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης.

Η διατλαντική συνεργασία και η στρατηγική σχέση ΗΠΑ - ΕΕ

Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι πιστεύει ακράδαντα στη στρατηγική φύση της σχέσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρειαζόμαστε καλούς φίλους και στρατηγική συνεργασία σε όλα τα μέτωπα», είπε, επισημαίνοντας ότι οι κοινές προκλήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ενεργειακή ασφάλεια, απαιτούν στενή συνεργασία.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει μάθει από τις προηγούμενες κρίσεις και πλέον διαθέτει τους θεσμούς και τη νοοτροπία για να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση οικογενειακού εισοδήματος και παραγωγικών επενδύσεων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, τονίζοντας τη σημασία στήριξης του εισοδήματος και επενδύσεων για νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: 1 ευρώ στην κοινωνία, 7 στους δανειστές και 300 εκατ. τόκοι

Ο Ν. Παππάς επικρίνει την κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή φθηνού χρέους, ενώ η χώρα δανείζεται ακριβότερα, με αποτέλεσμα ετήσια επιβάρυνση 300 εκατ. ευρώ. Συγκρίνει την πρακτική με προτεραιότητα στην αποπληρωμή φθηνού δανείου.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Μειώνουμε χρέος, εξοικονομούμε 30 εκατ. ευρώ σε τόκους ετησίως

Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 12,84 δισ. ευρώ, τονίζοντας τα οφέλη για την οικονομία, με σημαντική μείωση τόκων και δημοσιονομικό χώρο για πολίτες και ανάπτυξη. Υπολογίζεται όφελος 2,6 δισ. στην επταετία.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Αν οι βουλευτές μας έκαναν ό,τι ο Μητσοτάκης, ο Πιερρακάκης θα ήταν υπουργός της δραχμής»

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ασκεί δριμεία κριτική στον Κυριάκο Πιερρακάκη για τη στάση του στην πρόωρη αποπληρωμή χρέους, κατηγορώντας τον για πολιτικό θράσος και υπενθυμίζοντας την υπεύθυνη στάση του κόμματος στη διάρκεια της κρίσης.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Le Point: Ο Πιερρακάκης, ο Έλληνας που φιλοδοξεί να αφυπνίσει την Ευρώπη

Το γαλλικό περιοδικό Le Point αφιερώνει εκτενές άρθρο στον Υπουργό Οικονομικών και Πρόεδρο του Eurogroup, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό του έργο και τη φιλοδοξία του για μια ενωμένη, δυναμική Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Ανάγκη για ισχυρές τράπεζες και ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη για πλήρη ολοκλήρωση της τραπεζικής αγοράς και ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα που ενισχύει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.