ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Συμβούλιο της Επικρατείας
Επιγραφή στην είσοδο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Αθήνα.

Ενστάσεις συμβολαιογράφων στο νομοσχέδιο για φιλικό κράτος στον πολίτη

Στην έκτακτη συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου εκφράστηκαν έντονες ενστάσεις για τα άρθρα 15, 17 και 19 του νέου νομοσχεδίου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως δυσλειτουργικά και μη φιλικά προς πολίτες και συναλλαγές.

Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, εκφράστηκαν έντονες ενστάσεις για τις διατάξεις των άρθρων 15, 17 και 19 του νομοσχεδίου με τίτλο «Παρεμβάσεις για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη».

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, αναγνωρίστηκε ο κομβικός ρόλος που αποδίδει το νομοσχέδιο στον συμβολαιογραφικό θεσμό για τις συναλλαγές ακινήτων. Ωστόσο, οι συμβολαιογράφοι επέκριναν τις συγκεκριμένες διατάξεις, ζητώντας την αναθεώρηση και βελτίωσή τους, καθώς τις χαρακτήρισαν «απολύτως δυσλειτουργικές, μη εξυπηρετούσες τους πολίτες και τις συναλλαγές».

Αντιδράσεις για τις νέες υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, οι επίμαχες διατάξεις αυξάνουν τις ήδη ισχύουσες υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων, όπως η συγκέντρωση δικαιολογητικών, η σύνταξη και υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και η καταχώριση στο Κτηματολόγιο. Επιπλέον, προβλέπουν νέες αρμοδιότητες, όπως την είσπραξη και απόδοση του τιμήματος της αγοραπωλησίας και των σχετικών φόρων μέσω ακατάσχετου λογαριασμού του συμβολαιογράφου.

Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι η παρεμβολή τους στη διαδικασία πληρωμής δεν προσφέρει ουσιαστική ασφάλεια στις συναλλαγές, αλλά αντίθετα προκαλεί καθυστερήσεις και αυξάνει τα κόστη. Επισήμαναν ότι ήδη υπάρχει θεσμοθετημένη διατραπεζική καταβολή του τιμήματος απευθείας από τον αγοραστή στον πωλητή, γεγονός που καθιστά περιττή τη μεσολάβηση του συμβολαιογράφου.

Θέματα φορολογικών διαδικασιών

Αναφορικά με την είσπραξη και απόδοση φόρων, οι συμβολαιογράφοι σημειώνουν ότι το σύστημα καταβολής μέσω κωδικών RF λειτουργεί επιτυχώς, παρέχοντας άμεση ηλεκτρονική επιβεβαίωση πληρωμής. Ως εκ τούτου, θεωρούν αδικαιολόγητη την εμπλοκή του συμβολαιογράφου σε αυτή τη διαδικασία.

Επαφές με υπουργεία και φορείς

Ο Σύλλογος αποφάσισε σειρά ενεργειών προς τα συναρμόδια υπουργεία, την ΑΑΔΕ και άλλους φορείς, όπως η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών και το ΤΕΕ, προκειμένου να τεκμηριώσει τις ενστάσεις του. Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι πολλές από τις νέες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με ήδη υφιστάμενες διατάξεις.

Σύμφωνοι με τις διαλειτουργικότητες

Παρά τις επιφυλάξεις τους, οι συμβολαιογράφοι δηλώνουν θετικοί στην πρόβλεψη που διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω διαλειτουργικοτήτων για την έκδοση φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων, καθώς και πιστοποιητικών κτηματολογίου. Επιπλέον, θεωρούν θετική την εφαρμογή του ακατάσχετου συμβολαιογραφικού λογαριασμού για παρακράτηση και απόδοση οφειλών προς την ΑΑΔΕ και τον e-ΕΦΚΑ.

Τέλος, οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι διαχρονικά στηρίζουν τόσο τους πολίτες όσο και την πολιτεία, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των συναλλαγών και την τήρηση της νομιμότητας. Αναμένουν την αναμόρφωση των επίμαχων διατάξεων και έχουν προγραμματίσει νέα έκτακτη γενική συνέλευση για τις 5 Μαΐου 2026, με στόχο τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Κατσαφάδος: Απλούστευση και ψηφιοποίηση διαδικασιών αποκατάστασης

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Κ. Κατσαφάδος, μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για τη σημασία ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας στις αγροτικές περιοχές μέσω πρόληψης και ψηφιοποίησης διαδικασιών αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για απλούστευση επιχειρείν και ανάπτυξη

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για απλοποίηση οικονομικών δραστηριοτήτων, με έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για κακή νομοθέτηση λόγω αριθμού άρθρων. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης απάντησε υπενθυμίζοντας αντίστοιχα νομοσχέδια παλαιότερων κυβερνήσεων.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Βασικός στόχος ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας είναι εθνικός στόχος και το νέο νομοσχέδιο προωθεί επενδύσεις, απλοποιεί διαδικασίες και ενισχύει τη βιομηχανία και την καινοτομία.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Πέρκα: Η κ. Κοβέσι ήταν καταπέλτης για όσα ειπώθηκαν στη Βουλή

Η Πέτη Πέρκα της Νέας Αριστεράς σχολιάζει τις σιωπηρές αλλαγές στο Ρυμοτομικό της ΔΕΘ, τονίζοντας έλλειψη διαβούλευσης και καλώντας σε μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο. Κατηγορεί τον δήμο για αυταρχισμό στο δημοψήφισμα.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρύθμιση για αποζημίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών λόγω υποχρεωτικών εκπτώσεων

Τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει αποζημίωση για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που παρέχουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, με στόχο τη συγκράτηση των εισιτηρίων, λόγω αυξημένων λειτουργικών δαπανών.
Διακοπή καπνίσματος πράξη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δια βίου απαγόρευση αγοράς καπνού για όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

Στη Βρετανία, όσοι γεννιούνται από το 2009 και μετά θα απαγορεύεται εφ’ όρου ζωής να αγοράζουν καπνικά προϊόντα. Ο νέος νόμος καλύπτει και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στοχεύοντας σε μια "γενιά χωρίς καπνιστές" και αυστηρότερους ελέγχους.