ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Εσωτερικό Ελ. Βενιζέλος
Επιβάτες στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, Αθήνα.

Ελληνική αποστολή: Επαναπατρισμός 101 πολιτών και 45 κατοικίδιων από Μέση Ανατολή

Η ειδική πτήση επαναπατρισμού που οργανώθηκε από το ΥΠΕΞ και την Aegean για Έλληνες και τα κατοικίδιά τους στη Μέση Ανατολή, προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον και συγκίνησε με σκηνές επανένωσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Το έντονο ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε η απόφαση της Ελλάδας να οργανώσει ειδική πτήση επαναπατρισμού για Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στη Μέση Ανατολή, μαζί με τα κατοικίδιά τους. Η πρωτοβουλία αυτή ανέδειξε την ανθρωποκεντρική διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και έγινε αντικείμενο εκτεταμένης δημοσιότητας στο εξωτερικό.

Η πτήση, που προγραμματίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Aegean, πραγματοποιήθηκε έπειτα από εκκλήσεις Ελλήνων οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν θέση για τα ζώα τους σε άλλα δρομολόγια, λόγω των περιορισμών πολλών αεροπορικών εταιρειών. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Τετάρτη, μεταφέροντας 101 ανθρώπους και 45 ζώα συντροφιάς.

«Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας», αναφέρει το Associated Press, ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως. Στην ανταπόκριση φιλοξενούνται δηλώσεις επαναπατρισθέντων που υπογράμμισαν ότι τα κατοικίδιά τους αποτελούν μέλη της οικογένειάς τους και δεν μπορούσαν να τα εγκαταλείψουν στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Περισσότεροι από 2.000 Έλληνες έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στη χώρα μας από τη Μέση Ανατολή, χάρη στα οδικά και αεροπορικά δρομολόγια που οργανώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στη διοργάνωση ειδικής πτήσης που περιελάμβανε ζώα συντροφιάς, με ειδικούς όρους που εξασφάλισαν την ομαλή μεταφορά τους.

Διεθνής απήχηση και δημοσιεύματα

Το ρεπορτάζ του AP αναπαρήχθη από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ το Newsmax δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα απομάκρυνε εγκλωβισμένους πολίτες και κατοικίδια από την εμπόλεμη ζώνη». Το δίκτυο είναι ένα από τα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθεί συχνά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που ενίσχυσε περαιτέρω τη διεθνή προβολή του θέματος.

Μεγάλο αφιέρωμα παρουσίασε και το The National, αγγλόφωνο μέσο που ειδικεύεται στην ειδησεογραφία της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αεροσυνοδοί της πτήσης φρόντισαν να προσφέρουν γεύμα και στους τετράποδους ταξιδιώτες, ενώ οι επιβάτες ανέφεραν έντονο αίσθημα αλληλεγγύης καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ανάλογη κάλυψη υπήρξε και από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Το France24 χαρακτήρισε την επιχείρηση «ελληνική αερογέφυρα που απομάκρυνε κατοικίδια και τους ιδιοκτήτες τους από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή», ενώ το Euronews σημείωσε πως «δεκάδες σκυλάκια και γατάκια έφτασαν στην Αθήνα» χάρη στην ειδική πτήση της Aegean που οργάνωσε η κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Παράνομο και αναποτελεσματικό το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Αλ. Σδούκου της ΝΔ χαρακτήρισε παράνομο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως Ελλάδα και ΕΕ το καταδικάζουν. Υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο και να υπάρξει κοινή αντίδραση.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Δένδιας στο Ριάντ για συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Ριάντ και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, για διμερείς εργασίες.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο στην κρίση - Εξάντληση πόρων

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τόνισε πως η ενεργειακή κρίση είναι διεθνής και επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις συνέπειες.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΚΥΣΕΑ οι διεθνείς εξελίξεις και η προεδρία της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδρίασε και ενημερώθηκε για τις διεθνείς εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και την προεδρία της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ. Συζητήθηκαν και διεθνείς υποχρεώσεις.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία ενισχύουν τη συνεργασία σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία επαναβεβαίωσαν τη στενή τους συνεργασία στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, με έμφαση στον συντονισμό για σταθερότητα και ευημερία στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Μητσοτάκης-Γκουτέρες συζήτησαν Κυπριακό, Ουκρανία, Μέση Ανατολή

Ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 81ης Συνόδου του ΟΗΕ, συζητώντας για το Κυπριακό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις περιφερειακές εξελίξεις και τη Μέση Ανατολή.