ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

Μενδώνη: Επαναπατρίστηκαν εννέα αρχαία αγγεία από την Ουγγαρία

Εννέα αρχαία αγγεία, που είχαν κλαπεί από το Άργος, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα μετά από τελετή στη Βουδαπέστη. Η Λίνα Μενδώνη τόνισε τη σημασία της επιστροφής τους για την εθνική ταυτότητα και τη μάχη κατά της αρχαιοκαπηλίας.

Σε ειδική τελετή στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέλαβε εννέα αρχαία αγγεία που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα, παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού και Καινοτομίας της Ουγγαρίας Anita Kiss-Hegyi.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η επιστροφή των αγγείων αποτελεί σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση μιας μακρόχρονης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας και αναδεικνύει τη σταθερή προσπάθεια της χώρας για την προστασία των πολιτιστικών της αγαθών.

Τα αρχαία αγγεία είχαν κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους μεταξύ 1970 και 1992 και επιστρέφουν μετά από πολυετή διαδικασία που ξεκίνησε το 2008. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απέδειξαν με τεκμηριωμένο τρόπο ότι προέρχονται από ανασκαφή στην Αργολίδα.

Η τελετή και το μήνυμα της υπουργού

Κατά την ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι η παραλαβή των αγγείων αποτελεί «μέρα δικαίωσης για την Ελλάδα και το υπουργείο Πολιτισμού», σημειώνοντας πως μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε με την κλοπή και την παράνομη απομάκρυνση αρχαιοτήτων. 

Τόνισε ότι η Ελλάδα στάθηκε «αταλάντευτη στις αρχές της, με επιστημονική γνώση, τεκμήρια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Αναφερόμενη στα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, σημείωσε πως κάθε αρχαιότητα που επιστρέφει είναι «ένα στοιχείο του DNA του λαού, μια ψηφίδα της εθνικής ταυτότητας» και «μια νίκη του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας των λαών».

Η διπλωματική συνεργασία Ελλάδας – Ουγγαρίας

Οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των αγγείων, που αντιμετώπισαν κατά καιρούς δυσχέρειες, εντάθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια και ολοκληρώθηκαν με τη συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ουγγαρίας και του Μουσείου Καλών Τεχνών.

Η υπουργός ανέφερε ότι παραμένει ενεργή η διαδικασία διεκδίκησης δεκατριών ακόμη αρχαιοτήτων από το ίδιο σύνολο. Παράλληλα, επισήμανε πως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κοινή ευθύνη των λαών και όχι πεδίο αντιπαράθεσης.

 Στο τέλος Ιουνίου, το υπουργείο θα ολοκληρώσει την πλήρη ανακαίνιση και επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, όπου θα εκτεθούν τα επαναπατρισμένα αγγεία.

Νέο Μνημόνιο Κατανόησης

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας, που ενισχύει το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών. Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι η συμφωνία ανοίγει νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Από την πλευρά της, η Anita Kiss-Hegyi ανέφερε ότι ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ότι οι ελληνοουγγρικές σχέσεις έχουν βάθος άνω των χιλίων ετών.

 Τόνισε πως η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών δεν είναι μόνο αποκατάσταση του παρελθόντος, αλλά και βήμα προς το μέλλον, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κοινές έρευνες και συνεργασίες.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία Μανόλης Αποστολάκης, ο επίσκοπος Απάμειας Παΐσιος, η πρέσβης Κατερίνα Κόικα, η Βασιλική Παπαγεωργίου, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Laszlo Baan, ο Νίκος Φωκάς, η Ζωή Θώμου και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εναέρια παραλία Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η 21η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, αναγνωρίζοντας τη μακρά ναυτική παράδοση και τα μοναδικά ενάλια μνημεία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.
Έκθεση εσωτερικής διακόσμησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ιστορικά αρχεία και κοστούμια «Δεσμών» στο Θεατρικό Μουσείο

Το Υπουργείο Πολιτισμού απέκτησε τη συλλογή και το αρχείο του "Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος - Δεσμοί", ενισχύοντας τις συλλογές του Θεατρικού Μουσείου και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σπασμένο παρμπρίζ λεωφορείου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στην Ουγγαρία: 12 νεκροί από δυστύχημα πολωνικού λεωφορείου

Δώδεκα νεκροί και τουλάχιστον δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου με πολωνικό λεωφορείο στην ανατολική Ουγγαρία. Το όχημα ανατράπηκε σε χαντάκι, ενώ ερευνώνται τα αίτια. Εικάζεται ότι ο οδηγός ίσως αποκοιμήθηκε.
Σπασμένο παρμπρίζ λεωφορείου
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα νεκροί σε δυστύχημα πολωνικού λεωφορείου στην Ουγγαρία

Τουλάχιστον 12 νεκροί και 10 τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου με πολωνικό λεωφορείο που ανατράπηκε σε χαντάκι κοντά στη Μεζοκερέστες της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Πίτερ Μαγιάρ.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία βυθίζει φορτηγίδες για ψύξη του εργοστασίου Paks

Η ουγγρική κυβέρνηση θα βυθίσει δύο φορτηγίδες στον Δούναβη για να αυξήσει τη στάθμη του νερού στον πυρηνικό σταθμό Paks, που τώρα λειτουργεί στο 25% λόγω ξηρασίας. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ρουμανία.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Πρόταση οριοθέτησης Πηγών Αρμένων για Ιστορικό Τόπο στον Δήμο

Οι Πηγές Αρμένων Αποκορώνου στα Χανιά παίρνουν καθεστώς προστασίας ως ιστορικός τόπος, μετά από προσπάθειες του δήμου και του ΥΠΠΟ. Επόμενο βήμα, διαβούλευση για την οριοθέτηση και πιθανή απαλλοτρίωση του ακινήτου.