ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στη Βουλή για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.

Ν. Ανδρουλάκης: Συζήτηση στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου

Ο Ν. Ανδρουλάκης με επιστολή του ζητά άμεση συζήτηση στη Βουλή για το κράτος Δικαίου, τους θεσμούς και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, τονίζοντας την καθυστέρηση και την ανάγκη λόγω πρόσφατων εξελίξεων θεσμικής σημασίας.

Την άμεση διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την ποιότητα του κράτους δικαίου, των θεσμών και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ζητά, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει «προ ημερησίας» συζήτηση στις 4 Μαρτίου για το ζήτημα του Κράτους Δικαίου, των θεσμών και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει, «παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα και ενώ το αίτημα αυτό έχει γίνει δημοσίως αποδεκτό από τον πρωθυπουργό, δεν έχει ακόμη οριστεί η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής».

Στην επιστολή του ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «έχουν λάβει χώρα γεγονότα με ιδιαίτερη θεσμική και πολιτική σημασία, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα». Αυτά, όπως αναφέρει, καθιστούν τη διεξαγωγή της συζήτησης επιτακτική.

Αναφορές στην υπόθεση Predator

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «με την ιστορική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την υπόθεση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, καταδικάστηκαν τέσσερις ιδιώτες για την παράνομη παρακολούθηση υπουργών, αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών αξιωματούχων». Παράλληλα, δόθηκε εντολή για την αναπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω αδικήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της κατασκοπείας.

Επιπλέον, ο καταδικασθείς ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa, κ. Ταλ Ντίλιαν, αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή στις 12 Μαρτίου 2026 ότι «η δράση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator συνδέεται άρρηκτα με την κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές».

«Το Predator δεν αποτέλεσε ιδιωτική υπόθεση»

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης, «το αφήγημα στο οποίο επένδυσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, περί δήθεν ιδιωτών που δρούσαν ανεξέλεγκτα και μόνοι τους, έχει πλέον καταρρεύσει». Το Predator και οι παράνομες παρακολουθήσεις, σημειώνει, «δεν αποτέλεσαν μια ”ιδιωτική υπόθεση”, αλλά μέρος ενός μηχανισμού παρακολούθησης που έπληξε τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτει ότι το γεγονός πως το θέμα συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «αναδεικνύει τη βαρύτητα των εξελίξεων και καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη να διεξαχθεί αντίστοιχη ουσιαστική συζήτηση και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο». Όπως υπογραμμίζει, «το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλό απέναντι σε ζητήματα που άπτονται της ποιότητας της δημοκρατίας και της λειτουργίας των θεσμών».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, αλλά θεσμική υποχρέωση απέναντι στη Δημοκρατία». Τέλος, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός οφείλει να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Ανδρουλάκη - Παπασταύρου στη Βουλή για υδρογονάνθρακες

Εντονο φραστικό επεισόδιο είχαν στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με επίκεντρο την εθνική πολιτική και τη διαχείριση θεμάτων ενέργειας, ανταλλάσσοντας αιχμές και κατηγορίες.
Μιχάλης Κατρίνης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: «Ιστορική» η καταδίκη σε 126 χρόνια για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ο Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε ιστορική την καταδίκη σε 126 χρόνια για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τονίζοντας τη συμμετοχή του Μαξίμου και δικαιώνοντας τον αγώνα του Νίκου Ανδρουλάκη για πλήρη διαλεύκανση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ενώ τη Δευτέρα ο Κώστας Τσιάρας θα αναφερθεί στο θέμα της ευλογιάς των προβάτων.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μόνο οι εκλογές θα βγάλουν τη χώρα από τη δυστοπία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζητώντας εκλογές για δημοκρατική διέξοδο και δικαιοσύνη, ενώ τόνισε πως οι αποπομπές υπουργών είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Πολιτική αλλαγή για σταθερότητα σε πολιτική και οικονομία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για την πολιτική αλλαγή με ρεαλιστικό πρόγραμμα και ικανά στελέχη, ασκώντας κριτική στη ΝΔ και καλώντας τους δημοκρατικούς πολίτες να στηρίξουν το προοδευτικό σχέδιο του κόμματος.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: Νέα αλλαγή για οικονομική και κοινωνική σταθερότητα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, καλεί σε ενότητα για μια νέα Αλλαγή που θα φέρει κοινωνική και οικονομική σταθερότητα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αύξηση ανισοτήτων και χαμηλή ανάπτυξη.