ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Λίνα Μενδώνη ομιλία

Λ. Μενδώνη: Το ΑΜΘ είναι δημόσιο μουσείο χωρίς κρατικές αγκυλώσεις

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υλοποίησε 70 έργα σε 13 δράσεις, συμβάλλοντας σε έξι στόχους του τριετούς σχεδίου του ΥΠΠΟ (2023-2026). Παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες, αλλαγές και η ενίσχυση του ρόλου του ως ΝΠΔΔ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) παρουσίασε τον ολοκληρωμένο απολογισμό του για την περίοδο 2023-2026, στο πλαίσιο του τριετούς σχεδίου δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με την παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το Μουσείο υλοποίησε 70 έργα, κατανεμημένα σε 13 δράσεις, με στόχο την επίτευξη έξι στρατηγικών προτεραιοτήτων. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ανάδειξη του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου του Μουσείου, καθώς και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αντιπρόεδρος του δ.σ. του ΑΜΘ, Βασιλική Μισαηλίδου, αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που μετέτρεψε τα μεγάλα δημόσια μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Όπως σημείωσε, η αλλαγή αυτή επιτρέπει την παράκαμψη χρονοβόρων διαδικασιών και την άμεση λήψη αποφάσεων από το διοικητικό συμβούλιο. Παράλληλα, η οικονομική αυτονομία ενισχύει τη δυνατότητα του Μουσείου να αναπτύσσει δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η γενική διευθύντρια του ΑΜΘ, Αναστασία Γκαδόλου, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της τριετίας, επισημαίνοντας την αύξηση της επισκεψιμότητας, τον εκσυγχρονισμό του πωλητηρίου και την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών. Ανέφερε επίσης ότι μόνο το 2025 οι εκδηλώσεις του Μουσείου προσέλκυσαν περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, ενώ οι δωρεές σε είδος ξεπέρασαν τις 260.000 ευρώ. Το έργο του Μουσείου, όπως τόνισε, συνδέεται άμεσα με το εθνικό σχέδιο πολιτιστικής πολιτικής.

Η τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «τα έργα είναι πολλά, ποικιλόμορφα, εντυπωσιακά σε αριθμό και σε ποιότητα» και δικαιώνουν την επιλογή τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας να λειτουργούν ως ανεξάρτητοι οργανισμοί. Υπογράμμισε ότι τα μουσεία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολυδιάστατοι αναπτυξιακοί φορείς και όχι απλώς ως δημόσιες υπηρεσίες.

Η κ. Μενδώνη επεσήμανε ότι ο ρόλος των μουσείων έχει εξελιχθεί σημαντικά, καθώς πλέον αποτελούν οργανισμούς που επικοινωνούν ενεργά με την κοινωνία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η πόλη αποτελεί παράδειγμα συνέργειας μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού.

Η υπουργός χαρακτήρισε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «ένα μουσείο για όλους», σημειώνοντας ότι έχει ενισχύσει την πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης, μέσω του οποίου πολιτιστικές δράσεις μπορούν να ενταχθούν στη συνταγογράφηση του ΗΔΙΚΑ, και υπογράμμισε τον μητροπολιτικό ρόλο του Μουσείου για τη Βόρεια Ελλάδα.

Νέες συνεργασίες και προοπτικές

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κ. Γκαδόλου υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας για τη δημιουργία νέας μόνιμης έκθεσης για την Πύδνα και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση δύο περιοδικών εκθέσεων ετησίως. Οι συνεργασίες αυτές στοχεύουν στην προβολή των νέων ανασκαφικών δεδομένων και στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάπλαση λόφου Τούμπας: Διαγωνισμός μελετών στη Θεσσαλονίκη το 2026

Η Τούμπα Θεσσαλονίκης περνά στη φάση ανάδειξης με αυτοψία της Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον δήμαρχο κ. Αγγελούδη. Το ΑΠΘ συνεχίζει την ανασκαφή καθώς σχεδιάζεται διαγωνισμός μελετών για το 2026. Τα ευρήματα κυρίως προϊστορικά.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ για μνημεία σε Αμύνταιο και Φλώρινα

Πρόγραμμα άνω των 15 εκατ. ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ξεκίνησε η υπουργός Πολιτισμού στη Φλώρινα, με έμφαση στη ρωμαϊκή έπαυλη και το νέο Μουσείο Αμυνταίου και την αξιοποίηση νεότερων μνημείων.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για το Πάρκο Εθνικής Αντίστασης

Ιστορικός Τόπος χαρακτηρίστηκε το Πάρκο Εθνικής Αντίστασης Νεάπολης-Συκεών, εξέλιξη που ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της σύγχρονης ιστορίας και διατήρηση της μνήμης της Εθνικής Αντίστασης.
Υπουργός σε συνάντηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρώτα αποτελέσματα ελληνοϊταλικής συνεργασίας στις αρχαιότητες

Την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, οι Υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας θα παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα της κοινής αποκατάστασης κατασχεθέντων αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο διμερούς μνημονίου για την πολιτιστική κληρονομιά.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Η Ελλάδα διεθνές πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με οδηγό τον πολιτισμό

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε τη σημασία του πολιτισμού ως πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, συνδέοντάς τον με τη «γαλάζια οικονομία» στο συνέδριο Blue Heritage. Η πολιτιστική κληρονομιά προσφέρει κοινωνική και οικονομική αξία ως ζωντανός πόρος.