ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
Το κτίριο του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα, εμβληματικό σημείο οικονομικής πολιτικής.

Εγκύκλιος για άδειες ψυκτικών και αυστηρότεροι έλεγχοι στην αγορά

Συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης με Ομοσπονδία Ψυκτικών και εκπροσώπους για θεώρηση αδειών, αυστηρότερους ελέγχους και επικαιροποίηση θεσμικού πλαισίου λόγω του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για φθοριούχα αέρια.

Η έκδοση εγκυκλίου προς τις Περιφέρειες για τη θεώρηση των αδειών στον κλάδο των ψυκτικών, η ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά και η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ομαλή προσαρμογή του κλάδου στις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Λάζαρου Τσαβδαρίδη με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος (Ο.Ψ.Ε.), συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο πρόεδρος της ΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2024/573 για τον περιορισμό των εκπομπών φθοριούχων αερίων σε συστήματα ψύξης, κλιματισμού και αντλίες θερμότητας, καθώς και οι επιπτώσεις του στον κλάδο των τεχνικών ψυκτικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη άμεσης έναρξης της διαδικασίας θεώρησης των αδειών των αδειούχων ψυκτικών τεχνικών. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. Δημήτρης Κοντούσιας, πολλοί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες συμμετοχής σε διαγωνισμούς έργων, καθώς οι άδειές τους έχουν λήξει.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι αρμόδιες διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών υποχρεούνται να προχωρούν στη θεώρηση των αδειών, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, ανέφερε ότι εξετάζεται η έκδοση εγκυκλίου προς τις Περιφέρειες για την ενιαία εφαρμογή της διαδικασίας σε όλη τη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στον κλάδο, καθώς και η δημιουργία εθνικού ψηφιακού μητρώου αδειοδοτημένων ψυκτικών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της νομιμότητας στην αγορά.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης στη σημασία επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα, με την πρόταση για σύσταση επιτροπής εργασίας να γίνεται δεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η εκπαιδευτική πρωτοβουλία που υλοποιείται μέσω του αδειοδοτημένου Κέντρου Διά Βίου Μάθησης της ΕΒΕΕ και του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τη συμβολή της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος. Το πρόγραμμα καλύπτει τις απαιτήσεις του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού και περιλαμβάνει τόσο πρακτικές δεξιότητες όσο και θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου και των εναλλακτικών τους.

Από την έναρξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2025 έχουν ήδη συγκροτηθεί εννέα τμήματα κατάρτισης και έχουν εκπαιδευτεί περίπου 200 επαγγελματίες. Τον Μάρτιο του 2026 αναμένεται να ανακοινωθεί η παροχή επίσημης πιστοποίησης μέσω του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Εντοπίστηκε αισχροκέρδεια σε συγκεκριμένα τρόφιμα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι εντοπίστηκε αισχροκέρδεια σε κάποια τρόφιμα και γίνονται αυστηροί έλεγχοι με επιβολή προστίμων. Προειδοποίησε για κύματα πληθωρισμού λόγω της κρίσης στη Μ. Ανατολή, που επηρεάζει πετρέλαιο και ανάπτυξη.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανεργία στη Γερμανία ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια

Στη Γερμανία, οι άνεργοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια παρά τη συνήθη ανοιξιάτικη ανάκαμψη. Ο Μάρτιος κατέγραψε 3,021 εκατ. ανέργους και 6,4% ανεργία, ενώ αυξήθηκαν οι λήπτες επιδόματος σε 1,1 εκατ., πολλοί εκ των οποίων εργάζονται.
Μέγαρο Μαξίμου κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για την ακρίβεια ενόψει του Πάσχα

Κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα των τιμών ενόψει του Πάσχα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αποτροπής φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά.
Γιάννης Βουτσινάς πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτσινάς: Ο κατώτατος μισθός ενισχύει εισόδημα και κατανάλωση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ενισχύει το εισόδημα και στηρίζει την κατανάλωση, τονίζει ο Γ. Βουτσινάς. Ζητά μέτρα στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ωφεληθεί συνολικά η οικονομία και να διασφαλιστεί η σταθερότητα.