ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άνδρας με κοστούμι
Φωτογραφία Menelaos Myrillas / SOOC

Δαβάκης: Έως το τέλος του 2026 θα εγκατασταθούν επτά νέα ραντάρ

Ο υφυπουργός Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης δήλωσε ότι έως το τέλος του 2026 θα έχουν εγκατασταθεί επτά σύγχρονα μετεωρολογικά ραντάρ σε κρίσιμες περιοχές της χώρας.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης εκτίμησε ότι «μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν εγκατασταθεί τα επτά σύγχρονα ραντάρ πρόγνωσης μετεωρολογικών συνθηκών», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παράσχου Παπαδάκη σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Πρόγνωσης Μετεωρολογικών Συνθηκών.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαβάκης, από το 2024 έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχειρησιακή ανάπτυξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού, με στόχο την ενίσχυση της πρόγνωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα πιο έντονων καιρικών φαινομένων.

Το έργο, που φέρει τον τίτλο «Σταθμοί Επικοινωνιών - Έκτακτης Ανάγκης και Παροχής Κλιματολογικών Δεδομένων Περιοχών Ενδιαφέροντος (ραντάρ)», αφορά την προμήθεια επτά σύγχρονων συστημάτων ραντάρ. 

Το πρώτο έχει ήδη εγκατασταθεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εγκαταστάσεις στο Άκτιο, την Αίγινα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τα Χανιά και τη Χρυσούπολη, που θα καλύψει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για σταθερά μετεωρολογικά ραντάρ Doppler, διπλής πολικότητας τύπου C Band, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την ακρίβεια των προβλέψεων.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση της χώρας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην έγκαιρη πρόγνωση. 

Υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας, με κύριο της δράσης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και φορέα υλοποίησης την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

 Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του προγράμματος ΑΙΓΗΣ, το οποίο, όπως σημείωσε, υλοποιείται με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ρούντας: Το άρθρο 86 δείχνει αυταρχική πολιτική στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Γιώργος Ρούντας της «Νίκης» χαρακτήρισε το άρθρο 86 απόδειξη αυταρχικής πολιτικής, ζήτησε την ολική κατάργησή του και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διατηρεί προνόμια ατιμωρησίας για υπουργούς μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χήτας: Να καταργηθεί πλήρως το άρθρο 86 στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Ελληνική Λύση ζητά την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86, το οποίο καλύπτει υπουργικά εγκλήματα, αντί της απλής αναθεώρησης που προτείνει η ΝΔ, θεωρώντας τις κυβερνητικές προτάσεις προκλητικές και προσβλητικές για τους πολίτες.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα: Να καταργηθεί το άρθρο 86, φυσικός δικαστής για υπουργούς

Το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο θεωρεί εργαλείο συγκάλυψης για κυβερνητικά στελέχη. Τονίζει πως οι υπουργοί πρέπει να δικάζονται από τον φυσικό δικαστή, όπως όλοι οι πολίτες.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γαβρήλος: Η Βουλή πρέπει να έχει ρόλο στην αναθεώρηση του άρθρου 86

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 86 ώστε οι υποθέσεις υπουργών να ξεκινούν από τη Βουλή και να εξετάζονται από δικαστές, απορρίπτοντας την πρόταση της ΝΔ που μειώνει τον ρόλο της Βουλής στον έλεγχο κυβερνητικών ευθυνών.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δουδωνής: Χωρίς ρόλο η Βουλή στην απόδοση ευθυνών σε υπουργούς

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 86 ώστε η Βουλή να μην εμπλέκεται πλέον σε ποινικές διαδικασίες κατά υπουργών. Αποκλειστικά αρμόδιοι θα είναι δικαστικά όργανα, διαχωρίζοντας πλήρως πολιτική και δικαστική εξουσία.