Ολοκληρώνονται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με στόχο την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους.
Οι συνήγοροι επιχειρούν να πείσουν το δικαστήριο να χορηγήσει ελαφρυντικά στους εντολείς τους, ώστε να αποφευχθεί η εκτέλεση ποινών που για δεκαέξι κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και πέντε της ηγετικής ομάδας, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με τη χθεσινή απόφασή του που έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, διατήρησε την ενοχή και για τους σαράντα δύο κατηγορούμενους, όπως και πρωτόδικα. Παράλληλα, παρέμειναν σε ισχύ τα ελαφρυντικά που είχαν αναγνωριστεί σε δεκατρείς καταδικασθέντες, μεταξύ αυτών και τέσσερις πρώην βουλευτές.
Στην πρώτη δίκη είχαν οδηγηθεί στη φυλακή τριάντα εννέα καταδικασθέντες, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος. Σήμερα, πλην των Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού και του καταδικασμένου σε ισόβια Γιώργου Ρουπακιά, όλοι οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι είτε για λόγους υγείας είτε λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου για υφ’ όρον απόλυση.
Η «μάχη των ελαφρυντικών» και οι εισαγγελικές εφέσεις
Η αποκαλούμενη «μάχη των ελαφρυντικών» θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει αν ορισμένοι καταδικασθέντες θα επιστρέψουν στη φυλακή ή θα οδηγηθούν για πρώτη φορά σε εγκλεισμό.
Δώδεκα καταδικασθέντες κινδυνεύουν με αυστηρότερες ποινές, εφόσον γίνει δεκτή η εισαγγελική έφεση του Εισαγγελέα Εφετών Στέλιου Κωσταρέλλου, που ζητά αύξηση των ποινών για τους επτά της ηγετικής ομάδας και για πέντε καταδικασθέντες στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιου αλιεργάτη.
Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών οι έξι πρώτοι και 10 ετών ο τελευταίος. Αν η έφεση γίνει δεκτή, αντιμετωπίζουν το ανώτατο όριο ποινής των 15 ετών.
Αντίστοιχα, αυξημένες ποινές ενδέχεται να επιβληθούν και στους πέντε καταδικασθέντες για την επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα, οι οποίοι πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών οι τέσσερις και δέκα ετών ο πυρηνάρχης Περάματος.
Οι αγορεύσεις και τα αιτήματα για ελαφρυντικά
Ιδιαίτερη σημασία έχει η τελική κρίση του Εφετείου για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που είχαν λάβει αναστολή από το πρωτόδικο δικαστήριο μετά την καταδίκη τους για ένταξη, όπως οι Αντώνης Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.
Σήμερα αγόρευσε ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζητώντας την αναγνώριση πρότερου σύννομου βίου, καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και ευλόγου χρόνου διάρκειας της δίκης. Όπως ανέφερε, «είναι ο πιο βασανισμένος από αυτή την διαδικασία ο Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος διήγε ζωή κρυστάλλινη, καθαρή, διαυγή από τότε που γεννήθηκε μέχρι σήμερα».
Μετά την ανάγνωση των ποινικών μητρώων των κατηγορουμένων, το δικαστήριο αναμένεται να διακόψει τη συνεδρίαση και να συνεχίσει τη Δευτέρα το πρωί.