ΓΔ: 2230.64 -0.72% Τζίρος: 130.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:32:42
Κώστας Αρβανίτης συνέδριο
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Αρβανίτης: Ερώτημα στην Κομισιόν για εισβολικά είδη και πίεση στους αλιείς

Ο Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για τις επιπτώσεις εισβολικών ειδών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την παράκτια αλιεία, ζητώντας μέτρα διαχείρισης και αξιολόγηση εμπορικής εκμετάλλευσης.

Τις σοβαρές επιπτώσεις των εισβολικών ειδών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την παράκτια αλιεία της Μεσογείου έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς (The Left), Κώστας Αρβανίτης.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία στη Μεσόγειο βρίσκεται υπό έντονη πίεση λόγω της εξάπλωσης εισβολικών ξενικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), το λεοντόψαρο (Pterois miles), οι γερμανοί (Siganus spp.) και ο μπλε κάβουρας (Callinectes sapidus).

Όπως τονίζει, η παρουσία αυτών των ειδών «έχει τεκμηριωμένα αποτελέσματα: μείωση ενδημικών πληθυσμών, αλλοίωση βενθικών οικοσυστημάτων, αύξηση ζημιών σε αλιευτικό εξοπλισμό και οικονομική πίεση για τους παράκτιους αλιείς».

Ο Κώστας Αρβανίτης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει αν «προτίθεται να προωθήσει τη χρήση δεικτών βιοποικιλότητας και αλιευτικών δεδομένων (π.χ. CPUE, abundance indices) για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων των εισβολικών ειδών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Παράλληλα, ρωτά αν «υπάρχουν σχέδια συντονισμού των κρατών μελών για εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης, όπως αλιεία ελέγχου, στοχευμένη απομάκρυνση και μέτρα βιοασφάλειας», σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1143/2014 για τα εισβολικά είδη.

Τέλος, ζητά να ενημερωθεί αν «προβλέπεται επιστημονική αξιολόγηση της βιωσιμότητας ασφαλούς εμπορικής εκμετάλλευσης ορισμένων εισβολικών ειδών», με στόχο τη μείωση του οικονομικού βάρους για τους παράκτιους αλιείς, χωρίς να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τα ενδημικά οικοσυστήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ζητούν δράση για την AMOC με επιστολή στην Επιτροπή

Ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους ο Σ. Αρναούτογλου, ζητούν άμεση δράση και ετήσια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για παρακολούθηση της AMOC, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της για το κλίμα, τις καιρικές συνθήκες και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών.
Βοτανικός κήπος Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

DEF2026: Το Ελληνικό ως πρότυπο σχεδιασμού αστικών πράσινων χώρων

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ξεχωρίζει ως πρότυπο βιώσιμου σχεδιασμού στη Μεσόγειο, όπως παρουσιάστηκε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με οδηγό για ανθεκτικές πόλεις, διαχείριση νερού και ενίσχυση βιοποικιλότητας.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου και D. Šuica: Σύμφωνο Μεσογείου για σταθερότητα στην περιοχή

Ο Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε με την επίτροπο Dubravka Šuica για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΕΕ στη Μεσόγειο, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της χώρας και τα έργα που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς - Šuica: Στο επίκεντρο το κόστος λιπασμάτων και η αγροτική παραγωγή

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Μαργαρίτη Σχοινά με την Επίτροπο Dubravka Šuica βρέθηκαν το υψηλό κόστος λιπασμάτων και οι ευρύτερες εξελίξεις, με τον κ. Σχοινά να ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση και αναμόρφωση πληρωμών.
Αλιευτικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής συνάντηση στη Ρόδο για αλιεία και θαλάσσια οικοσυστήματα στη Μεσόγειο

Συνάντηση για το μέλλον της αλιείας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο θα πραγματοποιηθεί 4-8 Μαΐου 2026 στη Ρόδο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MECCAM και με τη συμμετοχή ειδικών απ’ όλη την Ευρώπη.