Την πρόθεσή του να προσφύγει επί της δευτεροβάθμιας απόφασης στην υπόθεση ασύλου του Βασίλη Ιωάννη Γιαϊλαλί, εφόσον δεν προκύπτουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης. Η τοποθέτηση έγινε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. Νίκη, Δημητρίου Νατσιού, με θέμα «Ακατανόητη και ανάλγητη η απόφαση της Κυβέρνησης για απέλαση του ελληνικής καταγωγής Βασίλη Ιωάννη Γιαϊλαλί».
«Είναι από τις υποθέσεις που θα ζητήσω να μελετήσω και πρόθεσή μου είναι να προσφύγω. Αλλά για να προσφύγω θα πρέπει να προκύπτει με σαφήνεια ότι όταν ήταν κομάντο των τουρκικών δυνάμεων, πριν συλληφθεί από τους Κούρδους, διότι συνελήφθη και ακολουθεί μετά όλη αυτή η μεταμέλεια, [...] δεν έκανε πράξεις κατά της ανθρωπότητας εις βάρος των Κούρδων», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.
Ο κ. Νατσιός σχολίασε ότι οι σχετικές καταγγελίες «προφανώς έρχονται από τους Τούρκους». Όπως ανέφερε, ο Βασίλης-Ιωάννης Γιαϊλαλί αποτελεί «την περίπτωση ενός Έλληνα, που γεννήθηκε ως Τούρκος και πολέμησε με τον τουρκικό στρατό, έφτασε να βιώσει τις ίδιες τις ακρότητες, τις θηριωδίες συναδέλφων του Τούρκων, τις κατήγγειλε και γι' αυτό τον κυνηγούν οι Τούρκοι». Επισήμανε επίσης ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπέστη βασανιστήρια στις στρατιωτικές φυλακές της Τουρκίας επειδή μίλησε για τις σφαγές Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Κούρδων και αγωνίστηκε για την αναγνώριση της γενοκτονίας.
Απαντώντας, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στον φάκελο της αίτησης ασύλου που να συνδέεται με πληροφορίες από τουρκικές αρχές, οι οποίες, όπως είπε, δεν αποδέχονται ότι ο στρατός τους έχει διαπράξει εγκλήματα. «Όλα είναι από τις αφηγηματικές καταθέσεις του ίδιου του αιτούντος. Το ότι κάποιος, πριν ανακαλύψει τη μητέρα πατρίδα Ελλάδα, υπηρέτησε την Τουρκία, και την υπηρέτησε εθελοντικά ως καταδρομέας-κομάντο σε συγκεκριμένες αποστολές για τα κουρδικά χωριά, και αφηγηματικά ο ίδιος περιγράφει τί έλαβαν χώρα σε αυτά τα χωριά από τον ίδιο, και από άλλους, πράξεις ειδεχθείς, που είδε, αλλά και πράξεις στις οποίες αποδέχεται ο ίδιος ότι συμμετείχε, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να απαντηθούν», σημείωσε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτός ήταν ο λόγος που έκρινε η ελέγκτρια ότι εάν έχουν διαπραχθεί αυτά, που κατά την κρίση της έχουν διαπραχθεί, δεν μπορεί να πάρει (είτε) άσυλο είτε επικουρική προστασία. Επ' αυτών θα προσφύγει ο αιτών. Και ευελπιστώ ότι αυτά, επειδή την απόφαση την έχει, θα τα απαντήσει».