ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Θάνος Πλεύρης βουλή

Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής για το άσυλο Γιαϊλαλί

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως εξετάζει προσφυγή κατά της απόφασης ασύλου του Β.Ι. Γιαϊλαλί, εάν δεν προκύπτουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή για την απέλαση του Γιαϊλαλί από την κυβέρνηση.

Την πρόθεσή του να προσφύγει επί της δευτεροβάθμιας απόφασης στην υπόθεση ασύλου του Βασίλη Ιωάννη Γιαϊλαλί, εφόσον δεν προκύπτουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης. Η τοποθέτηση έγινε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. Νίκη, Δημητρίου Νατσιού, με θέμα «Ακατανόητη και ανάλγητη η απόφαση της Κυβέρνησης για απέλαση του ελληνικής καταγωγής Βασίλη Ιωάννη Γιαϊλαλί».

«Είναι από τις υποθέσεις που θα ζητήσω να μελετήσω και πρόθεσή μου είναι να προσφύγω. Αλλά για να προσφύγω θα πρέπει να προκύπτει με σαφήνεια ότι όταν ήταν κομάντο των τουρκικών δυνάμεων, πριν συλληφθεί από τους Κούρδους, διότι συνελήφθη και ακολουθεί μετά όλη αυτή η μεταμέλεια, [...] δεν έκανε πράξεις κατά της ανθρωπότητας εις βάρος των Κούρδων», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο κ. Νατσιός σχολίασε ότι οι σχετικές καταγγελίες «προφανώς έρχονται από τους Τούρκους». Όπως ανέφερε, ο Βασίλης-Ιωάννης Γιαϊλαλί αποτελεί «την περίπτωση ενός Έλληνα, που γεννήθηκε ως Τούρκος και πολέμησε με τον τουρκικό στρατό, έφτασε να βιώσει τις ίδιες τις ακρότητες, τις θηριωδίες συναδέλφων του Τούρκων, τις κατήγγειλε και γι' αυτό τον κυνηγούν οι Τούρκοι». Επισήμανε επίσης ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπέστη βασανιστήρια στις στρατιωτικές φυλακές της Τουρκίας επειδή μίλησε για τις σφαγές Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Κούρδων και αγωνίστηκε για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Απαντώντας, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στον φάκελο της αίτησης ασύλου που να συνδέεται με πληροφορίες από τουρκικές αρχές, οι οποίες, όπως είπε, δεν αποδέχονται ότι ο στρατός τους έχει διαπράξει εγκλήματα. «Όλα είναι από τις αφηγηματικές καταθέσεις του ίδιου του αιτούντος. Το ότι κάποιος, πριν ανακαλύψει τη μητέρα πατρίδα Ελλάδα, υπηρέτησε την Τουρκία, και την υπηρέτησε εθελοντικά ως καταδρομέας-κομάντο σε συγκεκριμένες αποστολές για τα κουρδικά χωριά, και αφηγηματικά ο ίδιος περιγράφει τί έλαβαν χώρα σε αυτά τα χωριά από τον ίδιο, και από άλλους, πράξεις ειδεχθείς, που είδε, αλλά και πράξεις στις οποίες αποδέχεται ο ίδιος ότι συμμετείχε, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να απαντηθούν», σημείωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτός ήταν ο λόγος που έκρινε η ελέγκτρια ότι εάν έχουν διαπραχθεί αυτά, που κατά την κρίση της έχουν διαπραχθεί, δεν μπορεί να πάρει (είτε) άσυλο είτε επικουρική προστασία. Επ' αυτών θα προσφύγει ο αιτών. Και ευελπιστώ ότι αυτά, επειδή την απόφαση την έχει, θα τα απαντήσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Βίντεο εξαφανίζονται σε Τέμπη, Πύλο και Χίο»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας στη Χίο, τονίζοντας ότι ο ρατσισμός είναι έγκλημα και καταγγέλλοντας επαναλαμβανόμενη έλλειψη καταγραφών σε σοβαρά περιστατικά, όπως Πύλο και Τέμπη.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους τους Έλληνες

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ρένα Δούρου με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού, καταγγέλλοντας διαφθορά, σκάνδαλα και εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος οικονομικών συμφερόντων.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή

Ο Ε. Στυλιανίδης τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες της ΝΔ για αναθεώρηση του Συντάγματος συναντούν αρνητισμό και καχυποψία από την αντιπολίτευση. Υπογράμμισε τη θεσμικότητα της διαδικασίας και τη σημασία της εθνικής συνεννόησης.
Θεόδωρος Λιβάνιος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Λιβάνιος: Αναθεώρηση Συντάγματος για τις επόμενες γενιές, όχι εκλογές

Ο Θ. Λιβάνιος τόνισε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα αφορούν τις επόμενες γενιές. Προτείνεται διαρκής έλεγχος λειτουργίας κομμάτων από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και η αυτοδιάλυση της Βουλής με ψηφοφορία, βάζοντας τέλος στη συνταγματική υποκρισία.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ελπίζω σε συναίνεση για γλώσσα και σημαία στη Βουλή

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, για μη λογική στάση στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές, όπως η ευθύνη υπουργών και η επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τονίζοντας τη σημασία τους για τους θεσμούς.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Καμία κυβέρνηση να μην υποθηκεύει το μέλλον για το παρόν

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε στη Βουλή τη σημασία της διαφύλαξης του οικονομικού μέλλοντος της χώρας και της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.