ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άνδρας με ακουστικά συνεδρίου
Φώτο: Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου. Credits: Alexandros Michailidis / SOOC

Αρναούτογλου: Ζητά μέτρα στήριξης για παράκτια αλιεία και ιχθυαποθέματα

Ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, ζητάει από την ΕΕ ενίσχυση της παράκτιας αλιείας και προστασία των ιχθυαποθεμάτων, με καλύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και νέο πλαίσιο για την ερασιτεχνική αλιεία.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου ζητεί τη στήριξη της παράκτιας αλιείας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ιχθυαποθεμάτων, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει, η παράκτια αλιεία «αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της τοπικής οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της επισιτιστικής ασφάλειας σε πολλές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ωστόσο, οι επαγγελματίες του κλάδου αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος καυσίμων και εξοπλισμού, η μείωση των ιχθυαποθεμάτων, οι πιέσεις από περιβαλλοντικούς και κλιματικούς παράγοντες, αλλά και ζητήματα ανταγωνισμού και ρυθμιστικού πλαισίου.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF/ΠΑΛΥΘ 2021-2027).

 Όπως αναφέρει, οι πόροι αυτοί μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του στόλου, στη στήριξη του εισοδήματος των αλιέων, στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Παράλληλα, τονίζει τη σημασία ενός πιο σαφούς θεσμικού πλαισίου για την ερασιτεχνική αλιεία.

Ο Σάκης Αρναούτογλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς προτίθεται να ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας και να διασφαλίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του EMFAF για εκσυγχρονισμό στόλου, στήριξη εισοδήματος και προστασία των ιχθυαποθεμάτων».

 Ρωτά επίσης αν η Επιτροπή προτίθεται να εξετάσει πρόσθετα μέτρα αποζημίωσης ή στήριξης για αλιείς που πλήττονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, προστατευόμενα θαλάσσια είδη ή περιορισμούς δραστηριότητας.

Τέλος, ζητεί να πληροφορηθεί «πώς αξιολογεί η Επιτροπή το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ερασιτεχνική αλιεία και αν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω εναρμόνιση κανόνων, ώστε να διασφαλίζεται ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας αποθεμάτων και δίκαιου ανταγωνισμού με την επαγγελματική αλιεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αντλία βιοκαυσίμου χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αποκλείει τα βιοκαύσιμα σόγιας από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποπομπή των βιοκαυσίμων από σόγια από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας, λόγω της συμβολής τους στην αποψίλωση των δασών και της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Άνδρας με ακουστικά συνεδρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρναούτογλου: Στην Κομισιόν απαγορεύσεις αλιείας και αλιευτικός τουρισμός

Ο ευρωβουλευτής Σ. Αρναούτογλου ζητά από την Κομισιόν διευκρινίσεις για το αν το νέο νομοσχέδιο για θαλάσσια πάρκα θα φέρει οριζόντιες απαγορεύσεις αλιείας και στον αλιευτικό τουρισμό, τονίζοντας τις ανησυχίες επαγγελματιών και φορέων.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει νέο σχέδιο για ρεύμα και εμπορία εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση με στόχο τον διπλασιασμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040, μειώνοντας τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ενισχύοντας τη βιομηχανία προς κλιματική ουδετερότητα.