ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας
Οι σημαίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου μπροστά σε δημόσιο κτίριο.

Η Κύπρος παρατηρητής στο Συμβούλιο για την Ειρήνη

Η Κύπρος αποδέχθηκε πρόσκληση ως Παρατηρητής στη συνάντηση για τη Γάζα, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου 2026, ενισχύοντας τον ενεργό ρόλο της στην περιοχή και στηρίζοντας διεθνείς πρωτοβουλίες για ειρήνη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει, με καθεστώς Παρατηρητή, στην επικείμενη συνάντηση για τη Γάζα του Συμβουλίου για την Ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου 2026, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λετυμπιώτης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Κύπρου εντάσσεται στον σταθερό και ενεργό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα από την έναρξη της κρίσης, μέσα από πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις προς διεθνείς εταίρους.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πλησιέστερα στη Μέση Ανατολή, έχει ουσιαστική παρουσία στις εξελίξεις και συμβάλλει έμπρακτα στις προσπάθειες για σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή.

Συνάντηση για το Σχέδιο του Προέδρου Τραμπ

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη συνάντηση θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα υλοποίησης του Σχεδίου του Προέδρου Τραμπ, όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το Ψήφισμα 2803, βάσει των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συμμετάσχει στη Σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ, κατά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε πρόταση για την υλοποίηση του Ειρηνευτικού Σχεδίου, αναφορικά με τον μηχανισμό εφαρμογής και την περιφερειακή διάσταση στήριξής του.

Το επίπεδο εκπροσώπησης της Κύπρου στη συνάντηση θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους διοργανωτές, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στο επίκεντρο οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα στην Αθήνα, όπου συζήτησαν για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις και τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η ασφάλεια της Κύπρου είναι ασφάλεια της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η Κύπρος επηρεάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο κράτος της ΕΕ από τον πόλεμο, εξήρε τη στάση της και ανυπομονεί να επισκεφτεί το νησί τον Απρίλιο στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης από Βερολίνο: Διπλωματία και ασφάλεια στα Στενά του Χορμούζ

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Βερολίνο ως επιβεβαίωση της συμπόρευσης Ελλάδας-Γερμανίας. Επεσήμανε τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας περνώντας τα Στενά του Χορμούζ και απέκλεισε ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στον Κόλπο.
Δίκτυο φυσικού αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Εξαγωγή φυσικού αερίου αναμένεται από το 2028

Η Κύπρος ενδέχεται να ξεκινήσει εξαγωγές φυσικού αερίου το 2028, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Μιχαήλ Δαμιανό, στηρίζοντας τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Τζον Χίλι
ΔΙΕΘΝΗ

Χίλι: Το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην Κύπρο

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο για την ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, με αποστολή αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ενώ τα ΜΜΕ αναδεικνύουν την επίσκεψη Μακρόν στην Κύπρο και τη θερμή υποδοχή.