ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας

Η Κύπρος παρατηρητής στο Συμβούλιο για την Ειρήνη

Η Κύπρος αποδέχθηκε πρόσκληση ως Παρατηρητής στη συνάντηση για τη Γάζα, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου 2026, ενισχύοντας τον ενεργό ρόλο της στην περιοχή και στηρίζοντας διεθνείς πρωτοβουλίες για ειρήνη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει, με καθεστώς Παρατηρητή, στην επικείμενη συνάντηση για τη Γάζα του Συμβουλίου για την Ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου 2026, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λετυμπιώτης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Κύπρου εντάσσεται στον σταθερό και ενεργό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα από την έναρξη της κρίσης, μέσα από πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις προς διεθνείς εταίρους.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πλησιέστερα στη Μέση Ανατολή, έχει ουσιαστική παρουσία στις εξελίξεις και συμβάλλει έμπρακτα στις προσπάθειες για σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή.

Συνάντηση για το Σχέδιο του Προέδρου Τραμπ

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη συνάντηση θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα υλοποίησης του Σχεδίου του Προέδρου Τραμπ, όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το Ψήφισμα 2803, βάσει των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συμμετάσχει στη Σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ, κατά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε πρόταση για την υλοποίηση του Ειρηνευτικού Σχεδίου, αναφορικά με τον μηχανισμό εφαρμογής και την περιφερειακή διάσταση στήριξής του.

Το επίπεδο εκπροσώπησης της Κύπρου στη συνάντηση θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους διοργανωτές, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία ενισχύουν τη συνεργασία σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία επαναβεβαίωσαν τη στενή τους συνεργασία στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, με έμφαση στον συντονισμό για σταθερότητα και ευημερία στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια και μηνύματα σε Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμέρειας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και αυστηρότερων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις για βασικά διεθνή θέματα.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Κύπρος & Αίγυπτος: Ενώνουν δυνάμεις για άμεση αμυντική αντίδραση

Οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, σε κοινή δήλωση στην 6η Τριμερή Συνάντηση στο Κάιρο, τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας για άμεση αντιμετώπιση απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημαία της Κύπρου
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτική υποστήριξη Λονδίνου προς Σ. Αραβία από Ακρωτήρι και Κύπρο

Η βρετανική βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο αναλαμβάνει ξανά σημαντικό ρόλο στην περιοχή, καθώς βρετανικό αεροσκάφος Voyager θα στηρίξει σαουδαραβικά μαχητικά ενάντια στις επιθέσεις των Χούθι, αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρότυπο σταθερότητας η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, μετά την άτυπη τριμερή με ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου στο Ελ Αλαμέιν, ότι η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης τριμερούς Συνόδου και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της ιστορίας του τόπου.
Παραλία Κύπρος διακοπές
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Αναβάθμιση της Κύπρου στις ταξιδιωτικές οδηγίες για Βρετανούς

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αφαίρεσε τις έκτακτες προειδοποιήσεις για την Κύπρο από την ταξιδιωτική του οδηγία, μετά την υποχώρηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθησυχάζοντας έτσι τους Βρετανούς τουρίστες.