Στην ημερίδα με θέμα «Νησιωτικότητα και Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική - Ανθρώπινη ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και διακυβέρνηση στη νησιωτική Ελλάδα», που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, έδωσε συνέχεια στην πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για μια «προγραμματική συμφωνία αποτέλεσμα προγραμματικού διαλόγου με στόχο την εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης».
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει κρίση σε πολλαπλά επίπεδα – αναπτυξιακό, κοινωνικό, καθώς και κρίση δημοκρατίας και θεσμών. Όπως τόνισε, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί ο πολιτικός και προγραμματικός διάλογος, καθώς «η κοινωνία βρίσκεται σε πολύ μεγάλη αναστάτωση, θυμό και αγωνία». Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί κοινή βούληση και απόφαση για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου πριν από τις επερχόμενες εκλογές.
«Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η θέση μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το κόμμα είναι έτοιμο για αυτή την επιλογή και ζητά από όλους να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της συνεργασίας. «Δεν αποτελεί λύση καμία κομματική περιχαράκωση ή αυτονομία», είπε, εξηγώντας πως οι απαντήσεις στα προβλήματα, ιδιαίτερα στα νησιά, πρέπει να είναι πολιτικές και να περιέχουν το στοιχείο του “μαζί”.