ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για Κάθετο Διάδρομο και ενεργειακές συμφωνίες

Ο Jarred Agen, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, ανέδειξε τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου για την ενεργειακή ασφάλεια Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια εργαλείο για ειρήνη στην Ουκρανία.

Τη στρατηγική σημασία των ενεργειακών συμφωνιών που υπεγράφησαν στο P-TEC, καθώς και τον ρόλο του Κάθετου Διαδρόμου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ανέδειξε ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, Jarred Agen, μιλώντας στο πάνελ για τη γεωπολιτική της ενέργειας κατά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο σύμβουλος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την ενέργεια ως «εργαλείο επίτευξης της ειρήνης στην Ουκρανία», επισημαίνοντας τον ρόλο του Κάθετου Διαδρόμου στη μεταφορά φυσικού αερίου ως μέρος της αμερικανικής ατζέντας για ενεργειακή κυριαρχία.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Jarred Agen συνεχάρη τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, που παρακολουθούσε τη συζήτηση. Όπως ανέφερε, «ο πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως διπλωματικό εργαλείο όπως ποτέ άλλοτε», προσθέτοντας ότι προτιμά να βλέπει από κοντά την άφιξη φορτίων LNG παρά να μιλά θεωρητικά για τα ζητήματα αυτά.

Η συνεργασία μέσω του P-TEC

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του P-TEC, ο Agen σημείωσε πως πραγματοποιήθηκαν δύο ταξίδια στην Αθήνα το προηγούμενο έτος, με τη συμμετοχή υπουργών Ενέργειας από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Στόχος ήταν η προώθηση συμφωνιών που θα επιτρέψουν τη ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, αλλά και από την Πολωνία προς την Ουκρανία.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο, με τη συμμετοχή υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθούν νέες συμφωνίες. Επιπλέον, προανήγγειλε ότι οι χώρες του Διαδρόμου θα συναντηθούν ξανά στο Χιούστον, στο πλαίσιο της Εβδομάδας CERAWeek (23-27 Μαρτίου), για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Η ουκρανική διάσταση και οι νέες συμφωνίες LNG

Ιδιαίτερη απήχηση είχε η παρέμβαση του Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου NAFTOGAZ, Oleksiy Ryabchyn, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές για τη στήριξή τους προς την Ουκρανία. Αναφέρθηκε στη συμφωνία της Naftogaz με την κοινοπραξία AKTOR-ΔΕΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «τα τιμολόγια του κάθετου διαδρόμου απέκτησαν ενιαία δομή», γεγονός που επέτρεψε την πρώτη συμφωνία με τους Έλληνες εταίρους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στις 30 Ιανουαρίου 2026 υπεγράφη η πρώτη συμφωνία πώλησης αμερικανικού LNG στην Ουκρανία από την ATLANTIC SEE LNG TRADE, με προμηθευτή την BP και αγοραστή τη Naftogaz. Το πρώτο φορτίο LNG θα φτάσει στη Ρεβυθούσα και θα μεταφερθεί στην Ουκρανία τον Μάρτιο, μέσω της διαδρομής Route 1 (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία).

Η συμφωνία προβλέπει ανώτατη ποσότητα 1 εκατ. MWh, υπό την προϋπόθεση επαρκούς χωρητικότητας στα δίκτυα μεταφοράς. Η εξέλιξη αυτή επισπεύδει την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, καθώς η πρώτη εμπορική συμφωνία για την προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ υπογράφηκε ήδη από το 2026, πολύ νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο 2030.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Βαρύνουσες οι αποκαλύψεις της WSJ, η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις της WSJ σχετικά με φερόμενες απειλές της Αμερικανίδας πρέσβειρας προς τον Έλληνα υπουργό για την προώθηση του LNG και ζητά άμεση διάψευση ή επιβεβαίωση.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης εγκρίνει την νέα πρόταση για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν τόνισε ότι το σχέδιο για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε μία εβδομάδα έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου ηγέτη και θα υλοποιηθεί αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν και τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ στο ΣΑ: Επικαλούνται τις επιθέσεις της 17Ν στην Ελλάδα

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάικ Γουόλτς, αναφέρθηκε στις επιθέσεις της «17 Νοέμβρη» στην Ελλάδα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντάσσοντάς τες σε διεθνή κατάλογο σημαντικών τρομοκρατικών ενεργειών.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Νότιο Ιράν amid ΗΠΑ-Ιράν ένταση

Εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε σε Μπαντάρ Αμπάς, Κεσμ και Λαβάν στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο NourNews. Αναφέρθηκε επίσης αμερικανικό πλήγμα στο αεροδρόμιο Τζιρόφτ, στο νοτιοανατολικό Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν απόλυτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και ότι ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός είναι «ένα τείχος από ατσάλι», τονίζοντας πως το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό.
Πυρηνικά όπλα Κίνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ και σύμμαχοι καταδικάζουν τις αιφνίδιες βαλλιστικές δοκιμές Κίνας

ΗΠΑ και περίπου 40 σύμμαχες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καταδίκασαν τις απροειδοποίητες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, φωτογραφίζοντας την Κίνα για περιστατικό στις αρχές Ιουλίου, χωρίς να την κατονομάζουν.