ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
Φώτο: SOOC

Καραγεωργοπούλου: «Τεκμηριωμένη αντιπολίτευση» για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Πρώτη ομιλία ως ανεξάρτητη η Ελ. Καραγεωργοπούλου στη Βουλή: ζητά στοιχεία για κάλυψη εργαζομένων από ΣΣΕ και προειδοποιεί για «φίλτρα» που περιορίζουν ελευθερίες. Θέτει θέμα νόμου

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», η ανεξάρτητη βουλευτής Ανατολικής Αττικής Ελένη Καραγεωργοπούλου τόνισε ότι «ο θεσμικός μου ρόλος είναι να ασκώ τεκμηριωμένα αντιπολίτευση, υπηρετώντας τους πολίτες και έχοντας εμπεδώσει τι σημαίνει η θεσμική ευθύνη αιρετού εκπροσώπου».

Η κ. Καραγεωργοπούλου, η οποία αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας, πραγματοποίησε την πρώτη της τοποθέτηση ως ανεξάρτητη βουλευτής από το βήμα της Βουλής

Όπως ανέφερε, «τους λόγους της ανεξαρτητοποίησής μου τους ανέφερα στην επιστολή που απέστειλα στον Πρόεδρο της Βουλής και έχω δώσει σχετικές συνεντεύξεις», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να ασκεί «τεκμηριωμένα αντιπολίτευση».

Αναφερόμενη στην ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), η βουλευτής αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση και η υπουργός Εργασίας επιθυμούν ουσιαστικά την ενδυνάμωσή τους. 

Επισήμανε ότι, παρότι η απασχόληση αποτελεί κρίσιμο δείκτη, «η ευρωπαϊκή συζήτηση δεν περιορίζεται στο ποσοστό της ανεργίας μόνο». Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι «εάν αυξάνεται η συλλογική κάλυψη με ΣΣΕ των εργαζομένων».

Η κ. Καραγεωργοπούλου ζήτησε απαντήσεις σχετικά με «το ποιο είναι σήμερα το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από ΣΣΕ και ποιο είναι το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την αύξησή τους σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ». 

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη «θεσμική αρχιτεκτονική του νομοσχεδίου», υποστήριξε ότι «οι ρυθμίσεις του δημιουργούν προϋποθέσεις και φίλτρα που μπορεί να περιορίσουν την συνδικαλιστική ελευθερία αντί να την θωρακίσουν», επισημαίνοντας ότι «αλλάζετε κανόνες χωρίς πλήρη και σαφή αντιστοίχιση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», γεγονός που θέτει θέμα ασφάλειας Δικαίου.

Τέλος, η ανεξάρτητη βουλευτής ζήτησε να θεσπιστούν δικλείδες διαφάνειας στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όταν αυτές καλούνται να συνυπογράφουν επικυρωτικά τις Κλαδικές Συμβάσεις.

 Παράλληλα, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα Μητρώα και τις ψηφιακές διαδικασίες που προβλέπει το νέο πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για απλοποίηση αδειοδοτήσεων

Στην Ολομέλεια πάει την Πέμπτη νομοσχέδιο για απλοποίηση οικονομικών δραστηριοτήτων. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, κατά ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση. Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση. Αναλυτική συζήτηση για διατάξεις και ρόλο της ΕΒΕΤΑΜ.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: «Παραγωγικός μετασχηματισμός με διάλογο και συναινέσεις»

Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης για την απλοποίηση άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων. Υπέρ η ΝΔ, κατά ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβδαρίδης: Νομοσχέδιο για απλούστευση και στήριξη επενδύσεων

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε στη Βουλή ότι το νέο νομοσχέδιο ενισχύει την επιχειρηματικότητα, μειώνει τη γραφειοκρατία, ψηφιοποιεί διαδικασίες, προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα και απλοποιεί το πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέο νομοσχέδιο για απλούστευση και επενδύσεις

Στη Βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης με 252 άρθρα, που στοχεύει στην απλοποίηση διαδικασιών για οικονομικές δραστηριότητες, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τις επενδύσεις και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.