ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:19
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία

Φάμελλος: Κυβερνητικό σκάνδαλο στη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ασκώντας κριτική για έλλειψη στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά και θέτοντας ερωτήματα για καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι στην εξωτερική πολιτική και ειδικά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα απαιτείται ουσιαστική προετοιμασία και στρατηγική με βάθος.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει επιφυλακτικό μετά τα «συσσωρευμένα διπλωματικά λάθη των τελευταίων ετών», κάνοντας αναφορά στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την καθυστέρηση της προηγούμενης συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Παράλληλα, τόνισε πως «σαφώς και πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και διάλογος με την Τουρκία», αλλά έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την απουσία προόδου σε κρίσιμα ζητήματα όπως η προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες, η παγωμένη υπόθεση του καλωδίου Ελλάδας - Κύπρου και η μη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό.

«Δώσαμε απλά παράταση χρόνου στα προβλήματα. Η αδράνεια δεν αποτελεί στρατηγική. Αντίθετα, η καθυστέρηση στην επίλυση διαφορών δημιουργεί τετελεσμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κριτική στα εργασιακά και το δυστύχημα στη «Βιολάντα»

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκίνησε από το δυστύχημα στην εταιρεία «Βιολάντα», λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει ένα εφιαλτικό περιβάλλον για τον κόσμο της εργασίας». 

Επισήμανε ότι τα εργατικά δυστυχήματα αποδεικνύουν «όχι απλά την αποτυχία, αλλά την ευθύνη» της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αρνητικό ρεκόρ ατυχημάτων.

Απευθυνόμενος προς την υπουργό Εργασίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε Ανεξάρτητη Αρχή για να αποποιηθεί ευθυνών» και ότι «επέλεξε την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών». 

Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση «επιτέθηκε στο συνδικαλιστικό δικαίωμα», επισημαίνοντας πως αν υπήρχε σωματείο στη Βιολάντα, θα είχαν αναδειχθεί πιθανά προβλήματα ασφάλειας.

«Δεν είναι μόνο τέσσερις ελεγκτές μαζί με την προϊσταμένη για πάνω από 10.000 επιχειρήσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα; Δεν έγιναν πέρυσι λιγότεροι από 600 έλεγχοι;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως «χρειάζονται περισσότερα από 15 χρόνια για να γίνει έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις».

Κατάργηση δικαιωμάτων και εργασιακή ανασφάλεια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταργήσει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, αυξάνοντας την ανασφάλεια, όπως την αιτιολόγηση των απολύσεων, το 8ωρο, τη συνευθύνη εργολάβου και τη συλλογική διαπραγμάτευση. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για «απελευθέρωση απολύσεων» και «υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και της Διαιτησίας».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μέσου μισθού και αγοραστικής δύναμης», επισημαίνοντας ότι «ο μισθός δεν φτάνει για το 60% των νοικοκυριών», ενώ «οι τιμές στο κρέας έχουν διπλασιαστεί από το 2019» και «το νοίκι ξεπερνά το 35% του μισθού».

Αναφορές σε σκάνδαλα και προοδευτική προοπτική

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο διαχείρισης ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων» για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, ζητώντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης και κάνοντας λόγο για «ευθύνες των υπουργών Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας». Όπως είπε, «το σκάνδαλο που αποκαλύπτεται είναι ακόμα ένα κυβερνητικό σκάνδαλο».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «δεν ακυρώνονται οι αντεργατικές ρυθμίσεις» και ότι «δεν επανέρχεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», η οποία, αν επανερχόταν, θα αύξανε την κάλυψη των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια στα μεγάλα συμφέροντα και στην εργοδοσία», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι υπάρχει δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών για τα εργασιακά θέματα και την ενίσχυση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Όπως σημείωσε, «η μόνη προοπτική για τον χώρο της εργασίας είναι το πρόγραμμα της Προοδευτικής Ελλάδας» και «μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: «Δίνετε 13 δισ. για να αποπληρώσετε φθηνό χρέος»

Ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμφισβητεί την οικονομική λογική της πρόωρης αποπληρωμής χρέους 13 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, τονίζοντας το χαμηλό κόστος των παλαιών δανείων έναντι υψηλότερων επιτοκίων σήμερα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι δικαιοσύνη και δημοκρατία»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει με ανάρτησή της τη ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου πριν 11 χρόνια από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, τονίζοντας τον ρόλο του σημερινού πρωθυπουργού και δηλώνοντας ότι θα υπερασπίζεται πάντα το δίκαιο.
σημαία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και την πολιτική παράταξη του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας τη συνεπή και μακρόχρονη προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ελικόπτερο κατάσβεσης πυρκαγιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συλλυπητήρια για τις νέες απώλειες από τις πυρκαγιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει συλλυπητήρια για τον θάνατο των δύο χειριστών ελικοπτέρου στη Ψάθα και των πυροσβεστών σε Ρέθυμνο και Γύθειο, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους διερεύνησης των αιτιών και λήψης μέτρων για αποτροπή νέων τραγωδιών.
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης αυτοθαυμάζεται ενώ η χώρα θρηνεί πυροσβέστες

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτοθαυμασμό εν μέσω καταστροφών και απωλειών, ασκεί κριτική στη διαχείριση της Πολιτικής Προστασίας και ζητά ουσιαστικό σχεδιασμό και στήριξη στους πληγέντες, πέραν του 112.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο

Ο Στ. Παπασταύρου δήλωσε ότι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε όλη τη δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν αρνηθεί προγενέστερα. Ο Γ. Αμανατίδης υπερασπίστηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη σημασία των κινητοποιήσεων.