ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αυλή σχολείου ημέρα

Ψήφισμα δημάρχων για στήριξη σχολείων δυσπρόσιτων και μοριοδότηση

Ο Δήμος Σφακίων, μαζί με τους Δήμους Καντάνου-Σελίνου και Αποκορώνου, ζητά με ψήφισμά του ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα στελέχωσης σχολείων δυσπρόσιτων περιοχών και αναμόρφωση του πλαισίου μοριοδότησης εκπαιδευτικών.

Ο δήμος Σφακίων προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος με στόχο την ανάδειξη και ουσιαστική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στελέχωσης και λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος για πλήρη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση, καθώς και στην αναμόρφωση του πλαισίου μοριοδότησης των εκπαιδευτικών.

Το ψήφισμα, το οποίο συνυπέγραψαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, εντάσσεται στο πλαίσιο κοινής θεσμικής πρωτοβουλίας των Δήμων Σφακίων, Καντάνου-Σελίνου και Αποκορώνου. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός, «Η ελληνική ύπαιθρος και ιδίως οι ορεινές, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, όπως οι δικές μας, αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια έντονες τάσεις δημογραφικής συρρίκνωσης και εγκατάλειψης. Το φαινόμενο αυτό έχει αναγνωριστεί ως ζήτημα εθνικής και κοινωνικής σημασίας, με άμεση σύνδεση τόσο με την περιφερειακή ανάπτυξη όσο και με τη συνταγματική υποχρέωση του Κράτους να διασφαλίζει ίσες μορφωτικές ευκαιρίες για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης».

Κοινή παρέμβαση των δημάρχων

Ο δήμαρχος Σφακίων, από κοινού με τους δημάρχους Αποκορώνου και Καντάνου-Σελίνου, απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς και κυβερνητικούς παράγοντες, επισημαίνοντας ότι «Παρά τις ισχύουσες ρυθμίσεις και τα υφιστάμενα κίνητρα για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων δυσπρόσιτων περιοχών, η πραγματικότητα που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες αποκλίνει ουσιωδώς από τις συνταγματικές αυτές επιταγές».

Στο κοινό κείμενο των τριών δημάρχων, Ζερβού, Κουκιανάκη και Περάκη, καταγράφονται πάγιες δυσλειτουργίες όπως «σοβαρές καθυστερήσεις στην κάλυψη εκπαιδευτικών κενών, έλλειψη σταθερότητας του προσωπικού, συχνές μετακινήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών, αυξημένες απουσίες, μειωμένα ωράρια λειτουργίας και υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Ανάγκη για θεσμικές λύσεις

Ο Ιωάννης Ζερβός υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα των εκπαιδευτικών μονάδων τεκμηριώνονται με στοιχεία και έγγραφα, σημειώνοντας πως «Η αδιαφορία για την επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων οδηγεί στην όξυνσή τους και δρα αρνητικά στην ποιότητα της εκπαίδευσης που οφείλουμε να προσφέρουμε. Κάθε τραυματισμός στο σήμερα της σχολικής κοινότητας δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στο μέλλον των παιδιών μας».

Το ζήτημα έχει φτάσει και στη Βουλή, μέσω επίκαιρων ερωτήσεων και παρεμβάσεων, γεγονός που, σύμφωνα με τον δήμαρχο, καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, διαρκές και απαιτεί άμεσες, θεσμικά τεκμηριωμένες λύσεις. «Όπως άλλωστε από κοινού και εμείς οι δήμαρχοι Σφακίων, Αποκορώνου και Καντάνου-Σελίνου επιμένουμε στην ανάδειξη και θεραπεία του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανισότητες στην εκπαίδευση

Ο δήμαρχος Σφακίων τονίζει ότι «οι μαθητές και οι οικογένειές τους βιώνουν συνθήκες άνισης εκπαιδευτικής μεταχείρισης», με αποτέλεσμα την απώλεια εμπιστοσύνης στο δημόσιο σχολείο και τη μετακίνηση μαθητών προς τα αστικά κέντρα. Όπως επισημαίνει, «Η παροχή εκπαίδευσης κατά τρόπο ελλιπή, αποσπασματικό ή καθυστερημένο συνιστά ουσιαστική προσβολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των μαθητών στην παιδεία».

Ο ίδιος καλεί την πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς των δυσπρόσιτων περιοχών, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση αυτή θα ενδυναμώσει τις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομπρέλα στη βροχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά αύριο τα σχολεία στα Χανιά λόγω κακοκαιρίας

Όλα τα σχολεία στα Χανιά θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας. Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.
λεωφορεία ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Από Παρασκευή ξεκινούν τα τελευταία δρομολόγια ΑμεΑ

Από Παρασκευή ξεκινούν τα τελευταία σχολικά δρομολόγια για 150 μαθητές ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, με 28 βαν και 64 οδηγούς/συνοδούς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλύπτει το κόστος έως το τέλος της χρονιάς, παρά τις δυσκολίες.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΝΕ: Η ταξική πολιτική ευθύνεται για τους μη εγγραφέντες στα ΑΕΙ

Η ΚΝΕ καταγγέλλει πως 400 επιτυχόντες δεν γράφτηκαν φέτος στο Πανεπιστήμιο Πατρών λόγω υψηλού κόστους σπουδών και στέγασης, ενώ χιλιάδες ακόμη φοιτητές σε όλη τη χώρα εγκαταλείπουν λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι 50% έκπτωση στα εισιτήρια πλοίων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Έως 50% εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και συχνά και στα οχήματα, θα ισχύουν για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος 2026-2027, με πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας και Ναυτιλίας και τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών.
Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία συνεργασίας Κεφαλαιαγοράς με UNIC Athens Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας και το UNIC Athens υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για κοινές δράσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την επαγγελματική κατάρτιση στον χώρο των χρηματοοικονομικών αγορών και της καινοτομίας.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοπρατείται το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα στα Γρεβενά

Σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα στα Γρεβενά, με 13,85 εκ. ευρώ προϋπολογισμό, συγχρηματοδότηση ΕΕ και ΕΣΠΑ, και ολοκλήρωση έως το 2029. Το έργο περιλαμβάνει σύγχρονο εξοπλισμό.