Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία «έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά της».
Όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προσαγωγές και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των προσώπων, ώστε να ακολουθήσει η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν έχεις τόσα πολλά πρόσωπα που εμπλέκονται σε μία εγκληματική ενέργεια με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, τότε η αστυνομία έχει να κάνει μια πολύ κρίσιμη, δύσκολη δουλειά, αλλά για άλλη μια φορά είμαι βέβαιος ότι θα την κάνει καλά», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Πρόσθεσε ότι η σύλληψη και ταυτοποίηση των δραστών αποτελεί ένδειξη ότι «στην Ελλάδα, όπου επικρατούσε το απόλυτο μπάχαλο σε τέτοιες άλλες περιπτώσεις για πολλές δεκαετίες», πλέον εφαρμόζεται ο νόμος και αποδίδεται δικαιοσύνη.
Αναφερόμενος στους προσαχθέντες, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «ερευνώνται ως εγκληματίες». Όπως είπε, «ένας άνθρωπος ο οποίος επιτίθεται, καταστρέφει περιουσίες και κάνει ό,τι κάνει με ορμητήριο ένα πανεπιστήμιο, πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση το ποινικό δίκαιο».
Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους είναι φοιτητές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
«Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας και ό,τι προβλέπει πλέον ο νόμος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το πλαίσιο αυτό «εφαρμόζεται πλέον αυτοματοποιημένα από το Πανεπιστήμιο».
Έρευνα για την ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως δεν υπήρχε καμία άδεια για τη διεξαγωγή του πάρτι στο ΑΠΘ, όπως επιβεβαίωσε το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός. Επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το αν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα από τα σχέδια ασφαλείας του Πανεπιστημίου.
«Το Υπουργείο με τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών, που διενεργούν ήδη ΕΔΕ, θα βγάλει σύντομα τα συμπεράσματά του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο κυρώσεων σε επίπεδο κοσμήτορα, εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες. Όπως είπε, «έχουμε εφαρμογή του νόμου σε ποινικό, πειθαρχικό και ακαδημαϊκό επίπεδο».