ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι

ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέουν τα ψεύδη της ΝΔ για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του, υπογράμμισε ότι μετά την κατάθεση Στ. Αραχωβίτη στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «καταρρέουν τα ψεύδη της ΝΔ».

Σημαντικές αποκαλύψεις προέκυψαν κατά την κατάθεση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Αραχωβίτης ανέλυσε ότι η λεγόμενη «Τεχνική Λύση» δεν αποτέλεσε πολιτική επιλογή κάποιας κυβέρνησης, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για τη διαχείριση ενός διαρθρωτικού προβλήματος του ευρωπαϊκού συστήματος επιδοτήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σταβλισμένη κτηνοτροφία.

Υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη λύση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων και να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις για χιλιάδες κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε πως, από το 2003, οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις συνδέθηκαν με επιλέξιμες εκτάσεις και όχι με την παραγωγή, γεγονός που δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στον κλάδο. 

Η Τεχνική Λύση επέτρεψε την κατανομή αποκλειστικά δημόσιων εκτάσεων, ανεξαρτήτως γεωγραφικής εγγύτητας, ώστε να συνεχιστεί η καταβολή των ενισχύσεων χωρίς διακοπή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πρόστιμα ύψους περίπου 460 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για τα έτη 2012-2013, λόγω της μη αποδοχής του ελληνικού ορισμού βοσκότοπου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως υπογράμμισε ο μάρτυρας, ενδεχόμενη μονομερής εγκατάλειψη της Τεχνικής Λύσης χωρίς αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού θα οδηγούσε σε νέες βαριές κυρώσεις για τη χώρα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Στ. Αραχωβίτης απάντησε στις επιθέσεις του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη, ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί να τοποθετηθεί μόνο για πράξεις και αποφάσεις που ο ίδιος υπέγραψε, στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιάσει την κατάθεση Αραχωβίτη ως «δικαίωση» του κ. Βορίδη δεν ευσταθεί, καθώς η ουσία των καταθέσεων ανέδειξε ότι η Τεχνική Λύση δεν συνδέεται με το σκάνδαλο λεηλασίας του Εθνικού Αποθέματος.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί βασικό αντικείμενο της διερεύνησης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, ενώ τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Αραχωβίτης καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος μετά το 2019, κυρίως στην ΠΕ1, δηλαδή στην περιφέρεια των βοσκοτόπων, ιδιωτικών ή δημόσιων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ έχει αποκοπεί από την αλήθεια

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, σχολίασε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τις κινήσεις της ΕΛΑΣ, την τακτική του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας πως η ΝΔ γνωρίζει τα προβλήματα και βελτιώνει την καθημερινότητα.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Οι υπεύθυνοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διωχθούν, όχι οι αγρότες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε έντονη κριτική για τις διώξεις σε αγρότες, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Έθεσε ζητήματα διαφάνειας και στήριξης.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Ξανθόπουλος: Το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού πλήττει τη λαϊκή κυριαρχία

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση λόγω σκανδάλων υποκλοπών και διαρροής προσωπικών δεδομένων. Κατέκρινε τις προτάσεις για τα ασυμβίβαστα, θεωρώντας τις επιζήμιες για τη λαϊκή κυριαρχία.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελία για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη Κυριάκου Μητσοτάκη

Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει συγκεκριμένη ευθύνη και φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και του Β. Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση στη Βουλή για Λιβανό και Αραμπατζή

Η Τζώρτζια Κεφαλά, βουλευτής Πλεύσης Ελευθερίας, ανακοίνωσε τη στήριξη σε προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για Λιβανό και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση.