ΓΔ: 2365.64 0.78% Τζίρος: 63.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:42
Όλγα Γεροβασίλη ομιλία
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Γεροβασίλη για Βενεζουέλα: «Αν όχι τώρα, πότε για το Διεθνές Δίκαιο;»

Η Όλγα Γεροβασίλη υπενθυμίζει τη σύλληψη του Νοριέγκα στις 3/1/1990, που έγινε μετά από παράνομη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά.

Σε δήλωσή της, η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, με αφορμή τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο στις 3 Ιανουαρίου 2026.

Η κ. Γεροβασίλη συνέκρινε το περιστατικό με τη σύλληψη του Μανουέλ Νοριέγκα στον Παναμά το 1990, η οποία είχε καταδικαστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως σημειώνει, η διεθνής αντίδραση τότε ήταν σαφής, ενώ σήμερα η στάση της Ελλάδας προκαλεί ερωτήματα.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως “δεν είναι η ώρα να σχολιαστεί η νομιμότητα” της επέμβασης. Η κ. Γεροβασίλη θέτει το ερώτημα: “Όμως, αν όχι τώρα, τότε πότε;”

Όπως επισημαίνει, η νομική αξιολόγηση τέτοιων γεγονότων δεν μπορεί να γίνεται θεωρητικά ή αποσπασματικά. Στην πολιτική, τα νομικά επιχειρήματα χρησιμοποιούνται για να υποστηριχθεί το αίτημα για τήρηση της Διεθνούς Νομιμότητας, που αποτελεί βασική υποχρέωση των κρατών.

Τονίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να είναι επιλεκτικό ή προαιρετικό, καθώς τότε το οικοδόμημά του καταρρέει. Η απαγόρευση χρήσης βίας μεταξύ κρατών, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ (άρθρο 2, παρ. 4), είναι θεμελιώδης και απαραβίαστη αρχή.

Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει πως στην περίπτωση της Βενεζουέλας δεν υπήρξε εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε συντρέχουν λόγοι νόμιμης άμυνας (άρθρο 51, Χάρτη ΟΗΕ). 

Όταν γίνεται λόγος για επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, το διεθνές δίκαιο τίθεται υπό αμφισβήτηση και εκτίθενται όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τέτοιες ενέργειες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει παρέκκλιση από πάγιες εθνικές θέσεις.

Τέλος, αναφέρεται στην παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το τουρκικό casus belli ως παραδείγματα που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη από τον Πρωθυπουργό, πριν αποφασιστεί ότι “δεν είναι ώρα για το Διεθνές Δίκαιο”.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για την κρίση στην ελληνική κτηνοτροφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της ευλογιάς αιγοπροβάτων, ζητώντας 100% αποζημιώσεις, ενίσχυση κτηνιατρικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, προειδοποιώντας για κατάρρευση της κτηνοτροφίας.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Να ανατραπεί η διεφθαρμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο libre.gr και τον Χρόνη Διαμαντόπουλο, τόνισε πως η προοδευτική απάντηση είναι η λύση στη δυστοπία Μητσοτάκη και κάλεσε σε απομάκρυνση της «διεφθαρμένης κυβέρνησης».
Κώστας Ζαχαριάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης: Ανοχύρωτη η Αττική στην κλιματική κρίση λόγω ανεκμετάλλευτων πόρων

Ο Κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως η Αττική παραμένει απροστάτευτη στην κλιματική κρίση, καλώντας για ευθύνες της Πολιτείας και την ανάγκη συσπείρωσης του προοδευτικού χώρου απέναντι στην κυβερνητική ανεπάρκεια και διαφθορά.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελία για αλλοίωση Εξεταστικής μετά την κατάθεση Τρίμπαλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η κατάθεση του Σταμάτη Τρίμπαλη στην Εξεταστική για τις υποκλοπές δείχνει αλλοίωση της διαδικασίας, καθώς είπε ότι είχε λάβει τις ερωτήσεις εκ των προτέρων. Ζητά απαντήσεις από τη ΝΔ και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.