ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Όλγα Γεροβασίλη ομιλία

Γεροβασίλη για Βενεζουέλα: «Αν όχι τώρα, πότε για το Διεθνές Δίκαιο;»

Η Όλγα Γεροβασίλη υπενθυμίζει τη σύλληψη του Νοριέγκα στις 3/1/1990, που έγινε μετά από παράνομη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά.

Σε δήλωσή της, η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, με αφορμή τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο στις 3 Ιανουαρίου 2026.

Η κ. Γεροβασίλη συνέκρινε το περιστατικό με τη σύλληψη του Μανουέλ Νοριέγκα στον Παναμά το 1990, η οποία είχε καταδικαστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως σημειώνει, η διεθνής αντίδραση τότε ήταν σαφής, ενώ σήμερα η στάση της Ελλάδας προκαλεί ερωτήματα.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως “δεν είναι η ώρα να σχολιαστεί η νομιμότητα” της επέμβασης. Η κ. Γεροβασίλη θέτει το ερώτημα: “Όμως, αν όχι τώρα, τότε πότε;”

Όπως επισημαίνει, η νομική αξιολόγηση τέτοιων γεγονότων δεν μπορεί να γίνεται θεωρητικά ή αποσπασματικά. Στην πολιτική, τα νομικά επιχειρήματα χρησιμοποιούνται για να υποστηριχθεί το αίτημα για τήρηση της Διεθνούς Νομιμότητας, που αποτελεί βασική υποχρέωση των κρατών.

Τονίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να είναι επιλεκτικό ή προαιρετικό, καθώς τότε το οικοδόμημά του καταρρέει. Η απαγόρευση χρήσης βίας μεταξύ κρατών, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ (άρθρο 2, παρ. 4), είναι θεμελιώδης και απαραβίαστη αρχή.

Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει πως στην περίπτωση της Βενεζουέλας δεν υπήρξε εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε συντρέχουν λόγοι νόμιμης άμυνας (άρθρο 51, Χάρτη ΟΗΕ). 

Όταν γίνεται λόγος για επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, το διεθνές δίκαιο τίθεται υπό αμφισβήτηση και εκτίθενται όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τέτοιες ενέργειες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει παρέκκλιση από πάγιες εθνικές θέσεις.

Τέλος, αναφέρεται στην παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το τουρκικό casus belli ως παραδείγματα που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη από τον Πρωθυπουργό, πριν αποφασιστεί ότι “δεν είναι ώρα για το Διεθνές Δίκαιο”.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ο Τσίπρας δεν είναι λύση, η κυβέρνηση φέρνει αποτελέσματα

Ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα και το νέο του κόμμα ως «ΣΥΡΙΖΑ-2» με τα ίδια πρόσωπα και θέσεις, και τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις της παρά την αντιπολίτευση, δίνοντας έμφαση στον πραγματισμό.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Ξανθόπουλος: Λάθος η συναίνεση με κυβέρνηση που αγνοεί θεσμούς

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως η επόμενη αναθεωρητική Βουλή πρέπει να απαιτεί υπερπλειοψηφία, επικρίνοντας την πρόταση της ΝΔ ως φλύαρη και αναποτελεσματική και κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία προς τους θεσμούς.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ έχει αποκοπεί από την αλήθεια

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, σχολίασε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τις κινήσεις της ΕΛΑΣ, την τακτική του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας πως η ΝΔ γνωρίζει τα προβλήματα και βελτιώνει την καθημερινότητα.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Καταγγελία αισχροκέρδειας στα διυλιστήρια στη Βουλή

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλύπτει την αισχροκέρδεια στα καύσιμα και τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα μείωσης των τιμών.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Έρχονται οι ανακοινώσεις για τις εκπτώσεις στα καύσιμα

Ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για παροχολογία και έθεσε ερωτήματα, ειδικά για το 2019, ζητώντας εξηγήσεις για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και τη μετατροπή αδικημάτων.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση συνταγματοποιεί αρχές που δεν εφαρμόζει στην πράξη

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μιλά για θεσμική θωράκιση, ενώ δεν την εφαρμόζει, αναφερόμενος στις υποκλοπές και τη στάση της στις εξεταστικές επιτροπές. Αμφισβήτησε και την ανάγκη αναθεώρησης του αρ. 29.