ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
Φώτο: ΚΕΔΕ

Κινητοποίηση δήμων έξω από τη Βουλή για τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης έξω από τη Βουλή, με αίτημα την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης και τη στήριξη των δήμων ενόψει του προϋπολογισμού 2026.

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 η κινητοποίηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στη διαμαρτυρία έδωσαν το «παρών» δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι δήμων από όλη τη χώρα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης προς την Πολιτεία. 

Η κινητοποίηση συνοδεύτηκε από συμβολική αναστολή λειτουργίας των δήμων κατά την ημέρα ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2026.

Με κεντρικό σύνθημα «Οικονομικά Ισχυροί Δήμοι – Διαρκώς δίπλα στον πολίτη», η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της κρατικής χρηματοδότησης. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δήμων και η εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς μετακύλιση του κόστους στις τοπικές κοινωνίες.

Η μαζική παρουσία αιρετών και αυτοδιοικητικού προσωπικού ανέδειξε τον συλλογικό χαρακτήρα των διεκδικήσεων, σε μια περίοδο αυξημένων λειτουργικών, ενεργειακών και κοινωνικών προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων, θέτοντας τα βασικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.

Βασικά αιτήματα της ΚΕΔΕ

Τα αιτήματα που τέθηκαν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) και κατάργηση μνημονιακών περιορισμών.
  • Καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής των ΚΑΠ με διαφανή κριτήρια.
  • Κατάργηση του άρθρου 44 του Ν. 5071/2023, που επιβάλλει πλαφόν στις κρατικές αποδόσεις προς την Αυτοδιοίκηση.
  • Κάλυψη του υπερβάλλοντος ενεργειακού κόστους των δήμων και των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Εξασφάλιση πόρων για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και διεκδίκηση σταδιακής αποπληρωμής των παρακρατηθέντων πόρων.
  • Επιστροφή τελών που αφαιρέθηκαν από το 2010, δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τους δήμους και στοχευμένη στήριξη μικρών, ορεινών και νησιωτικών δήμων.
  • Δίκαιη κατανομή των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
  • Επέκταση του Προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων και άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση με τρεις επιπλέον δόσεις ΚΑΠ.
  • Κατάργηση του τέλους ταφής και στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
  • Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και ακύρωση της απόφασης διακοπής λειτουργίας 204 καταστημάτων των ΕΛΤΑ.
  • Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για ναυαγοσωστική κάλυψη και διαχείριση αδέσποτων ζώων, καθώς και απόδοση των ποσών που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος ταφής στους δήμους.

Δηλώσεις και επόμενα βήματα

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν ζητά προνόμια. Ζητά τους πόρους που της αναλογούν, ώστε να ασκεί τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές της και να στηρίζει έμπρακτα τον πολίτη».

Επιπλέον, τόνισε πως ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2026 δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων και κόστους.

Η ΚΕΔΕ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο, επισημαίνοντας ότι χωρίς ισχυρούς δήμους, δεν υπάρχει ισχυρή δημοκρατία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεργία ταξί στο κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία ταξί αύριο – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 23/3 οι ταξιτζήδες Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επιβάλλει ηλεκτροκίνηση χωρίς μεταβατική περίοδο και δυσκολεύει την ανανέωση ειδικών αδειών. Κινητοποιήσεις και στην Αθήνα.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεθυσμένη οδηγός εμβόλισε 14 παρκαρισμένα αυτοκίνητα στους Αμπελόκηπους

Στους Αμπελοκήπους, τα ξημερώματα, συνελήφθη 40χρονη οδηγός ΙΧ που ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, αφού τράκαρε σε 14 σταθμευμένα αυτοκίνητα στις οδούς Κανδάνου, Μεσσηνίας, Καλαμών και Τρικάλων, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.