ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
αγροτικό τοπίο βοοειδή

Ενίσχυση 21 εκατ για την ευλογιά και συνολική βοήθεια που φθάνει τα 80 εκατ

Η νέα απόφαση προβλέπει 21 εκατ ευρώ πρόσθετη στήριξη και κλιμακωτές ενισχύσεις 6 έως 21 ευρώ ανά ζώο με τη συνολική βοήθεια να διαμορφώνεται στα 80 εκατ ευρώ για εκτροφές που επλήγησαν από την ευλογιά.

Ενισχυμένη οικονομική στήριξη ύψους 21 εκατ. ευρώ προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με στόχο τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά.

Η απόφαση τροποποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο (ΚΥΑ 208989/1.8.2025) για τη χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, αυξάνοντας το συνολικό ποσό κατά 50% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.

Η ενίσχυση αφορά το αυξημένο κόστος διατροφής των ζώων, το οποίο προέκυψε λόγω της χρονικής επέκτασης της ευλογιάς κατά το β’ εξάμηνο του 2025 σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και της συνέχισης των περιοριστικών μέτρων μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εκτροφών που παρέμειναν για μεγαλύτερο διάστημα υπό καθεστώς απαγορεύσεων.

Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται κλιμακωτά ανά επιλέξιμο ενήλικο θηλυκό αιγοπρόβατο, ανάλογα με την περιοχή, στα 6 €, 9 € ή 21 € ανά ζώο, διασφαλίζοντας στοχευμένη στήριξη εκεί όπου οι επιπτώσεις ήταν εντονότερες.

Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί περίπου 45 εκατ. ευρώ για το κόστος ζωοτροφών. Με τις νέες καταβολές, η συνολική ενίσχυση αναμένεται να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, προσφέροντας ουσιαστική «ανάσα» στις κτηνοτροφικές μονάδες που συνέχισαν να λειτουργούν υπό δύσκολες συνθήκες.

Οι διατάξεις της νέας απόφασης τίθενται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διερευνώνται 2.900 υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, 1.151 διώξεις

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την κυβέρνηση και την ΑΑΔΕ για την έγκαιρη πληρωμή 617 εκατ. ευρώ σε 530.000 αγρότες, υπερβαίνοντας τον στόχο. Τόνισε πως η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ πέτυχε, παρά τις δυσκολίες.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τιμήθηκε ο Α. Ζαχαρόπουλος για την προσφορά του στον αγροτικό τομέα

Ο Αγγελος Ζαχαρόπουλος τιμήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνεισφορά του στην ελληνική γεωργία και τον ρόλο του στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, σε ειδική εκδήλωση στο ΥΠΑΑΤ.
Ελληνική σημαία και ευρώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν 617,4 εκατ. ευρώ σε 1.142.948 αγρότες για ενισχύσεις Ιουνίου 2026

Ξεκίνησε η καταβολή 617 εκατ. ευρώ σε 1,1 εκατ. δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων από την ΑΑΔΕ. Ο υπουργός Μ. Σχοινάς τόνισε τη διαφάνεια, την αξιοπιστία του νέου συστήματος και τη στήριξη των πραγματικών παραγωγών.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Τη Δευτέρα οι αγροτικές πληρωμές μέσω ΑΑΔΕ

Τη Δευτέρα ξεκινά το μεγάλο πακέτο πληρωμών σε αγρότες μέσω της νέας δομής της ΑΑΔΕ, με επιπλέον ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στους ρυζοπαραγωγούς λόγω ζημιών, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς.
Στράτος Πρωτοψάλτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοψάλτης: Λύση για συνταξιούχους αναπηρίας με ενεργή αγροτική δραστηριότητα

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης τόνισε ότι η νέα εγκύκλιος αποκαθιστά τη δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών για συνταξιούχους αναπηρίας που συνεχίζουν να έχουν πραγματική αγροτική δραστηριότητα.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη αλιέων: Πιλοτικές δράσεις και επιδότηση λαγοκέφαλου σε Κρήτη-Ν. Αιγαίο

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε επτά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών αλιέων για μείωση κόστους και προστασία εισοδήματος, ενώ ο Μ. Σχοινάς τόνισε τις αυξημένες πιέσεις που δέχεται ο κλάδος λόγω κόστους και κλιματικής αλλαγής.