ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωνσταντίνος Τσιάρας πορτρέτο
Φώτο: ΑΠΕ

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές Μέτρου 23 και αυτόχθονων φυλών με 175 εκατ. στήριξη

Καταβλήθηκαν 175,47 εκατ. ευρώ σε 132.584 δικαιούχους για το Μέτρο 23 και τις αυτόχθονες φυλές. Ο Κώστας Τσιάρας τονίζει ότι η στήριξη συνεχίζεται, με τη συνολική βοήθεια να υπερβαίνει το 1 δισ. τον Δεκέμβριο.

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για το Μέτρο 23 και για τις αυτόχθονες φυλές, με τη συνολική στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα να ξεπερνά τα 175 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν συνολικά 175,47 εκατ. ευρώ σε 132.584 γεωργούς και κτηνοτρόφους. Η πρώτη πληρωμή αφορά την πρώτη εκκαθάριση του Μέτρου 23, που προσφέρει έκτακτη, προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές μετά την 1η Ιανουαρίου 2024

Οι δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής ανέρχονται σε 131.444, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 157,47 εκατ. ευρώ.

Από τις καταστάσεις πληρωμής εξαιρούνται όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί με τις ενωσιακές υποχρεώσεις ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από ελεγκτικές αρχές.

 Οι πληρωμές χαρακτηρίζονται ως αφορολόγητες, ακατάσχετες και δεν εκχωρούνται στο Δημόσιο ή σε τρίτους. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται συμπληρωματική πληρωμή με ανακατανομή πιστώσεων.

Η δεύτερη πληρωμή αφορά την πρώτη εκκαθάριση για το 2024 της Παρέμβασης Π3-70-1.5, που σχετίζεται με τη διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων. Οι δικαιούχοι φτάνουν τους 1.104 και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ. 

Ο υπολογισμός των ποσών έγινε βάσει του προσδιορισθέντος ζωικού κεφαλαίου, μετά από διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους, με εφαρμογή των προβλεπόμενων μειώσεων όπου υπήρχαν αποκλίσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε πως η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το Μέτρο 23. 

Όπως ανέφερε, οι σημερινές καταβολές δίνουν ουσιαστική ανάσα στους παραγωγούς που αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για περαιτέρω πληρωμές το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ροή των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ομαλοποιείται και μέσα στον Δεκέμβριο η συνολική στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως στόχος είναι η διασφάλιση ότι η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία θα έχουν τα απαραίτητα μέσα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, ενώ οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να εργάζονται με αξιοπρέπεια και προοπτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Ακυρώνονται τα προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς, ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμμάτων βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, ύψους 134 εκατ. ευρώ, λόγω προβλημάτων. Οι πόροι θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες, όχι στη βιολογική γεωργία.
Γιώργος Πιτσιλής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιτσιλής: Πληρωμές 2,23 δισ. ευρώ σε αγρότες μέσα στο 2026

Τον Μάιο θα καταβληθούν 297,05 εκατ. ευρώ σε 161.000 αγρότες, ενώ μέχρι τέλος του έτους οι συνολικές πληρωμές θα φτάσουν τα 2,23 δισ. ευρώ σε 3,42 εκατ. δικαιούχους. Ήδη, για το α' τετράμηνο δόθηκαν 258,7 εκατ. ευρώ.
Θερμοκήπιο με καλλιέργεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ: 97,7% των δειγμάτων συμμορφώνονται στα φυτοπροστατευτικά

Το 97,7% από 311 δείγματα φυτικών τροφίμων που αναλύθηκαν τον Μάρτιο 2026 βρέθηκαν εντός νόμιμων ορίων υπολειμμάτων, επιβεβαιώνοντας την ασφάλεια των προϊόντων σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ. Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι σε αγορά και σύνορα.
κοπάδι προβάτων υπαίθρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημιώσεις 22,7 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για ευλογιά και αφθώδη πυρετό

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κατέβαλε 22,7 εκατ. ευρώ σε 849 κτηνοτρόφους, για ζώα που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού σε 8 περιφέρειες, ανάμεσά τους η Αν. Μακεδονία & Θράκη με 3,96 εκατ. ευρώ.
Γυάλινα μπουκάλια γάλα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέσβος: Ξεκινούν αύριο οι παραλαβές γάλακτος από τυροκόμους

Από αύριο οι τυροκόμοι Λέσβου ξεκινούν και πάλι παραλαβή γάλακτος, μετά τη διαβεβαίωση ότι το λιμάνι Μυτιλήνης ανοίγει για την αποστολή ώριμων τυριών, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο.