ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κωνσταντίνος Τσιάρας προφίλ
Φώτο: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Credits: Aris Oikonomou / SOOC

Τσιάρας προς αγρότες: Λύση των προβλημάτων σας έρχεται μόνο με διάλογο

Ο Κ. Τσιάρας καλεί τους αγρότες σε διάλογο, τονίζοντας πως οι λύσεις βρίσκονται μόνο με συζήτηση. Όσοι δεν συμμετέχουν αναλαμβάνουν και την ευθύνη για τις συνέπειες.

Μήνυμα προς τους αγρότες απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Δεκατιανοί» του ΣΚΑΙ, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση παραμένουν ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή και των δύο πλευρών είναι απαραίτητη για την επίτευξη λύσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν κάποιος δεν προσέλθει, αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί».

Ο Υπουργός διευκρίνισε πως κανένα αίτημα για συνάντηση δεν έχει απορριφθεί από το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιος που ζήτησε συνάντηση και δεν έγινε». Τόνισε ότι έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις το προηγούμενο διάστημα και επανέλαβε πως ο διάλογος αποτελεί τη μόνη οδό για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι ορισμένα, όπως αυτό για «εγγυημένες τιμές», δεν εφαρμόζονται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και δεν μπορούν να υιοθετηθούν. Παράλληλα, τόνισε ότι η αποχή από τον διάλογο δεν οδηγεί σε λύσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα.

Απαντώντας στην κριτική περί αδράνειας, υπογράμμισε ότι φέτος θα διατεθούν περισσότερα κεφάλαια από ποτέ στους αγρότες, τόσο μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί το Μέτρο 23 και ότι μέχρι το τέλος του έτους οι πληρωμές θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα διατεθεί στον πρωτογενή τομέα το 2025 θα προσεγγίσει τα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε σχετικές επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες επέβαλαν αυστηρούς ελέγχους πριν από κάθε εκταμίευση, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ροής των ευρωπαϊκών πόρων προς την Ελλάδα. Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε όσα απαιτούσε η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των πληρωμών.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός επανέλαβε τη διαθεσιμότητά του για συνάντηση με τους αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αντίστοιχη πρόθεση και από την πλευρά τους. Κάλεσε τους εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου να προσέλθουν στον διάλογο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε να δοθούν λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσιάρας ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: 87% των αγροτών στο «ΓΑΙΑ» χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ρεύμα

Ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι το 87% των αγροτών στο πρόγραμμα χαμηλού ρεύματος δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα με εγγυημένη χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Κωνσταντίνος Τσιάρας προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Στήριξη στους αγρότες με μέτρα και ειλικρινή διάλογο

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για το αγροτικό εισόδημα και κάλεσε σε διάλογο, σημειώνοντας πως ορισμένα αιτήματα δεν συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Αναγκαίος ο σεβασμός σε αγρότες και πολίτες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση ικανοποιεί τα περισσότερα αιτήματα αγροτών χωρίς να επιβαρύνει φορολογούμενους, ενώ η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ διασφαλίζει διαφάνεια στις πληρωμές και αποκλεισμό των παράνομων.
Τρακτέρ με ελληνική σημαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ναι στον διάλογο, όχι στην κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν ανοιχτές στον διάλογο και στα λογικά αιτήματα των αγροτών, εκφράζοντας παράλληλα αντίθεση στην κλιμάκωση κινητοποιήσεων που προκαλούν κοινωνική ταλαιπωρία.