ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 02:36:03
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
Ο Παύλος Μαρινάκης

Μαρινάκης: Στόχος το άμεσο άνοιγμα των δρόμων και η διασφάλιση της ομαλότητας

Η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει πολλά αγροτικά αιτήματα, αύξησε επιδοτήσεις και μείωσε φόρους. Διασφαλίζει ανοιχτούς δρόμους, σεβόμενη το δικαίωμα διαμαρτυρίας, τονίζοντας όμως ότι προέχει η εφαρμογή του νόμου και το συλλογικό συμφέρον.

Σε δηλώσεις του προς τους πολιτικούς συντάκτες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις φετινές αγροτικές επιδοτήσεις και στις κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε διαχρονικά αιτήματα του κλάδου.

Όπως σημείωσε, φέτος οι επιδοτήσεις, παρά την καθυστέρηση περίπου ενός μήνα, είναι αυξημένες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Η πλήρης εξόφληση θα ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου, ενώ στο τέλος του 2025 το τελικό ποσό θα είναι υψηλότερο για όσους το δικαιούνται. 

Παράλληλα, υπογράμμισε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν δοθεί στον πρωτογενή τομέα, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα, αγροτικά μηχανήματα και ζωοτροφές.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επίσης τη μόνιμη λύση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και τη ρύθμιση για φθηνό αγροτικό ρεύμα με μακροχρόνιο ορίζοντα.

 Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις που απαντούν σε πάγια αιτήματα των αγροτών.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, τόνισε πως το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι σεβαστό, ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εμποδιστεί η κυκλοφορία και να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. 

Όπως υπογράμμισε, η αστυνομία έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δρόμων, επιβάλλοντας τον νόμο χωρίς εκπτώσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για ταχύτερες και καλύτερες πληρωμές προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ επανέλαβε τον απόλυτο σεβασμό της πολιτείας προς τους εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα.

 Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία του κοινωνικού συνόλου παραμένουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στους ευρωπαϊκούς πόρους, επισημαίνοντας ότι φέτος είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι και διανέμονται σε δύο δόσεις, με την εξόφληση να πραγματοποιείται μετά τη δεύτερη δόση. Υπογράμμισε ότι φέτος έχει αλλάξει ο τρόπος και ο έλεγχος κατανομής, με την εφαρμογή ειδικού φίλτρου, καλώντας τους αγρότες σε υπομονή.

Ειδική αναφορά έκανε στους κτηνοτρόφους που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της ευλογιάς, ανακοινώνοντας έκτακτο επίδομα ενίσχυσης πέραν των υφιστάμενων μέτρων στήριξης.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία και τον ρόλο των ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί σταθερή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, η οποία αποδίδει αποτελέσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόγραμμα Safe και την Τουρκία, καθώς και στις σχετικές τοποθετήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρέπεμψε στα συμπεράσματα των πολιτών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διακυβερνησιμότητα της χώρας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διατηρεί ισχυρή δημοσκοπική υπεροχή. Όπως ανέφερε, η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες στις εκλογές του 2027.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η οικονομία έχει ανακάμψει θεαματικά, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ράνια Σβίγκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες αντί να επιλέξει τον διάλογο

Η Ράνια Σβίγκου κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό και καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής απειλεί την επιβίωση του αγροτικού κόσμου.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρά προβλήματα στις αγροτικές ενισχύσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις αγροτικές ενισχύσεις και δέσμευση χρημάτων υπέρ ΕΛΓΑ, κάνοντας λόγο για διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ και αδιέξοδο στον πρωτογενή τομέα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Αγροτική διαμαρτυρία οχημάτων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα αιτήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων στην κυβέρνηση

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη στη Νίκαια απέστειλαν τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, επιμένοντας στη διατήρηση των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητώντας κατώτερες τιμές και φθηνό ρεύμα.
Οθόνη με το λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν την προκαταβολή ενίσχυσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει δυσλειτουργίες στο σύστημα Monitoring και καθυστερήσεις στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.