Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου, στον Real Fm 97.8 και στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των χρηματοοικονομικών εργαλείων, που προσφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα οποία χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ, στη στήριξη και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακίρης σημείωσε:
«Το βασικό πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι σαφώς η ρευστότητα, η οποία, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει και δεν έχει χαθεί αλλά δεν κυκλοφορεί. Οι δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε σχέση με τις επιχειρήσεις, είναι οριζόντιες και θα ήθελα κυρίως να επισημάνω ένα πρόγραμμα ενίσχυσης με έμμεσο κεφάλαιο κίνησης, το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στις τράπεζες και έχει ανακοινωθεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες, που είναι η επιδότηση των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες.
Σε όποια μικρομεσαία επιχείρηση, δηλαδή, η οποία ανήκει στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, έχει ένα επιχειρηματικό δάνειο το οποίο είναι ενήμερο έως 31.12.2019 – και όταν λέμε ενήμερο σημαίνει ότι πρέπει να έχει πληρώσει τη δόση του Σεπτεμβρίου του 2019 - ή ακόμη και αν είναι ενήμερο όχι σε τράπεζα αλλά σε κάποιο fund, το κράτος μέσω του ΕΣΠΑ θα της πληρώσει για τρεις μήνες τους τόκους. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική ανακούφιση αυτή, η οποία επιτρέπει σε μία επιχείρηση να μείνει εντός τραπεζικού συστήματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ΠΣΚΕ και η υποβολή μόλις τεσσάρων υπεύθυνων δηλώσεων, χωρίς κανένα επιπλέον παραστατικό αργότερα. Πρόκειται για μία δράση ΕΣΠΑ που είναι η πιο εύκολη και απλή που έχει βγάλει το υπουργείο Ανάπτυξης από καταβολής όλων των ΕΣΠΑ και πρέπει να την αξιοποιήσουν όλοι».
«Για το νέο πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, είχαμε μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση από άποψη αιτήσεων στο σύστημα και ενώ το πρόγραμμα είναι στο 1,3 δις ευρώ έχουμε φτάσει περίπου πάνω από 5 δις ευρώ. Για τον λόγο αυτόν, σταματήσαμε να δεχόμαστε αιτήσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρει λίγο το σύστημα, να ξεκαθαρίσει η πρώτη αξιολόγηση που είναι καθαρά τεχνική – για παράδειγμα, ο έλεγχος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει μία εταιρεία, το λεγόμενο de minimis λόγω ΕΣΠΑ - και να συνεχίσει το ίδιο προϊόν, με το ίδιο κεφάλαιο, πάλι από τις 20 Μαΐου. Επίσης, σε αυτό το διάστημα, θα δούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήπως μπορούμε να αυξήσουμε τους πόρους αυτού του προϊόντος.
Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια πως έχουμε λάβει πολλά παράπονα σχετικά με το πρόγραμμα και είμαστε σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες. Κάποιες από αυτές σε κάποιους πιθανούς δανειολήπτες ζητάνε εμπράγματες εξασφαλίσεις και έχουμε πει ότι αυτό θα πρέπει σε σημαντικό βαθμό να μειωθεί, γιατί με τα εργαλεία που δίνουμε εμείς στις τράπεζες μειώνουμε και το ρίσκο. Το γεγονός ότι επιδοτούμε τους τόκους του προγράμματος αφενός είναι βοήθεια προς την επιχείρηση και αφετέρου είναι και μείωση κινδύνου για την τράπεζα. Το ίδιο ισχύει και για το εγγυοδοτικό προϊόν, το οποίο πραγματικά πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει παρά πολύ σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο κίνησης, διότι δίνει εγγύηση 80% σε κάθε δάνειο μέχρι ένα ύψος του χαρτοφυλακίου της τράπεζας».
«Ό,τι και να κάνουμε, οι τράπεζες είναι μέρος του συστήματος της αγοράς. Ούτε μπορούμε να τις αποκλείσουμε, ούτε να τις τιμωρήσουμε. Πρέπει, όμως, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο. Είναι προφανές πως λαμβάνοντας περισσότερο ρίσκο έχουμε περισσότερες πιθανότητες να υπάρχει μία κανονική, επόμενη μέρα.
Είχαμε μία τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον Υπουργό Οικονομικών, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και όλους τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι η παροχή ρευστότητας συνεπικουρούμενη από τα δικά μας εργαλεία θα φτάσει έως και 16 δις ευρώ. Αυτό που εμείς καταστήσαμε σαφές είναι πως εξίσου σημαντική είναι και η πιστωτική επέκταση των τραπεζών, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδότηση των παλιών. Κι εκεί στρέφονται και τα προϊόντα μας»