ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε δημόσια τοποθέτηση για τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας.

Χατζηδάκης: Εθνική επιτυχία οι νέες ενεργειακές συμφωνίες

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι πρόσφατες συμφωνίες με ΗΠΑ και ενεργειακούς εταίρους ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας, ανοίγουν δρόμους για νέες συνεργασίες.

Μεγάλη εθνική επιτυχία χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις συμφωνίες που υπεγράφησαν το προηγούμενο διήμερο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-Tec), παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας τόσο οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι τα οφέλη των συμφωνιών είναι πολυεπίπεδα. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στα Βαλκάνια, αλλά και στη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου του αμερικανικού φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις συμφωνίες με την ExxonMobil και ελληνικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν είναι θεωρητικές αλλά έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εντός 18-24 μηνών. Επισήμανε επίσης τη συμφωνία με τη Chevron για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, ακυρώνει στην πράξη το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται από τελικό αποδέκτη ρωσικού φυσικού αερίου σε βασική πύλη εισαγωγής αμερικανικού αερίου προς την Ευρώπη. Τόνισε τη σημασία των νέων συμφωνιών όχι μόνο σε γεωστρατηγικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα ενισχύσει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αναφορικά με την «πράσινη μετάβαση», ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη υδρογονανθράκων δεν αποκλείει την προώθηση της καθαρής ενέργειας. Υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί μεταβατικό καύσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ υπενθύμισε ότι το 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές.

Μεταρρυθμίσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι το σχέδιο δράσης για το ΟΣΔΕ θα εγκριθεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως δήλωσε, οι φετινές επιδοτήσεις θα καταβληθούν με υβριδικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη τεκμήρια όπως η παραγωγή κρέατος και γάλακτος, ενώ από το 2026 θα εφαρμοστεί πλήρως ψηφιακή καταγραφή με ηλεκτρονικά μέσα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η νέα διαδικασία θα οδηγήσει σε ανακατανομή των επιδοτήσεων, ευνοώντας τους πραγματικούς παραγωγούς και ενισχύοντας τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη στον αγροτικό τομέα.

Τοποθέτηση για τα γεγονότα στα Βορίζια

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στα Βορίζια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι δεν χαρακτηρίζουν την Κρήτη συνολικά. Τόνισε τη σημασία της ανάληψης ευθύνης τόσο από την Πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας την ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας, με πρωτοβουλίες και εντός των σχολείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομβικός o ρόλος της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Νέες εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων: Ολοκληρώνονται διαπραγματεύσεις με Chevron για περιοχές Κρήτης-Πελοποννήσου, ενώ υπογράφηκε συμφωνία με ExxonMobil για το "μπλοκ 2" στο Ιόνιο, ανοίγοντας τον δρόμο για γεωτρήσεις.
Ενεργειακό σεμινάριο Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Ελλάδα-ΗΠΑ: Υπογραφή Διακήρυξης για Ενέργεια και Οικονομική Ασφάλεια

Στο Ζάππειο υπογράφηκε διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ για ενίσχυση συνεργασίας σε οικονομία, ενέργεια και τεχνολογία. Υπογράφοντες Θεοχάρης, Helberg και Guilfoyle. Τονίστηκε το κοινό όραμα καινοτομίας και εμπιστοσύνης.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα οικονομική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στη Ζάππειο υπογράφηκε κοινή διακήρυξη Ελλάδας-ΗΠΑ για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στο πλαίσιο του P-Tec. Υπογράμμισαν τη σημασία ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει ηγετικό ρόλο στην ενέργεια στα Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας να αναπτύξει δικές της ενεργειακές πηγές, να ενισχύσει τις υποδομές και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.