Με πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής το σχέδιο νόμου για την έγκριση των συμβάσεων που αφορούν την τροποποίηση των συμφωνιών για την προμήθεια φρεγατών τύπου «FDI HN» και την υποστήριξή τους. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ΚΚΕ και Νέα Αριστερά το καταψήφισαν. Τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, επισήμανε ότι η ενίσχυση του στόλου με τις φρεγάτες Belharra και η αναβάθμισή τους προσφέρει σημαντική ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση, επισημαίνοντας ότι «από την αυστηρή άμυνα περνάμε ξεκάθαρα και σε επιθετικές δυνατότητες». Αναφορικά με το κόστος της τέταρτης φρεγάτας, ανέφερε ότι η τιμή παραμένει σταθερή για τη βασική διαμόρφωση, με τη διαφορά να οφείλεται στην αναβάθμιση από Standard 2 σε Standard 2++.
Ο κ. Δαβάκης υπογράμμισε τη σημασία των νέων φρεγατών για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, τονίζοντας την ανάγκη διαρκούς παρουσίας σε περιβάλλοντα υψηλής απειλής και την ικανότητα προβολής ισχύος. Παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ιστορικό» λόγω της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κατά 25% στις εργασίες κατασκευής και υποστήριξης, καθώς και της μελλοντικής συνεργασίας με τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.
Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με το κόστος, τη διαφάνεια των διαδικασιών και τη διασφάλιση της εγχώριας συμμετοχής. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Μιχαηλίδης, επεσήμανε την απώλεια του δικαιώματος προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα και το επιπλέον κόστος που προκύπτει, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις για την επιλογή της αναβάθμισης σε Standard 2++ και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης πυραύλων ELSA.
Ο Συμεών Κεδίκογλου (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) ζήτησε διασφάλιση της εγχώριας παραγωγής και επαρκείς ρήτρες στη σύμβαση, ενώ τόνισε τη σημασία της διαφάνειας. Ο Νίκος Παπαναστάσης (ΚΚΕ) καταψήφισε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, και εξέφρασε ανησυχίες για την αξιοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Αντίστοιχα, κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας έθεσαν ζητήματα που αφορούν το κόστος, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας και την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε την ανάγκη στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ έθεσε ερωτήματα για την ετοιμότητα των υποδομών και τη διασφάλιση της συμπαραγωγής.
Κατά την ακρόαση φορέων, εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων εξέφρασαν την ετοιμότητα και ικανότητά τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ζητώντας ταυτόχρονα σαφές και δεσμευτικό πλαίσιο για την υλοποίηση του 25% της εγχώριας συμμετοχής. Ειδικά οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων ανέδειξαν τα ζητήματα εργασιακής ασφάλειας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης και διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στις παρατηρήσεις, ανέφερε ότι το 25% της ελληνικής συμμετοχής καθορίζεται σαφώς στη σύμβαση και διασφαλίζει τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής κοινότητας. Επίσης, τόνισε ότι η επιλογή των υποεργολάβων γίνεται με γνώμονα την ενίσχυση των ελληνικών εταιρειών, ενώ εξέφρασε διάθεση για περαιτέρω διάλογο σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου.