ΓΔ: 2334.66 -0.54% Τζίρος: 642.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
Φώτο: SOOC

Ζαχαράκη: Να σταματήσει η πίεση στις γυναίκες για τις επιλογές τους

«Δεν θέλω πλέον να απολογούμαι για τις επιλογές μου», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων και αλλαγής κουλτούρας.

Τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον επαγγελματικό και προσωπικό τους βίο όταν επιλέγουν απαιτητικές διαδρομές ανέδειξαν κορυφαίες γυναίκες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο, στο συνέδριο The Upfront Initiative, που διοργανώθηκε για 4η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών από τη LiFO και την εταιρεία Tsomokos.

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται στις γυναίκες όταν επιλέγουν να διεκδικήσουν ρόλους με έντονη έκθεση: «Σε μένα ετέθη το ερώτημα τι έπρεπε να θυσιάσω για να μπω στην πολιτική. Θα ήθελα κάποτε αυτές οι κουβέντες να είναι περιττές. Η απάντηση να είναι απλά: "Έτσι ήθελα"».

Τόνισε τη σημασία θεσμικών παρεμβάσεων, όπως η 9μηνη γονική άδεια στον ιδιωτικό τομέα, και τη σύνδεσή τους με την αλλαγή κουλτούρας: «Με θεσμικά εργαλεία αλλάζει σταδιακά και η νοοτροπία».

 Αναγνώρισε όμως πως, ιδίως στην περιφέρεια, οι αλλαγές καθυστερούν λόγω «γερών ριζών» και στερεοτύπων. Η παιδεία, είπε, μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για να νιώσουν τα κορίτσια πως «μπορούν να φτάσουν όπου θέλουν, χωρίς περιορισμούς».

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της Dimand, σημείωσε ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν τις 6 από τις 8 executive θέσεις στην εταιρεία του. Μοιράστηκε προσωπικές εμπειρίες ισότητας από το οικογενειακό του περιβάλλον και από τη ζωή του ως πατέρας: «Η μητέρα μου μου έμαθε να σφουγγαρίζω, και σήμερα ξέρω τι σημαίνει να μεγαλώνεις παιδιά μόνος. Η ενσυναίσθηση και η δουλειά είναι το κλειδί».

Η Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι η μητρότητα είναι μόνο ένας από τους πολλαπλούς ρόλους μιας γυναίκας. «Οι ρόλοι της καθοδηγήτριας, της συντρόφου, της γυναίκας που εμπνέει, παραμένουν αόρατοι και συχνά παρεξηγημένοι»

Σημείωσε πως πάνω από το 50% των διευθυντικών θέσεων στη ΔΕΗ καλύπτονται από γυναίκες και εξήρε τη δύναμη του mentoring ως «πράξη αλληλεγγύης που σε βοηθά να πεις: Μπορώ».

Η Λίνα Καζά, Partner στη Grant Thornton Greece, μίλησε για την πολυπλοκότητα των ρόλων στη ζωή μιας γυναίκας: «Δεν δηλώνω ποιος είναι ο κυρίαρχος ρόλος – αυτή είναι η ομορφιά της ζωής»

Ανέδειξε τη σημασία της πατρικής άδειας και την ανάγκη ένταξης του άνδρα στον οικιακό ρόλο: «Ορατότητα και στους ρόλους των ανδρών στο σπίτι». Ανέφερε, επίσης, ότι μία στις τρεις διοικητικές θέσεις σήμερα καταλαμβάνεται από γυναίκες – «πρόοδος, αλλά όχι αρκετή».

Η Κατερίνα Κωνσταντίνου, Senior HR Business Partner στη Vodafone Ελλάδας, μίλησε για τις πολύπλοκες και συναισθηματικά φορτισμένες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι γυναίκες: «Δεν είναι απλές. Αντέχουμε; Πώς θα κριθούμε;»

Τόνισε πως η Vodafone έχει προαγάγει γυναίκες ακόμα και σε γονική άδεια, και μοιράστηκε το προσωπικό της βίωμα: «Ζητάω βοήθεια και δεν ντρέπομαι. Το να τα καταφέρνεις είναι πηγή περηφάνειας».

Η Νίκη Λυμπεράκη, δημοσιογράφος στην Alter Ego Media, ανέλυσε τη δομική εξάντληση που βιώνουν πολλές γυναίκες: «Αυτή η υπέρβαση είναι η καθημερινότητά μας. Και δεν πρέπει να την εξιδανικεύουμε»

Άσκησε κριτική στο πως τα media εξακολουθούν να εστιάζουν στην εξωτερική εμφάνιση των γυναικών, ακόμη και σε πολιτικές στιγμές: «Στην ορκωμοσία υπουργών τα ρεπορτάζ λένε τι φόρεσαν οι γυναίκες. Ποτέ "άρωμα άνδρα"».

Η συζήτηση συντονίστηκε από την Κατερίνα Παπανικολάου (PwC), με κύριο στόχο την ανάδειξη πρακτικών και πολιτικών που ενισχύουν την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαθητές στο σχολείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Φορητοί ανιχνευτές μετάλλων έξω από σχολεία για μείωση βίας ανηλίκων

Οι Ιταλοί υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών επιτρέπουν ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο σχολείων, ύστερα από αίτημα διευθυντών και άδεια νομαρχών, χωρίς προειδοποίηση, για την αποτροπή όπλων στις τάξεις.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη και Μαρινάκης στο 2ο ΓΕΛ Γέρακα για πρόγραμμα κατά των fake news

Η Σοφία Ζαχαράκη και ο Παύλος Μαρινάκης επισκέφθηκαν το 2ο ΓΕΛ Γέρακα και συζήτησαν με μαθητές του πιλοτικού προγράμματος «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες» για έλεγχο ειδήσεων και αντιμετώπιση παραπληροφόρησης.
Σοφία Ζαχαράκη κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Ξεκινούν το καλοκαίρι οι νέες φοιτητικές εστίες στη Δυτική Μακεδονία

Η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, με συνολική χωρητικότητα 750 κλινών και έμφαση στη στήριξη φοιτητικής στέγης και αύξηση του επιδόματος έως 2.000 ευρώ.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Καθηγήτρια καταδικάστηκε για βία σε 13χρονο, παρενέβη το Υπ. Παιδείας

Σε 24 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε 60χρονη καθηγήτρια στις Σέρρες, επειδή κόλλησε χαρτοταινία στο στόμα 13χρονου μαθητή. Η καθηγήτρια άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη. Το Υπουργείο Παιδείας διερευνά το περιστατικό.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη και Ράπτη σχεδιάζουν καμπάνια για το «χάπι του βιασμού»

Η Έλενα Ράπτη και η Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκαν για τον σχεδιασμό καμπάνιας ενημέρωσης για το «χάπι του βιασμού», εστιάζοντας σε νέους 15-25 ετών και με συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στη διαμόρφωση των μηνυμάτων.