ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα

Υεμένη: Επίθεση σε ολλανδικό πλοίο 128 ν.μ. από το λιμάνι Άντεν

Επίθεση δέχτηκε το ολλανδικό φορτηγό πλοίο MV MINERVAGRACHT στα ανοιχτά της Υεμένης, προκαλώντας πυρκαγιά. Η επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES διέσωσε και τα 19 μέλη του πληρώματος, με έναν τραυματία να μεταφέρεται στο Τζιμπουτί.

Επίθεση σημειώθηκε σήμερα εναντίον του ολλανδικού φορτηγού πλοίου MV MINERVAGRACHT, το οποίο έπλεε 128 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη, χωρίς να έχει ζητήσει προστασία από την επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES.

Σύμφωνα με ενημέρωση της EUNAVFOR ASPIDES, η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο. Το πλήρωμα, που αποτελείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Φιλιππινέζους και υπηκόους Σρι Λάνκα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης, κατά την οποία πλοία της EUNAVFOR ASPIDES διέσωσαν και τα 19 μέλη του πληρώματος. Ένας ναυτικός μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Τζιμπουτί για περίθαλψη.

Με αφορμή το περιστατικό, η επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES προειδοποιεί ότι τα πλοία που πλέουν στην περιοχή πρέπει να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή. Τονίζεται πως τέτοιου είδους επιθέσεις συνιστούν απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια των ναυτικών.

Η EUNAVFOR ASPIDES επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στην προστασία των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές και τοπικές αρχές, παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση, δηλώνοντας έτοιμη να αναλάβει δράση όπου χρειαστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι αρνούνται ότι σχεδιάζουν επιβολή τελών σε πλοία στη Νότια Ερυθρά

Οι αρχές των Χούθι στην Υεμένη διαψεύδουν ότι σχεδιάζουν επιβολή τελών στα πλοία που διαπλέουν το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και η διέλευση παραμένει δωρεάν.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι σκέφτονται τέλη διέλευσης εμπορικών πλοίων στο Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Οι Χούθι στην Υεμένη εξετάζουν την επιβολή τελών σε εμπορικά πλοία που περνούν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, έπειτα από το θαλάσσιο εμπάργκο στα σαουδαραβικά λιμάνια. Στόχος και το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, χωρίς χρονοδιάγραμμα ακόμη.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι διαψεύδουν το κλείσιμο του Στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Οι Χούθι της Υεμένης διευκρινίζουν ότι ο ναυτικός αποκλεισμός στοχεύει μόνο σε σαουδαραβικά πλοία και δεν αφορά το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Επίσης, ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις σε δύο σαουδαραβικά τάνκερ.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη απειλών Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις απειλές Χούθι στη ναυσιπλοΐα προς/από Σαουδική Αραβία και τονίζει τη σημασία προστασίας της ναυσιπλοΐας βάσει διεθνούς δικαίου, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιφερειακή σταθερότητα.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Πλοία αλλάζουν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις απειλές των Χούθι

Τέσσερα δεξαμενόπλοια άλλαξαν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από προειδοποιήσεις των Χούθι, με δύο να κατευθύνονται προς τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ ένα πέμπτο πλοίο εγκατέλειψε τον προορισμό του στη Σαουδική Αραβία.