ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σοφία Ζαχαράκη
Φώτο: Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες φοιτητικές εστίες και γυμναστήριο εγκαινιάστηκαν στο ΔΙΠΑΕ

Στη Σίνδο εγκαινιάστηκαν οι νέες φοιτητικές εστίες και το γυμναστήριο του ΔΙΠΑΕ, παρουσία της υπουργού κ. Ζαχαράκη. Τα 110 δωμάτια θα φιλοξενήσουν από τον Δεκέμβριο φοιτητές που πληρούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Τα εγκαίνια των νέων φοιτητικών εστιών και του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Σίνδο, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, καθώς και του υφυπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης, Νίκου Παπαϊωάννου.

Οι νέες φοιτητικές εστίες δημιουργήθηκαν σε παλαιά ξενοδοχειακή μονάδα, την οποία απέκτησε το ΔΙΠΑΕ κοντά στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και 110 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, κυρίως μονόκλινα, θα υποδεχθούν τον Δεκέμβριο φοιτητές που πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια εισδοχής.

Η κα Ζαχαράκη τόνισε πως οι νέες εστίες θα αποτελέσουν «το σπίτι για πάνω από 180 παιδιά», με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 200 φοιτητών σε ποιοτικούς χώρους. Επισήμανε ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό άνω των 1,8 εκατ. ευρώ για την αγορά και τελική διαμόρφωση των εστιών, ώστε να είναι έτοιμες έως τον Δεκέμβριο.

Η υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της φοιτητικής μέριμνας, επισημαίνοντας πως η παροχή ασφαλούς διαμονής, ποιοτικού φαγητού και δραστηριοτήτων ενισχύει την εμπειρία των φοιτητών και προσφέρει σιγουριά στους γονείς. Εξήρε, επίσης, τη συμβολή του ΔΙΠΑΕ στην κοινωνική πολιτική, σημειώνοντας τη συνεργασία σε θέματα παρέμβασης στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Νίκος Παπαϊωάννου χαρακτήρισε το ΔΙΠΑΕ ως εξωστρεφές και διεθνοποιημένο πανεπιστήμιο, τονίζοντας τη σημασία δημιουργίας ποιοτικών χώρων διαμονής για Έλληνες και ξένους φοιτητές. Υπογράμμισε ότι το νέο εγχείρημα θα συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής και στη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού κόμβου στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, ανέδειξε τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Πρυτανείας για την υλοποίηση του έργου, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια για τις νέες εστίες. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση άλλης μίας φοιτητικής εστίας 250 φοιτητών στη Σίνδο και εκπονείται μελέτη για νέα εστία στις Σέρρες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε το έργο ως επένδυση στην εκπαίδευση, την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής και παράδειγμα προς μίμηση.

Η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, σημείωσε ότι τα έργα αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της παιδείας και την πρόθεση της τοπικής κοινωνίας να στηρίζει τους φοιτητές.

Μετά την ξενάγηση στις εστίες, πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου, παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. Το γυμναστήριο, με χωρητικότητα 1.000 θεατών, μπορεί να φιλοξενήσει ατομικά και ομαδικά αθλήματα τοπικών ομάδων και ακαδημιών.

Η κα Ζαχαράκη επισήμανε ότι το έργο, που παρέμενε ανενεργό για χρόνια λόγω αδειοδοτικών ζητημάτων, παραδίδεται πλέον σε φοιτητές και νέους της περιοχής. Τόνισε τη σημασία της σωματικής άσκησης για την ψυχική υγεία και την τοπική ανάπτυξη, καθώς το γυμναστήριο θα αξιοποιείται από νέους της ευρύτερης κοινότητας.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, υπογράμμισε τη σύνδεση παιδείας και αθλητισμού, αναφέροντας πως το ΔΙΠΑΕ υλοποιεί στην πράξη τη φοιτητική μέριμνα και τη συνεργασία με την Πολιτεία.

Ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ ανέφερε πως στόχος είναι μία ολοκληρωμένη φοιτητική μέριμνα και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ η δήμαρχος Δέλτα χαρακτήρισε τη λειτουργία του γυμναστηρίου ως ένα από τα πρώτα στοιχήματα της δημοτικής αρχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, σημείωσε ότι το έργο αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας φορέων προς όφελος των κατοίκων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΔΙΠΑΕ και του Δήμου Δέλτα, που προβλέπει τη χρήση του γυμναστηρίου από τοπικούς συλλόγους και ομάδες, καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων συντήρησης και καθαριότητας των υποδομών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Παιδείας και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Παιδείας συμφωνούν σε μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου δυναμικού και την ενίσχυση της σύνδεσης εκπαίδευσης–παραγωγής.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ζαχαράκη-Παπαδόπουλου για θέματα εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη

Σε συνάντηση με τη Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε την ανάγκη νέων σχολικών υποδομών για Ειδική Αγωγή και Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς και τη διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων τριτοβάθμιας.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ ανέλαβε ο καθηγητής Κ. Παπαδόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τέσσερις νέους αντιπρυτάνεις. Δήλωσε ότι στόχος του είναι η συνεργασία και η διεθνής ανάδειξη του ιδρύματος και της Θεσσαλονίκης ως κέντρα αριστείας.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Παιδείας: Εκδήλωση για Νέο Λύκειο & Εθνικό Απολυτήριο την Τετάρτη

Εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο και τις αναγκαίες δεξιότητες του μέλλοντος θα γίνει στις 2/9/2026 στο Ωδείο Αθηνών, σηματοδοτώντας τη νέα φάση του Εθνικού Διαλόγου για τη δευτεροβάθμια.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποβολή αιτήσεων στις ΣΑΕΚ από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2026

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για αιτήσεις εγγραφής στις ΣΑΕΚ για το έτος 2026-27. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση από 1η έως 11 Σεπτεμβρίου, επιλέγοντας έως τρεις ειδικότητες.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον αθλητισμό

Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό με έμφαση σε σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα και κοινά θερινά camps, προσφέροντας ευκαιρίες ανταλλαγών και δραστηριοτήτων για νέους.