Λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει στη Βουλή το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, έρχονται οι ανακοινώσεις για το νέο μισθολόγιο και το νέο βαθμολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις και αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται άμεσες αυξήσεις ακόμα και μέσα στον Απρίλιο με πλήρη υλοποίηση του νέου Μισθολογίου μέχρι και τον Οκτώβριο του 2025.
Επίσης η Ελλάδα, με αμυντικές δαπάνες που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ, μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία "ReArm Europe". Η απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου επιτρέπει την αύξηση των μισθών των στρατιωτικών χωρίς να επιβαρύνεται το κρατικό έλλειμμα. Ήδη, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αύξηση των μισθών στις ένοπλες δυνάμεις.
Όπως δήλωσε χθες (στον ANT1) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυρ. Πιερρακάκης στους ένστολους η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει μία σειρά από αυξήσεις. Εκατό ευρώ αύξηση θα δουν όλοι οι ένστολοι από 1η Ιουλίου και αυτό έρχεται να προστεθεί στα 30 ευρώ αύξηση που συμπαρέσυρε η αύξηση του κατώτατου μισθού και 70 ευρώ πέρσι, δηλαδή 200 ευρώ.
«Για τους ένστολους στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει μία ευρύτερη πανευρωπαϊκή συζήτηση για την Άμυνα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κάνει μία πολύ καλή προσπάθεια να μειώσει δαπάνες. Να κάνει εξορθολογισμό. Θα δούμε το μέρισμα αυτού του εξορθολογισμού να πηγαίνει στο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», τόνισε ο υπουργός.
Νέο μισθολόγιο και «Ατζέντα 2030»
Τους τελευταίους μήνες τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχει επεξεργαστεί και ολοκληρώσει ένα σχέδιο για το νέο Μισθολόγιο, το οποίο προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει ενδεικτικά ακόμα και κατώτατο καθαρό μισθό για τον νέο Ανθυπολοχαγό τα 1.200 ευρώ.
Στην επίτευξη αυτού του στόχου έχει συμβάλει η νέα δομή Δυνάμεων, στο πλαίσιο πάντα της «Ατζέντας 2030», η οποία οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς δημιουργεί σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, που επιτρέπουν πια την πραγματοποίηση αυξήσεων. Αυξήσεις που θα συνδυαστούν με το νέο βαθμολόγιο.
Την ίδια ώρα, οι μαζικές αποστρατείες κατά τις τελευταίες έκτακτες κρίσεις, μαζί με τις αποφάσεις για την αποστρατεία των ΕΟΘ (Εκτός Οργανικών Θέσεων), έδωσαν τη δυνατότητα για αύξηση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ενδεικτικό είναι ότι, μετά τις τελευταίες έκτακτες κρίσεις, ο αριθμός των Αξιωματικών μειώθηκε κατά 793. Στον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, ειδικότερα, καταγραφόταν μεγάλος αριθμός Αξιωματικών, με 600 επιπλέον Συνταγματάρχες και ισάριθμους Πλοιάρχους να υπηρετούσαν στους δύο κλάδους πριν τις κρίσεις.
Ανάγκη να σταματήσουν οι παραιτήσεις
Οι λόγοι που προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο όλο αυτό το διάστημα είναι πρώτα και κύρια το «κύμα» παραιτήσεων που μαστίζει τις τάξεις και των τριών σωμάτων τα τελευταία χρόνια, αλλά και η έλλειψη ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από τους νέους ανθρώπους για να μπουν στις παραγωγικές σχολές και να ακολουθήσουν μία καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρώτο είναι το Πολεμικό Ναυτικό, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣ οι παραιτήσεις διπλασιάστηκαν μέσα στο 2024 ενώ συνεχίζονται και το 2025. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, συνολικά 194 στελέχη του ΠΝ υπέβαλαν παραίτηση έναντι 110 το ίδιο διάστημα το 2023. Συνολικά το 2023 οι παραιτήσεις έφτασαν τις 179.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στις στρατιωτικές σχολές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, σχεδόν ένας στους τέσσερις σπουδαστές των παραγωγικών σχολών παραιτήθηκε πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο των μαθημάτων. Από τη Σχολή Ευελπίδων αποχώρησαν 30 από τους 138 πρωτοετείς και οκτώ δευτεροετείς σπουδαστές. Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποχώρησαν σχεδόν οι μισοί, ήτοι 40 από τους 95 εισακτέους, ενώ από τη Σχολή Ικάρων παραιτήθηκαν 24 από τους 129 πρωτοετείς.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις σχολές υπαξιωματικών. Η ΠΟΕΣ αναφέρει ότι από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 38 σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, 43 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και 26 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας πέρασαν την πόρτα της εξόδου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έως τώρα έχουν παραιτηθεί ο ένας στους τέσσερις εισαχθέντες πρωτοετείς στις στρατιωτικές σχολές.
Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης: το 2020 το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, ενώ το 2023 σε 18%.