Στη λήψη μέτρων ώστε να προστατευθούν οι ανήλικοι από το Διαδίκτυο και την κατάχρησή του προχωρά η κυβέρνηση, με την αποκάλυψή τους να πραγματοποιείται στις 30 Δεκεμβρίου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, όπως η ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές, και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.
Επίσης συζητήθηκαν οι τελικές επιλογές σχετικά με σημαντικά ζητήματα για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής, ενώ τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των γονιών αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στη σύσκεψη έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αιχμή τη διαμόρφωση και την κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλίδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το θέμα των social media των ανηλίκων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι «εδώ το πρόβλημα πρέπει να το δούμε συνολικά, και να θυμίσω πως δεν είμαστε κυβέρνηση ολίγων μηνών, δεν είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα. (…) Εδώ, λοιπόν, τώρα, αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διάσταση και του κράτους, η διάσταση και των πλατφορμών και η διάσταση βέβαια της οικογένειας. Εμείς δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε ένα μέτρο το οποίο είναι ένα πυροτέχνημα».
«Θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Σε ένα επίπεδο ευρύτερα μιας εθνικής στρατηγικής, το ένα έχει να κάνει με το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, κατ’ αρχάς, να γνωρίζουν οι γονείς τα εργαλεία τα οποία θα έχουν στα χέρια τους, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν ήδη, αλλά πρέπει να τα ξέρουν. Θα κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης και θα πει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα ο πρωθυπουργός, αλλά μην περιμένετε από αυτή την κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις πάνω από τον πήχυ της πραγματικότητας. Δηλαδή, σε όλο αυτό το οποίο και δεν είναι ούτε μιας εβδομάδας προσπάθεια, ούτε ενός μήνα», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «μας απασχολεί συνολικά ένα πλέγμα προστασίας γύρω από την ανηλικότητα και την ευαλωτότητα». Σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό κόσμο, «δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε την τεχνολογία», ζήτησε και προσέθεσε ότι «πολλά άλλα κράτη είναι σε διαδικασία μελέτης και αξιολόγησης των μέτρων», φέρνοντας και το παράδειγμα της Αυστραλίας.
Το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει ένας έγκυρος μηχανισμός επαλήθευσης ηλικίας των χρηστών». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μαζί με τις εταιρείες τεχνολογίας και τις πλατφόρμες με τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και με τους γονείς. Με άλλα λόγια, «το κράτος δεν μπορεί μόνο του», ανέφερε και επικαλέσθηκε τον όρο-κλειδί, όπως είπε: υπεύθυνη χρήση.
Επικαλέσθηκε μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν ότι «ειδικά στις νεότερες ηλικίες, στην εφηβεία, προκύπτει κατάθλιψη από την παρατεταμένη χρήση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διάσπαση προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης στα μαθήματα». Διευκρίνισε πάντως ότι «μας ενδιαφέρει να παίρνουμε μέτρα που θα είναι εφαρμόσιμα», ενώ αναφέρθηκε και σε μια εφαρμογή που μπορεί να εγκατασταθεί στα κινητά των γονιών και των παιδιών, το λεγόμενο «parental control».
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.