ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Διαδικτυακή Τραπεζική Συναλλαγή
Φωτο: Shutterstock

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ζητεί περισσότερο έλεγχο στο διαδίκτυο στο Ιράν

Στο Ιράν, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φιλτράρεται σε μεγάλο βαθμό ή περιορίζεται από τις αρχές: χωρίς λογισμικό τύπου VPN κατά της λογοκρισίας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα τη νέα κυβέρνηση να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στο διαδίκτυο, το οποίο ήδη τελεί υπό δρακόντειους περιορισμούς.

«Αυτό που έχει σημασία, είναι το κράτος δικαίου να εφαρμόζεται στον κυβερνοχώρο, έχω πει μερικές φορές ότι ο κυβερνοχώρος αφέθηκε στην τύχη του», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ενώπιον των μελών της κυβέρνησης, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο Ιράν, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φιλτράρεται σε μεγάλο βαθμό ή περιορίζεται από τις αρχές: χωρίς λογισμικό τύπου VPN κατά της λογοκρισίας, οι περισσότερες ιστοσελίδες που φιλοξενούνται εκτός της χώρας, δεν είναι προσβάσιμες.

«Εάν δεν έχετε νόμο, δημιουργείστε έναν», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2022 λόγω του θανάτου ενώ κρατείτο της Μαχσά Αμινί, μιας κοπέλας που συνελήφθη γιατί παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, το Ιράν μπλόκαρε το Instagram και το WhatsApp, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνταν περισσότερο μετά τον αποκλεισμό των πλατφορμών Youtube, Facebook, Telegram, Twitter και Tiktok τα τελευταία χρόνια.

Και το Ιράν προειδοποίησε ότι το WhatsApp και το Instagram θα μπορούσαν να λάβουν άδεια να λειτουργούν μόνο αν διαθέτουν έναν νομικό εκπρόσωπο στη χώρα.

Ωστόσο η Meta, η μητρική εταιρία των Facebook, Instagram και WhatsApp, έκανε γνωστό ότι δεν προτίθεται να ανοίξει γραφείο στο Ιράν.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ μιλούσε ενώπιον των υπουργών της νέας κυβέρνησης, που σχηματίστηκε από τον πρόσφατα εκλεγμένο μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος είχε ταχθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ ενός Ιράν πιο ανεκτικού κοινωνικά και πιο ανοιχτού στη Δύση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινοβούλιο Κουρδιστάν Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Κυβέρνηση και Κουρδιστάν ζητούν να μην γίνει η χώρα βάση επιθέσεων

Η Βαγδάτη και η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν τόνισαν ότι το Ιράκ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες, στον απόηχο των ιρανικών απειλών για αντίποινα αν Κούρδοι μαχητές περάσουν στο Ιράν.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Απαγόρευση δράσης Φρουρών της Επανάστασης και βίζα για Ιρανούς

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε απαγόρευση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας των Φρουρών της Επανάστασης και καθιερώνει υποχρέωση βίζας για Ιρανούς πολίτες, στοχεύοντας σε αυστηρότερο έλεγχο έναντι της Χεζμπολάχ.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιρανική κυβέρνηση καλεί σε συγκεντρώσεις υπέρ της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες σε συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη απόψε, για να στηρίξουν την Ισλαμική Δημοκρατία και να τιμήσουν τον ανώτατο ηγέτη Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε σε αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα το Σάββατο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτός ο πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για Ιράν

Ο πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος να ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ραντεβού κατόπιν αιτήματος. Αύριο συναντά τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Τετάρτη μιλά στη Βουλή για τις διεθνείς εξελίξεις.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στήριξη της κυβέρνησης στους άμαχους του Ιράν

Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη στήριξή της στον άμαχο πληθυσμό του Ιράν και θα συνεργαστεί με συμμάχους για μείωση της έντασης. Η Μελόνι και κορυφαίοι υπουργοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.