Το πρώτο ελληνογαλλικό Συμπόσιο Αμυντικής Καινοτομίας διοργάνωσε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2024 το νέο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), σε συνεργασία με την αντίστοιχη γαλλική Υπηρεσία για την αμυντική καινοτομία, που υφίσταται από το 2018.
Στη διάρκεια του συμποσίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στη ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) και την DGA (Direction Générale del'Armement), ενώ βραβεύτηκαν πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει ευφυείς τεχνολογίες για την αναγνώριση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον χειρισμό και έλεγχο μη επανδρωμένων συστημάτων.
Στην πρώτη ενότητα, με θέμα την αναγνώριση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, το βραβείο πήραν δύο προτάσεις η μία του ΕΚΕΤΑ και της GEP και η άλλη της Qualco Group. Στην δεύτερη ενότητα, με θέμα τον χειρισμό και έλεγχο μη επανδρωμένων το βραβείο πήρε η Altus με το σύστημα Mentor C3.
Επίσης στο πλαίσιο του συμποσίου υπεγράφη συμφωνία για τη χρήση του γαλλικού δορυφορικού δικτύου CSO από την Ελλάδα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και της πρέσβειρας της Γαλλίας Laurence Auer, ενισχύοντας τη διμερή συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.
Το συμπόσιο συγκέντρωσε γαλλικούς και ελληνικούς φορείς έρευνας αλλά και χρηματοδότησης, με ενεργό ρόλο στην προώθηση της αμυντικής καινοτομίας, αλλά και εταιρείες των δύο χωρών που πρωταγωνιστούν στις νέες τεχνολογίες, ειδικότερα διττής χρήσης, στρατιωτικής και μη.
Αυτές είναι 12 ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο συμπόσιο και έχουν αξιόλογη παρουσία και στο εξωτερικό με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Intracom Defense
Η INTRACOM DEFENSE (IDE) είναι μια ελληνική εταιρεία με μακροχρόνια διεθνή παρουσία και αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα στον χώρο των αμυντικών συστημάτων. Η IDE εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2023 από την ισραηλινή IAI. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη προηγμένων προϊόντων στους τομείς των ηλεκτρονικών πυραυλικών συστημάτων, τακτικών συστημάτων επικοινωνιών και πληροφοριών, ολοκληρωμένων λύσεων επιτήρησης, υβριδικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και μη επανδρωμένων συστημάτων.
Συγκαταλέγεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών οργανισμών του NATO, συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και έχει επιτύχει να ηγείται σε ευρωπαϊκά έργα χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, ενώ παράλληλα στηρίζει την ελληνική βιομηχανία μέσω ανάθεσης σημαντικού υποκατασκευαστικού έργου σε άλλες ελληνικές εταιρίες, συμβάλλοντας στην οικονομία της χώρας.
THEON
Η THEON σχεδιάζει και παράγει πρωτοποριακά συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας με παγκόσμιο αποτύπωμα. Ιδρύθηκε το 1997, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς. Σήμερα, ο όμιλος εταιριών THEON διαθέτει παγκόσμιο αποτύπωμα με γραφεία, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Arlington, το Abu Dhabi, το Dubai, και τη Σιγκαπούρη, καθώς και 3 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αθήνα, το Wetzlar (Γερμανία) και το Plymouth (ΗΠΑ). Οι εξαγωγές του αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% του συνολικού του τζίρου, σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2023, η ΤΗΕΟΝ είχε κατασκευάσει και διαθέσει περισσότερα από 180.000 συστήματα σε όλο τον κόσμο. Το Φεβρουάριο του 2024 η THEON εισήγαγε τις μετοχές της στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ (Euronext), επιτυγχάνοντας την πρώτη δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη για το 2024, ενώ τον Μάρτιο του 2024 αποτέλεσε μία από τις 3 μόνο ελληνικές εταιρίες που εντάχθηκαν στη λίστα των Financial Times/Statista με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Ευρώπης.
FEAC
Είναι μια εταιρεία μηχανικών και συμβούλων, με υψηλή εξειδίκευση στην ανάπτυξη προϊόντων με βάση την προσομοίωση και τα ψηφιακά δίδυμα που βασίζονται στη φυσική. Δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά αναπτύσσοντας και παρέχοντας εξειδικευμένο λογισμικό προσομοίωσης και συμβουλευτικές υπηρεσίες, για την επίλυση δύσκολων & πολύπλοκων προβλημάτων μηχανικής. Λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας της εταιρείας στην Προσομοίωση, η Siemens Digital Industries Software έχει ορίσει την FEAC Engineering ως τον αποκλειστικό εξουσιοδοτημένο συνεργάτη του χαρτοφυλακίου CAE της στις χώρες Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα.
ALTUS LSA
Προσφέρει καινοτόμες λύσεις στον κλάδο των μη επανδρωμένων συστημάτων για εφαρμογές άμυνας, ασφάλειας και βιομηχανικής τεχνολογίας, με δυνατότητες εξυπηρέτησης και υποστήριξης σε όλο τον κόσμο.
Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της Εταιρείας εκτείνονται σε: επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, συλλογή πληροφοριών, περιβαλλοντική παρακολούθηση, διαχείριση φυσικών καταστροφών, εφαρμογές GIS, προστασία κρίσιμων υποδομών, αποστολές ISR & SAR και εφαρμογές εναέριων μη επανδρωμένων στόχων.
DELIAN ALLIANCE INDUSTRIES
Πρόκειται για την μετονομασία της Lambda Automata. Αποστολή της είναι να εξασφαλίσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Δύσης και των συμμάχων της έναντι των αντιπάλων τους. Κατασκευάζει αυτόνομα συστήματα για την αντιμετώπιση φυσικών απειλών σε ταχύτητα μηχανής. Αυτό το επιτυγχάνει συνδυάζοντας την πλέον σύγχρονη ρομποτική και τους αισθητήρες με το λογισμικό αυτονομίας της εταιρείας. Οι αυτόνομοι πύργοι επιτήρησης που διαθέτει έχουν ήδη αναπτυχθεί σε κρίσιμους ρόλους, από την ανίχνευση πυρκαγιών σε απομακρυσμένες περιοχές έως την επιτήρηση συνόρων και ακτών σε δύσκολες τοποθεσίες κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων.
Sotiria Technology
Η SOTIRIA Technology είναι μια ελληνική εταιρεία deep tech που αναπτύσσει υποβρύχια συστήματα πληροφοριών προσαρμοσμένα σε κρίσιμες εφαρμογές Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας. Οι λύσεις της εταιρείας επιτρέπουν στις Ναυτικές δυνάμεις που είναι συνδεδεμένες με το ΝΑΤΟ και στους βιομηχανικούς εταίρους της Πολιτικής Υποδομής να προστατεύουν βέλτιστα τις κρίσιμες υπεράκτιες υποδομές και τις υποδομές του βυθού, αναπτύσσοντας υλικό και λογισμικό που λειτουργεί πέρα από την ακουστική, με τεχνητή νοημοσύνη. Η SOTIRIA Technology έχει την τιμή να επιλεγεί από το ΝΑΤΟ DIANA και να αναγνωριστεί από το MIT Technology Review (Innovators U35).
Velos Rotors
Η Velos Rotors επικεντρώνεται στην αλλαγή του τρόπου κατασκευής και λειτουργίας των αεροσκαφών. Για περισσότερα από 10 χρόνια αναπτύσσουμε και κατασκευάζουμε τα καλύτερα μη επανδρωμένα ελικόπτερα διπλής χρήσης στην αγορά, παρέχοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τις επιδόσεις, την αξιοπιστία και την ασφάλεια. Η πλατφόρμα UAV της εταιρείας, το Velos V3 είναι ένα πλήρως πλεονάζον, ηλεκτρικό, δικινητήριο ελικόπτερο UAV με χρόνο πτήσης πάνω από μία ώρα και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έως 10kg/22Lbs.
Herado
Η εταιρεία Herado, με ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο την Μαριάνθη Φραγκοπούλου, διακρίθηκε με την καινοτομία και τη συνεργασία της με τη NASA. Η NASA στο τελευταίο συνέδριό της επέλεξε την Herado για όλες τις επόμενες αποστολές της, ενώ και ο Γερμανικός Διαστημικός Οργανισμός θα πετάξει με τα δοσίμετρα της Herado. Η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα έξυπνα δοσίμετρα μέτρησης της ακτινοβολίας σε πραγματικό χρόνο. Τα έξυπνα δοσίμετρα της εταιρείας μετρούν και προστατεύουν από την αόρατη απειλή της ακτινοβολίας, όχι μόνο τους αστροναύτες αλλά και κάθε άνθρωπο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, πέραν του διαστήματος, όπως σε ιατρικούς χώρους.
Skytalys
Η SCYTALYS SA είναι μια κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης και ολοκλήρωσης αμυντικού λογισμικού, η οποία ιδρύθηκε το 1993 στην Ελλάδα και ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τις δοκιμές. Απασχολεί 110 υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μηχανικοί και εξειδικευμένοι στον τομέα τους. Διαθέτει γραφεία σε 3 διεθνείς περιοχές (Ελλάδα, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη) για την εξυπηρέτηση των πελατών της σε 14 χώρες παγκοσμίως. Η εταιρεία έχει ρεκόρ συμμετοχής σε εγχώρια προγράμματα υποστήριξης των Ελληνικών Δυνάμεων, και μέσα από τη μακρά ιστορία της μηχανικής καινοτομίας, της αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών της, έχει καταφέρει να γίνει προτιμώμενος συνεργάτης πολυεθνικών εταιριών και οργανισμών στους τομείς της Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας, παρέχοντας προηγμένες λύσεις διαλειτουργικότητας. H SCYTALYS είναι μέλος του Ομίλου EFA GROUP.
Qualco Group
Εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, η Qualco βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Ξεκίνησε ως μια εταιρεία τεχνολογίας αιχμής και έχει μετατραπεί σε έναν δυναμικό, πολύπλευρο οργανισμό που αναδιαμορφώνει το τοπίο της διαχείρισης πιστώσεων.
Πλέον συμπεριλαμβάνει δύο σημαντικούς τομείς: Λογισμικό και πλατφόρμες που αποτελείται από λογισμικό και τεχνολογία και λύσεις πλατφόρμας ως υπηρεσία. Διαχείριση χαρτοφυλακίου, που αποτελείται από λύσεις ψηφιοποίησης εξυπηρετήσεων και τεχνολογικά υποστηριζόμενων λειτουργιών.
B& T COMPOSITES
Η εταιρεία παράγει ελαφρές κατασκευές από σύνθετα υλικά. Κύρια δραστηριότητα είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ελαφριών κατασκευών που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες βιομηχανίας (industrial), υποδομών (infrastructure), ναυτιλίας (marine/sports and leisure). Η δράση της εταιρείας είναι εξαγωγική. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής πωλείται σε μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης. Ενδεικτικά και πιο συγκεκριμένα, η Siemens είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της B&T Composites, στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Στην Ελληνική αγορά, οι μεγάλοι πελάτες της εταιρείας είναι η Motor Oil, η Metlen, η ΔΕΗ.
Gep Unmanned Tech
Η GEP Drones είναι μια εταιρεία με έδρα την Ευρώπη που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή εξελιγμένων UAV έρευνας και συλλογής δεδομένων με εξειδίκευση στην Άμυνα και τη Γεωργία Ακριβείας. Από το 2014 η GEP αναλαμβάνει διάφορα εξατομικευμένα έργα UAV για κρατικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.