Με ορατό όσο ποτέ άλλοτε το ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα επιστρέφει ο πρωθυπουργός στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ.
Αν και το πρώτο τετ α τετ των δύο ανδρών αποτέλεσε ευκαιρία για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Μ. Βρετανίας σε όλα τα επίπεδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αποσπώντας – για πρώτη φορά – τη θετική στάση στο θέμα της βρετανικής κυβέρνησης, ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο, εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.
Η συνάντηση στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μπορεί να ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, ωστόσο νωρίτερα οι δημοσιογράφοι, έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ρωτούσαν επίμονα τον Κιρ Στάρμερ αν θα επιστρέψει τα γλυπτά στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς πάντως να πάρουν την παραμικρή απάντηση.
Οι εξελίξεις αυτές έφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου χαμόγελα αισιοδοξίας για μια θετική κατάληξη στο πάγιο ελληνικό αίτημα επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, στη σκιά και των νέων δημοσκοπήσεων (YouGov), που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών (σε ποσοστό 53%) τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους, ενώ το 24% να δηλώνουν αντίθετοι και 23% δεν εκφράζουν άποψη για το θέμα.
Και μπορεί σε πολιτικό επίπεδο Αθήνα και Λονδίνο να έχουν βρει έναν κοινό βηματισμό στο ζήτημα, ωστόσο παραμένει το κυριότερο αγκάθι που έχει να κάνει με τη στάση της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου.
Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζόρτζ Όσμπορν κινούνται στην κατεύθυνση μιας «κατ' αρχήν συμφωνίας» για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με το κλίμα να έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο.
Στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση της κατάλληλης συμβιβαστικής φόρμουλας, με πιθανότερο το μοντέλο της ανταλλαγής και όχι του δανεισμού, από τη στιγμή όπου διαχρονικά η Αθήνα δεν αναγνωρίζει κυριότητα στην Βρετανική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βρετανικά μέσα, οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, στη βάση μιας συμφωνίας ανταλλαγής και τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων τίθενται πρακτικά ζητήματα, όπως η γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς στην Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Σε αυτό το σενάριο συνηγορούν και οι δηλώσεις της πρώην συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, καθηγήτριας Ειρήνης Σταματούδη στο BBC, η οποία ανέφερε πως «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα, τα οποία ελήφθησαν από την Ακρόπολη πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως καλείται να ξεπεράσει και τον σκόπελο των πολιτικών του αντιπάλων, με τους Συντηρητικούς να τον κατηγορούν για «συνθηκολόγηση», και ότι «υπέκυψε στη ριζοσπαστική Αριστερά».