«Η κλιματική κρίση και οι συνέπειες της θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίστηκε παγκοσμίως και η πανδημία. Πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένας μηχανισμός χρηματοδότησης αντίστοιχα του Ταμείου Ανάκαμψης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συνδράμει και καλύψει όλες τις σημαντικές απαιτούμενες δράσεις και έργα θωράκισης των μεγάλων αστικών Κέντρων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο πρώτο συνέδριο κορυφής «Kifissia Summit», που διοργανώνει ο Δήμος Κηφισιάς στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανισμών.
Παράλληλα, ανέδειξε την αναγκαιότητα εφαρμογής της Μητροπολιτικότητας ως του μοναδικού βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης που μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, όσον αφορά το λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας, καθώς «στην Αττική τα δεδομένα δεν είναι ίδια με όλες τις άλλες Περιφέρειες της επικράτειας. Είναι η μοναδική Περιφέρεια στον πλανήτη που παράγει το 48% του ΑΕΠ της χώρας και εν τούτοις, έχει σχεδιαστεί άναρχα με τις ευθύνες της πολιτείας να είναι εδώ και δεκαετίες διαχρονικές, καθώς δεν κατέστη εφικτή η εφαρμογή μιας πραγματικά ολιστική πολιτική αποκέντρωσης στην χώρα. Οι υποδομές μας, δεν έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενούν 4,5 εκατομμύρια πολίτες» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Ξεκάθαρες αρμοδιότητες μαζί με τους ανάλογους πόρους». Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται «ένας ευέλικτος μηχανισμός με ακαριαία αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση κρίσεων. Η ανάληψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός έργου, θα πρέπει να γίνεται από έναν και μόνο φορέα, από έναν οργανισμό δημόσιου συμφέροντος. Και αυτός είναι που θα κρίνεται, θα λογοδοτεί και το κυριότερο δεν θα μπορεί να μεταθέτει τις ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις, αποτυχίες ή στρεβλώσεις. Στην Περιφέρεια Αττικής, είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να αναλάβουμε τη μεγάλη αυτή ευθύνη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες και στις δικές τους υψηλές προσδοκίες, εφόσον η Πολιτεία μας εμπιστευθεί και μας εξασφαλίσει ξεκάθαρες αρμοδιότητες και απαραίτητους πόρους».
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε παράλληλα πως «διεκδικούμε από το κεντρικό κράτος να μας εκχωρήσει αυτές τις ξεκάθαρες αρμοδιότητες, αυτή την ευθύνη, τον κεντρικό συντονισμό και το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε μητροπολιτικά όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν το δύσκολο εγχείρημα που έχουμε αναλάβει, μαζί βεβαίως και με την απαραίτητη χρηματοδότηση. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους είναι γράμμα κενό».
Μάλιστα, για να καταδείξει την έκταση του προβλήματος των συναρμοδιοτήτων εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού δεκάδων ρεμάτων του λεκανοπεδίου εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, «δεν υπήρξε ούτε ένα που να μην έπρεπε να διευκρινίσουμε εάν η φροντίδα έγκειται σε εμάς, στους οικείους Δήμους ή στο Υπουργείο».
Έργα και δράσεις της Περιφέρειας Αττικής
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, αλλά δίνει πρωτίστως έμφαση στην πρόληψη και την ετοιμότητα με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευτεί να διαθέσει τουλάχιστον το 30% των πόρων του ΕΣΠΑ, που ανέρχονται συνολικά σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αποκλειστικά για δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Αυτό, μεταφράζεται σε περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν για την θωράκιση του λεκανοπεδίου. Ακολούθως προέβη σε έναν μίνι απολογισμό των σχετικών δράσεων της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικότερα:
Καθαρισμός Ρεμάτων: Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός 18 ρεμάτων στους Δήμους Σαρωνικού και Αχαρνών που είχαν πληγεί πέρυσι από τις πυρκαγιές, με στόχο τη μείωση του κινδύνου πλημμυρών σε συνολικό μήκος 9,7 χιλιομέτρων και ο καθαρισμός του κεντρικού ρέματος της Παλλήνης, μήκους 800 μέτρων. Συγχρόνως, ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού 19 ρεμάτων της Ανατολικής Αττικής συνολικού μήκους 20,9 χιλιομέτρων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση καθώς εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών.
Προστασία Κηφισού: Η Περιφέρεια Αττικής για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση καθαρισμού όλων των υπόγειων τμημάτων του Κηφισού ποταμού, μήκους 8,6 χιλιομέτρων. Μέχρι σήμερα από τα πλακοσκεπή μέρη του έχουν απομακρυνθεί 9.000 τόνοι φερτών υλικών, με την επιχείρηση να βρίσκεται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση μπαζών και απορριμμάτων.
«Πρόκειται για μια πρωτοφανή, αδιανόητη κατάσταση που καταδεικνύει και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα συνεργεία μας, τα οποία συγχαίρω για την επιτυχή τους παρέμβαση στο πεδίο» όπως είπε.
Αντιπλημμυρική Προστασία: Ξεμπλόκαρε το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και των όμορων Δήμων που παρέμενε στάσιμο επί 17 χρόνια. Ο νέος συλλεκτήριος αγωγός ομβρίων υδάτων μήκους 1.213 μέτρων, θα περιλαμβάνει 8 υπόγειες δεξαμενές.
Αναβάθμιση Μητροπολιτικών Πάρκων: Έχει ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ για την λειτουργική αναβάθμιση και προστασία των μητροπολιτικών πάρκων της Αττικής, ενώ «μόλις χθες ανακοινώσαμε με χαρά και υπερηφάνεια τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση του λεκανοπεδίου. Αναφέρομαι στο Μητροπολιτικό Πάρκο Φαληρικού Όρμου, έκτασης 541 στρεμμάτων για το οποίο υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ένταξη και χρηματοδότησή του, ύψους 370 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή και προσφέροντας παράλληλα χώρους πρασίνου και αναψυχής στους κατοίκους» όπως ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Η κλιματική κρίση είναι μια υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».