ΓΔ: 1383.19 0.10% Τζίρος: 19.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:09 DATA
Kyriakos Mitsotaksi, Kiriakos Mitostakis, Kivernisi, Kyvernisi
Φωτο: Nick Paleologos

Στο υπουργικό η απάντηση Μητσοτάκη στην κριτική για τα ελληνοτουρκικά

Στον απόηχο των επικρίσεων Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο υπουργικό συμβούλιο αύριο ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία.

Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και η συνάντηση – την ίδια ημέρα – του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λίγες ώρες πριν εκείνος διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου, αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει τις δικές του απαντήσεις στη συνεχιζόμενη κριτική – εντός και εκτός της ΝΔ – περί παραχωρητικότητας και μετατόπισης της κυβέρνησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά.

Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα δεν δέχεται κανενός είδους παζάρι, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι μόνο μία η διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία και η οποία θέλουμε να λυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». 

Την ίδια στιγμή, η είδηση ότι Αθήνα και Άγκυρα αποφάσισαν να ματαιώσουν από κοινού προγραμματισμένες ασκήσεις των δύο χωρών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ερμηνεύθηκε από πολλούς ως συμβολική και ουσιαστική εξέλιξη, λίγο πριν από το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου.

Σε αυτή τη συνάντηση εξάλλου, έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα, για τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια προσέγγισης και επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων που αποτελούν αγκάθι για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αν και μέχρι σήμερα και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις πάγιες θέσεις τους, οι υπουργοί Εξωτερικών θα κληθούν να διερευνήσουν το μίνιμουμ περιθώριο συνεννόησης, προετοιμάζοντας τη νέα συνάντηση κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στις αρχές του νέου έτους.

Η παράμετρος Σαμαρά και οι «κόκκινες» γραμμές

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, από το Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν καμία υποχώρηση στα εθνικά θέματα.

Η στάση του Αντώνη Σαμαρά και οι αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του για τα εθνικά θέματα εξακολουθούν να αποτελούν ανοιχτή πληγή για την κυβερνητική παράταξη, χωρίς μέχρι στιγμής να διαφαίνεται στον ορίζοντα σημείο επαφής ή ακόμα και συνάντησης με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δέχθηκε για ακόμα μα φορά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκειμένου να σχολιάσει τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά.

Αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον πρώην πρωθυπουργό, ανέδειξε ως «κόκκινη» γραμμή, την απόφαση της κυβέρνησης να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο στα εθνικά θέματα, όταν αυτό αφορά παραφιλολογία ή διακίνηση fake news από οποιοδήποτε μέσο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικοί ελιγμοί από το Μαξίμου στο πεδίο των ελληνοτουρκικών

Ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με Ερντογάν, η κυβέρνηση δεν αφήνει αναπάντητη οποιαδήποτε επίκριση για την εξωτερική της πολιτική, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ.
businessdaily-Mitsotakis-Samaras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προσκλητήριο ΟΝΝΕΔ σε Σαμαρά, Καραμανλή και το «καρφί» του Μαρινάκη

Νευρική αναμονή για την απάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών στην πρόσκληση της ΟΝΝΕΔ για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Αιχμή Μαρινάκη προς Σαμαρά για «τζάμπα πατριωτισμό».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αρωγός η Ελλάδα για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή που αυξάνει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα, με την Κύπρο να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεταναστευτικό στη σύνοδο των MED9: Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Στόχος είναι ένα κοινό κείμενο - παρέμβαση, που θα δίνει το στίγμα για τις επόμενες αναγκαίες ενέργειες, αλλά θα αποτελέσει και μοχλό πίεσης προς το σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεπτέμβριος εξελίξεων για το Κυπριακό, «αγκάθι» η αδιαλλαξία Ερντογάν

Νέα πρωτοβουλία αναμένεται από τον ΟΗΕ, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο ηγέτη στη Νέα Υόρκη. Μεγάλο ζητούμενο να απομακρυνθεί η Τουρκία από τις αξιώσεις για διχοτόμηση.